Buče - vprašanje

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Buče - vprašanje

OdgovorNapisal/-a bojanz » 03 sep 2007, 19:44

Zdravo!

Ko POPOLN začetnik pri vzgoji buč bi Vas želel prositi za dve stvari:

1.
Za prvo (zeleno) bučo vam da je to hokkaido buča - muškatna buča (uchiki kuri). Vprašanje je kdaj naj jih poberem in kako jih shranjujete vi?

Slika


2.
Za drugo (rumeno) bučo pa ne vem ali je užitna - vem le to da zraste do cca. 50 kilogramov - torej VELIKA - kdo ve kakšna buča je to?
Če veste kakšna je je moje vprašanje - kdaj naj jo poberem?

Slika

Kakršnakoli pomoč je dobrodošla :)

P.S. Kakšne vrste buč naj sadim še naprej za prehrano ljudi - ideje?
LP

Bojan
bojanz
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 03 sep 2007, 19:28

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 03 sep 2007, 22:07

Slika
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 03 sep 2007, 23:02

Prvo ni ne muškatna buča,ne hokkaido buča,meni bolj zgleda kot 'Queensland Blue' ali 'Sweet Grey' ali katera druga izmed sivih buč,ki spadajo med t.i. orjaške buče (Cucurbita maxima).Verjetno si kje dobil kakšno domače seme,ki je sigurno skrižano...V vsakem primeru je užitna in po mojih izkušnjah so sive buče najokusnejše (sama imam preko 70 sort buč) in uporabne za pireje,juhe,kompote marmelade in za peči.

Druga je pa še kar mlada,zato ni popolnoma jasno,katera sorta je,če sploh je sortno čista.Definitivno pa prav tako spada med orjaške buče.Tudi užitna,uporabna za dušenje (slabše kakovosti zaradi vodenastega mesa)

Zrelost buče pa najlažje določiš po oplutenelosti peclja (bolj kot je rjav,suh in plutast,bolj je buča zrela) in po čvrstosti skorje.Dlje kot bo buča na vreži,večja bo vsebnost sladkorjev in s tem se ji bo izboljševal okus.Pa tudi ohranila se bo veliko dlje...Najboljše je,da jih pobereš tik pred slano.

Buče shranjujem na mrzlem (neogrevanem) stopnišču,kjer mi zdržijo tudi do enega leta ali več (odvisno od sorte).Še sedaj imam eno lansko muškatno bučo.Nekatere buče celo pridobijo na kvaliteti z dolgim hranjenjem...

Upam,da sem kaj pomagala :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a bojanz » 04 sep 2007, 00:01

Hvala za odgovor, pomagal si mi veliko.
LP

Bojan
bojanz
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 03 sep 2007, 19:28

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 04 sep 2007, 09:46

POMAGALA :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

Ups ;)

OdgovorNapisal/-a bojanz » 04 sep 2007, 16:07

:oops: Oprosti, sklepal sem po tvojem imenu. MEA CULPA :D
Še enkrat hvala za odgovor novomeščanka :)
LP

Bojan
bojanz
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 03 sep 2007, 19:28

OdgovorNapisal/-a fresia » 13 feb 2009, 21:23

Pozdravljeni!
Mene pa zanima, če je kdo že delal žganje iz muškatnih buč? Letos smo poskusili iz jedilnih, vendar se ni obneslo.
Kakšne so vaše izkušnje? Kakšen je okus?
fresia
Guru
Guru
 
Prispevkov: 201
Pridružen: 17 jun 2008, 13:34


Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • buče
    1, 2, 3Napisal/-a bojanp » 15 dec 2007, 17:55
    54 Odgovori
    27892 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a stabka Poglej zadnji prispevek
    24 maj 2009, 11:36
  • Buče
    Napisal/-a vrtiček » 08 avg 2009, 12:43
    0 Odgovori
    3083 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a vrtiček Poglej zadnji prispevek
    08 avg 2009, 12:43
  • buče
    Pripete datoteke Napisal/-a joli » 31 avg 2010, 11:35
    0 Odgovori
    2720 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a joli Poglej zadnji prispevek
    31 avg 2010, 11:35
  • Kompot iz buče...
    Napisal/-a Klavdija » 21 okt 2003, 23:00
    6 Odgovori
    20993 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a Ivčk Poglej zadnji prispevek
    11 dec 2011, 09:40
  • Buče kiwano
    Napisal/-a boyki » 10 apr 2005, 15:20
    8 Odgovori
    7843 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a GREEN Poglej zadnji prispevek
    31 jul 2009, 16:25

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov

cron