Napisal/-a muha » 09 mar 2006, 22:48
Tak odgovor cvetličark me čudi. Sama sem jo prav tako dobila v zelo majhnem lončku, tako nabitem, da sem ga morala prerezati, drugače je nisem ven dobila. Takoj sem jo presadila v 1 številko večjega in lepo napreduje. Tudi meni je čez zimo naredila dva lepa velika lista, tretji pa se pripravlja. Resnici na ljubo moram povedati, da so bili vsi trije že v zametku, ko sem jo presajala. Po slabih izkušnjah s prvo sedaj te nikoli temeljito ne zalijem. Samo vsake toliko časa (10 - 14 dni) prilijem kak dl postane vode ali deževnice sobne temperature. Problem pozimi je, da se vrhnja plast hitro izsuši, spodaj pa je vlage še dovolj ali celo preveč in jo kaj lahko preveč zalivamo. (Morda v tem smislu svetujejo manjši lonček?)
S prvo se mi je dogajalo to, kar opisujete nekateri. Po kakih dveh mesecih od nakupa so pričeli rumeneti listi in stebla so se prevračala. Ko sem jo temeljito ogledala, sem videla, da so bili vsi gomolji nagniti, izgleda že iz trgovine, ker je bila čisto zamočvirjena. Očistila sem gomolje, a ni nič pomagalo. Poskusila sem ohraniti zadnje sveže liste za potaknjence, pa so tudi ti zgnili.
Meni se glede potreb zdi čisto podobna taščinem jeziku. Raje ima, da si pri zalivanju bolj pozabljiv, kot preveč vesten.
Lp