A kdo pozna to rastlino?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

A kdo pozna to rastlino?

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 22 jun 2008, 22:34

V rastlinjak so se mi zasejale (verjetno iz komposta) neke rastline, za katere sem najprej mislil, da so sončnice, zato sem jih nekaj pustil rasti. Sedaj vidim, da niso sončnice, rad bi pa vedel, kaj so. Na prvi sliki sta 2 ti rastlini in sicer v zgornjem delu ekrana (spodaj na sredi je paprika, desno paradižnik, še bolj desno jajčevec...)

Slika

Tukaj pa še cvet te rastline:
Slika
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 jun 2008, 22:50

Nadebudnež, tvoja neznana rastlina se imenuje pasje zelišče, latinsko Solanum nigrum in je zelo nadležen plevel, ki sicer spada med razhudnike (kot paradižnik, krompir, paprike in jajčevci) a je zelo strupen, zato ga čimprej populi ven...

Takole pa izleda rastlina pozneje v sezoni, ko ima že nekaj plodov (ki pozneje postanejo temno vijolični):
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 22 jun 2008, 22:57

Hvala za hiter odgovor. Jutri gre ven!
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a lunca » 01 sep 2008, 14:49

Ali kdo ve kakšen fižol je to?

http://picasaweb.google.com/xency.k/NeznaniFiOl
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 sep 2008, 15:29

Lunca, to je meterski fižol ('špargljev fižol'?; ne vem, kako je uradno slovensko ime, če ga sploh že ima), bolj znan pod imenom Spargelbohnen, Asparagus Bean, 'Yard Long Bean', 'Dolce di metro' - s tem da so to le nekatere različice tega fižola. Skupna lastnost vsem je ta, da so dolgi od 30-100cm.

V zadnjih parih letih se je bliskovito razširil po naših vrtovih, vendar se semena za zdaj še ne da kupiti pri nas. Je pa vse bolj priljubljen zaradi svojih nežnih dolgih strokov, ki so zelo dobrega okusa in nimajo niti. Za kosilo za dve osebi zadostujejo že trije dolgi stročji fižoli :lol:

Jaz sem za letošnjo sezono dobila nekaj fižolčkov podobne sorte (tu na forumu), vendar niso niti približno tako dolgi, kot tile tvoji na sliki. Te lahko vprašam, kje si jih dobila? Bi se morda dalo zmeniti za kako seme (seveda v zameno dobiš nekaj tudi ti)? :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lunca » 01 sep 2008, 15:39

Problem je ravno v tem da ne vem kje sem dobila to seme :D. Se mi zdi, da ga je teta dobila od prijateljice iz Indije ampak nisem 100%. Zato tudi nisem vedela kakšen je ta fižol.

Ja res super izgleda ko je tako dolg :D. Letos ga ne bomo nič jedli, da bomo imeli veliko fižolčkov- nekaj jih bom seveda tudi tebi poslala.

Najlepša hvala za odgovor. :)
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a Pepe » 01 sep 2008, 16:08

Tale fižol raste tudi pri meni. Stroki so dolgi okoli 60 cm in po moje bi zrasli še daljši, če bi jih pustil. Je zelo roden, vendar zahteva veliko toplote in sonca. Lani sem ga imel bolj v senci in ni rodil, letos pa dela kot nor. Seme sem kupil pri thompson-morgan.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 sep 2008, 16:10

Ivčk, zdravo!
Natanko take, kot so na sliki, sem imela tudi jaz med oljkami do pred 2 dnevi, ko sem jih populila in vrgla.
Semena so sicer vijola barve.
Izgleda, da so imeli premalo vode (jih nismo nič zalivali), saj tisti 1/2m dolgi stroki niso bili za rabo.
Če želiš, poslikam ovitek (ga ne najdem na netu: FAGIOLO RAMPICANTE metro (grano marrone)) in ti pošljem ob priliki nekaj semenčkov???
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Kaka » 01 sep 2008, 16:10

Pozdravljeni,
včeraj sem razmišljala, da bi se bilo na forumu dobro razpisati bolj na "široko" o fižolu, posebno stročjem. Podobno kot je veliko napisano o paradižniku.
Sama imam rada stročji fižol. Sadim nizkega in visokega, vsakega nekaj sort. Všeč mi je tisti z vijoličastimi stroki, ker so dolgo brez niti in zgodaj začne delati stroke. Tudi sušo dobro prenaša.

