Glavnata solata kristalka

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Glavnata solata kristalka

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 02 maj 2009, 22:11

Ali mogoče kdo ve, katera sorta kristalke je tista, ki jo dobimo v trgovinah zapakirane in zgleda skoraj kot nabita zeljna glava? Kje bi se dobilo seme - verjetno v tujini in ali bi sploh bilo mogoče v osrednji Sloveniji tako solato pridelati?
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

Kraj: ŠTAJERSKA

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 04 maj 2009, 20:45

Ojoj, o glavnatih solatah kristalkah pa nihče nič. Ce o taki iz trgovine ne vemo nič, potem pa prosim za izkušnje o vsaj podobnih, ki so se vam lepo obnesle. Bi šlo?
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 05 maj 2009, 09:32

Dve leti nazaj sem sejala sorto Bistra (kupljeno v Semenarni Lj) in je naredila krasne zbite glavice (a mi jo je žal potolkla toča). Poleti gre rada v cvet, zato je bolje da poseješ v dvotedenskih razmikih po malo, tako boš vedno imela na razpolago po nekaj lepih glavic...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Plamenka » 05 maj 2009, 10:37

Talo Bistro sem imela tudi jaz lani in mi je bila zelo všeč, čeprav moja ni imela preveč zbitih glavic, ker ne znam s solatami. Tudi letos jo bom imela. Kako moraš ravnati, da solata naredi lepe glavice?
Plamenka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

Solata

OdgovorNapisal/-a island » 05 maj 2009, 13:06

Po moje gre za Gentile, ki se letos že prodaja tudi v Kaliji.
Ga. Pušenjak jo pohvali, čeprav pravi, da moramo biti previdni pri nakupu. Ta vrsta ima možnost, da se napije veliko vode in zato izgleda potem dalj časa sveža.

Lp, Simona
island
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Izlake

Re: Solata

OdgovorNapisal/-a Plamenka » 05 maj 2009, 13:10

island je napisal/-a:Po moje gre za Gentile, ki se letos že prodaja tudi v Kaliji.
Ga. Pušenjak jo pohvali, čeprav pravi, da moramo biti previdni pri nakupu. Ta vrsta ima možnost, da se napije veliko vode in zato izgleda potem dalj časa sveža.

Lp, Simona

Zakaj moramo biti previdni pri nakupu? Pesticidi ali kaj drugega?
Plamenka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

Re: Solata

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 05 maj 2009, 13:45

island je napisal/-a:Po moje gre za Gentile, ki se letos že prodaja tudi v Kaliji.

Simona, Gentile ne naredi zbitih glavic, torej ni ledenka ali kristalka, ima namreč odprte rozete. Tudi jaz sem letos kupila semena, da bi jo sprobavala, za zdaj je v fazi kličnih listov :D
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a šima » 05 maj 2009, 18:56

Tudi jaz sem letos posejal solato Gentille. Sejal sem jo v rastlinjak istočasno kot Ljubljansko ledenko. Gentile je sedaj polovico manjša kot Ledenka.
Obe solati sem sejal"na gosto" , da jo sedaj uporabljamo namesto berivke, Ledenko sem prepikiral že prejšnji teden, Gentile pa bo morala počakat še kakšen teden.
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 05 maj 2009, 19:59

Zakaj se pa meni vse sadike tako razvlečejo? Ne posejem je prav na gosto in potem jo prepikiram, pa mi rastejo tako dolgi listi. Prav nič ni podobna sadikam, ki jih kupiš.
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a šima » 05 maj 2009, 20:15

Čudno.
Meni edino kar se zgodi, da se včasih kaka sadika pri presajanju "ne prime"
Edino kar delam s solato, je, da jo posejem, ko zraste cca 5 cm jo rečim, potem pa jo presadim, in nekajkrat "oplejem"
Res pa je da sem do letos sadil le Ledenko in endivijo.

Zanima me pa, če ima kdo kaj izkušenj z s tržaškim radičem.
Baje se mora posejati zelo na gosto, potem se ga pa reže kot berivko, in se zelo hitro obrašča??
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a nadina » 05 maj 2009, 21:38

šima je napisal/-a:Zanima me pa, če ima kdo kaj izkušenj z s tržaškim radičem.
Baje se mora posejati zelo na gosto, potem se ga pa reže kot berivko, in se zelo hitro obrašča??

Tržaški radič - ja, reže se ga kot berivko, se tudi zelo hitro obrašča in če ga ne utegnemo pojesti, ga porežemo ter vržemo na kompost, sicer gre v cvet...

Čudež 4 letnih časov - ima kdo ima izkušnje - kdaj in kako se pobira?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 08 maj 2009, 21:29

No, sedaj sem poleg ostale setve po vašem nasvetu posejala solato Bistra. Bom skrbno spremljala njen razvoj in poročala, ali so mi glavice uspele. Sicer pa imam za pikiranje že endivijo Malan, ki tudi poleti dobro naredi rozete in ne uide hitro v cvet.
Nocoj sem čisto "hin", ker sem si na vrtu in na njivi pripravila veliko gred za setev in sajenje (enih 800 M2 gred). Seveda mi je tosin najprej zoral in sfrezal, potem pa potegnem špage in ob njih z lopato naredim globoke poti, da je tudi obdelava na gredah lažja. Spet sem predolga...
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a nadina » 08 maj 2009, 22:03

Ma nisi predolga, ne! Ti le vse opiši in razloži kaj boš sejala in sadila - potem še ostali dobimo ideje...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Maychika » 10 maj 2009, 18:13

Čudež 4 letnih časov - ima kdo ima izkušnje - kdaj in kako se pobira?[/quote]

Ta čudež sem jaz lansko leto imela na eni gredi. Vse je lepo rastlo, samo malo me je motilo, ker nisem poznala vseh sort radiča, ki so pomešani. Nisem vedela kateri radič se reže in kateri pusti za glavice. če že od daleč poznaš sorte radiča pa te zadrege ni.Tisti, ki mi je izgledal kot rezivec sem ga rezala ostalo sem pa pustila. Potem sem radič na tej gredi pustila čez zimo, pokrila sem ga samo z zimsko kopreno in sem pozimi pobirala glavice rdečega radiča, sedaj pa režem še tistega kar ga je ostalo in je prezimil. Naredi pa en temno zelen radič zelo lepo rozeto, skoraj kot solata in tudi okusen je. Sem ga letos zopet eno gredo posejala, priporočam pa, da ni posejan pregosto, ali pa, da se potem razredči.
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a lera » 29 maj 2009, 09:03

Ali ima kdo kašno dobro solato za vročino, da naredi glave in ne uide v cvet? Oz. me sploh zanima katere sedaj sejete. Jaz imam sedaj ene vrste posavko( ne vem točno ker je domače seme), pa dalmatinsko ledenko sem poflancala. Posejano imam unichum :?: in pa tudi rumena endivija mi je prišla že ven. Rada bi tako solato da naredi glave. Bom pa hvaležna za vsak nasvet.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 16 sep 2009, 22:00

Ali lahko še dam kakšno solato na vrt? Trenutno imam rdeč radič in endivjo, pa bi pod kopreno dala še kakšne sadike, da ne bomo prekmalu ostali brez solate.
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov