Živjo!
sem pozabla omenit
, da lahko cepljen paradižnik vzgajaš na 2 stebli, ker ima tako močan koreninski sistem, da lahko brez problema prehrani 2 rastlini. Jaz vedno tako vzgajam cepljen paradižnik. Prvega zalistnika ne odstranim in tako dobim 2 rastlini, vsakemu steblu nato dam svojo oporo. Ker imaš tako praktično 2 rastlini, ki sta zeloooo bujni in zelo obrodita, potrebujeta določen prostor(najmanj 120x90). Ne vem pa kako je z razdaljami v vrsti in med vrstami, če prvega zalistnika ne odstraniš. Pomojem, da v tem primeru rastlina raste zelooo v višino, čez 2 metra, tako da so potem razdalje lahko manjše (90x90)....
Oprosti, ampak jaz vedno ta paradižnik tako vzgajam, pa sem zadnjič avtomatično napisala, nimam pa izkušenj s to drugo možnostjo... Če imaš prostor, ti priporočam vzgojo na 2 stebli, ker bo pridelek obilen! Cepljen paradižnik je tudi zelo odporen na bolezni, tudi če ga bolezen napade, se ponavadi širi po rastlini zelo počasi, plodovi pa ostanejo zdravi...take so moje izkušnje! Liste pa jaz res redno odstranjujem za večjo zračnost in osvetljenost (takrat rastlina ne sme biti vlažna oz. mokra od dežja ali rose).
Lep sončen dan, Katja