L.p. Zdravka
Zdravka
Kaka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 sep 2008, 16:11

Pepe, zalivaš ga pa kar precej, a ne?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 sep 2008, 16:12

Kaka, ime tistega vilojčnega, prosim?!
Hvala.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 01 sep 2008, 16:30

nadina je napisal/-a:Pepe, zalivaš ga pa kar precej, a ne?

Ne vem, če sem ga zalil dvakrat. Letos bolj zalivajo zgornji.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kaka » 01 sep 2008, 16:47

Moram pogledati na vrečko, sicer ga imajo skoraj v vseh trgovinah. Je pa nizek in visok. Visok ima kar precej dolge, bolj okrogle stroke. Je dober tudi ko ima že male fižolčke
L.p.
Zdravka
Kaka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 sep 2008, 17:18

Lunca in Nadina, hvala za ponudbo, vaju bom držala za besedo :wink:
Kaka, strinjam se s tabo, da bi tudi o sortah fižola rekli kako besedo več, saj so tudi tu velike razlike v barvah, velikostih, uporabnosti in okusu...

Tudi pri meni tile fižolčki niso bili deležni zalivanja, razen, kot pravi Pepe, odzgoraj, pa se mi zdi, da bi jim godilo malo več vlage, zato bom to probala drugo leto. Sonca in toplote pa so imeli res veliko, saj so rastli na njivi.

Nadina, zakaj praviš, da ti fižolčki niso bili za nobeno rabo? Morda si jih samo predolgo pustila na rastlini, potem namreč hitro postanejo puhli in 'votli'. Najbolje jih je pobirat, ko so tanjši od svinčnika in še lepo čvrsti. Za določanje 'ta prave' zrelosti potrebuješ malo več prakse, tudi jaz sem bila pri parih strokih prepozna, tako da so romali na kompost, ker seveda niso bili primerni niti za shranjevanje semen.

Kasneje prilepim še slikico mojih fižolčkov, zdaj mi namreč nagaja upload...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 sep 2008, 17:23

Nadina, tvojega najdeš na netu pod malce drugačnim imenom:FAGIOLO RAMPICANTE Dolcio del metro.
Je to to?
http://www.tmseeds.com/product/117.html

Pepe, ti imaš tudi tega?
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 01 sep 2008, 18:03

Ja, tega imam. Na vrečki piše vse po italijansko.
Glede okusa pa je tako-tako. Meni je zelo okusen samo kuhan v slani vodi, v vseh drugih kombinacijah ga pa domači fižoli prekašajo. Mogoče bi bil bolj primeren za kakšno eksotično jed, glede na to od kod izvira.
Zanimivo je, da se ga za razliko od navadnega fižola lahko je surovega in res ni slab direktno s kola.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 sep 2008, 20:05

Izgleda, da je!
Sem pa poslikala vrečko:
Slika

In še tole - prejle je prišla mimo soseda in mi govorila o fižolu, ki je takooo dooolg, da jih 3 nareže in solata za celo famiglio?!
Grem jutri pogledati ali je to enak mojemu (že pokojnemu).
Jutri še kaj povem.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 sep 2008, 23:08

Nadina, praviš, da ima soseda še daljšega? :lol:
No, jaz sem se namenila nabaviti čim daljši stročji fižol, bom pa vse možne različice drugo leto sadila eno zraven druge, da ugotovim razlike in podobnosti. Tako da, če bo še kaj teh (sosedinih) semen viška, veš kdo jih bo vesel :D :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 02 sep 2008, 11:55

Oj!
Soseda ima čisto enakega, kot sem ga imela jaz.
Škoda, nisem vedela, bi zalivala...
Ti pošljem semenčke za tvojo "zbirko".
Imej se lepo in ostali tudi!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bojanp » 28 mar 2009, 13:00

Ima mogoče še kdo kakšno seme meterskega fižola viška?
bojanp
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Slovenske Konjice

Naslednja

Vrni se na Zelenjava

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov