Napisal/-a nadina » 28 feb 2008, 14:10
Šopasta čebula - Allium fistulosum - nekoč je pri nas rastla na vsakem vrtu in so jo imenovali zimski luk, stoletni luk ali zimska čebula. Je trajna čebula (pazi na nekatera semena sort, ki ne prezimijo!!!), raste kot drobnjak. Izvira iz Sibirije in na vzhodu je skoraj tako pomembna , kot je pri nas čebula. Ker v zemlji nikoli ne odebeli in nima suhih zunanjih listiv, jo lahko vse poletje uporavljamo kot mlado čebulo na piknikih in kot dodatek jedem - tako Miša Pušenjak v svoji knjigi Zelenjavni vrt.
Grmiček, ki spominja na šalotko. Trgaš tako, da ti pri vsakem grmičku vedno ostanejo 2-3 stebelca, ki se potem spet obnovijo v večji grmiček. Obnavljajo se 2 x letno ( spomladi zelo bujno, v jeseni malo manj), zato mi to tudi imenujemo 100-letna čebula. Pravzaprav pa nikoli ne nastane čebula z okroglo glavico, ampak vedno jemo-uporabljamo ta stebelca. Podobno dobiš vsako spomlad v Sparu pod imenom "mlada čebula".
Pri nas - v deželici cvička- so imeli to posajeno vedno v vinogradu in so to čebulo ( če so imeli pa tudi"špeh") malicali ob spomladanskih delih v vinogradu.
Stebelca pustim čez zimo, ne pomrznejo, spomladi se le okrepijo in za Veliko noč jih že ješ.
Pa pazi, da ne gredo preveč v cvet ( meni vedno pobegnejo). Vse semena- čebulčke potem potrgam in jeseni je spet zelo košat grm in za trgatev jih je spet obilo. Tej čebuli pa pravimo lukec .
Mene pa zanima šopasti česen – Allium tuberosum. Ali ga kdo ima in kakšne izkušnje imate z njim?
LP Nadina