''sobni mandarinovec'' CITRUS CALAMONDIN

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

''sobni mandarinovec'' CITRUS CALAMONDIN

OdgovorNapisal/-a pleskar » 12 mar 2006, 21:13

Dobil sem sobno rastlino (CITRUS CALAMONDIN) z majhnimi okrasnimi mandarinicami in me zanima kako naj skrbim za njo (v katalogu internet zalivalčka je ni).

- Na koliko časa naj jo zalivam in s kakšno količino vode?
- Ali jo moram kdaj škropiti (v stanovanju imamo precej suh zrak)?
- Ali potrebuje sonce (okna imamo samo na južni strani)?
- Ali jo moram nujno kdaj pognojiti?
- