Choy sum

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Choy sum

OdgovorNapisal/-a Pepe » 09 jan 2008, 19:07

Zgodba sega leta nazaj, ko so mi na otoku Lastovu postregli z "brokulami". Pričakoval sem brokoli, na krožniku pa so se znašli neki poganjki s cvetnimi popki na vrhu. Enostavno kuhano in obilno zalito z domačim olivnim oljem. Razložili so mi, da so to cvetni poganjki tistega zelja, ki ga vidimo na primorskih vrtovih, ki zraste meter visoko in ima pri vrhu nekaj perja in nobene glave. Spomladi imajo tega na tone, potrgajo jih tik preden se cvetovi začnejo odpirati in zamrznejo. Fenomenalen okus, malo spominja na zelje, ampak so zelo nežni in imajo posebno aromo. Priskrbel sem si seme, posejal na vrtu in imel do zime ravno tako zelje kot dalmatinci. Potem pa je prišla zima, ena hujših. Do -12°C je še šlo, ko so se temperature spustile nižje pa je zelje propadlo. Sprijaznil sem se, da bom pač brokule jedel le na dopustu (kar sem pošteno izkoristil), dokler nisem lani prek interneta naročil seme za Choy sum. Nisem imel čisto prave predstave, kaj bo zraslo, ker tiste slike, ki so pripete zraven bolj malo povejo. Na moje neizmerno veselje so zrasle skoraj izrezane "brokule" in to skoraj brez zelenja, cvet pri cvetu. Jaz pametnjakovič sem sejančke predhodno razredčil in s tem zavrgel vsaj dve tretjini pridelka, redčenje po mojih izkušnjah ni potrebno! Raste zelo hitro, pridelek se v brzini lahko kosa z redkvicami, treba pa je zelo paziti, da se popki ne odprejo, sicer je pridelek fuč (ali pa za seme :D ).
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 09 jan 2008, 21:08

Podobno stvar poznam z otoka Krka, kjer jo gojijo na veliko, le da tam tej rastlini pravijo raštika ali broskva. Zdaj pa te nisem razumela, jedel si liste ali cvetne poganjke?
Ker na kvarnerju kuhajo le mlade liste, ker so starejši list pretrdi in grenki. Ko raštika zacveti, listi več niso uporabni, ljudje pa pustijo, da se kar sama zaseje...

Zame je okus nekaj posebnega:kot mešanica med sladkim zaljem in blitvo. Če zraven ješ še kuhan krompir in vse skupaj 'zalito' z domačim olivnim oljem je stvar še toliko bolj okusna... res fenomenalna, zato vidim, zakaj ti je všeč :D

Tudi sama sem probala rastlino gojiti in sicer sem kupila sadike na morju in jih prinesla domov. Pa nisem vedela, da pri nas ne prezini, čeprav bi lahko sklepala glede na to, da je razširjena samo ob morju. Ne rabim sploh reči, da je stvar zmrznila. Meni je seme obljubil domačin in naj bi ga letos na dopustu dobila...

Morda pa govoriva o dveh popolnoma različnih rastlinah, kar je čisto možno. V tem primeru sva 'obdelala' dve muhi na en post :lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 09 jan 2008, 21:32

To je vse kar sem našla o raštiki, škoda ker nimam svojih fotk, da bi videl, kako zgleda pred cvetenjem v vsej svoji velikosti...

http://hr.pandapedia.com/wiki/Ra%C5%A1tika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Pepe » 10 jan 2008, 08:29

Ja, gre za raštiko. Seme pa dobiš tudi na internetu, v ameriki jo na veliko gojijo, išči pod collard.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme


Vrni se na Zelenjava

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov