Prvo ni ne muškatna buča,ne hokkaido buča,meni bolj zgleda kot 'Queensland Blue' ali 'Sweet Grey' ali katera druga izmed sivih buč,ki spadajo med t.i. orjaške buče (Cucurbita maxima).Verjetno si kje dobil kakšno domače seme,ki je sigurno skrižano...V vsakem primeru je užitna in po mojih izkušnjah so sive buče najokusnejše (sama imam preko 70 sort buč) in uporabne za pireje,juhe,kompote marmelade in za peči.
Druga je pa še kar mlada,zato ni popolnoma jasno,katera sorta je,če sploh je sortno čista.Definitivno pa prav tako spada med orjaške buče.Tudi užitna,uporabna za dušenje (slabše kakovosti zaradi vodenastega mesa)
Zrelost buče pa najlažje določiš po oplutenelosti peclja (bolj kot je rjav,suh in plutast,bolj je buča zrela) in po čvrstosti skorje.Dlje kot bo buča na vreži,večja bo vsebnost sladkorjev in s tem se ji bo izboljševal okus.Pa tudi ohranila se bo veliko dlje...Najboljše je,da jih pobereš tik pred slano.
Buče shranjujem na mrzlem (neogrevanem) stopnišču,kjer mi zdržijo tudi do enega leta ali več (odvisno od sorte).Še sedaj imam eno lansko muškatno bučo.Nekatere buče celo pridobijo na kvaliteti z dolgim hranjenjem...
Upam,da sem kaj pomagala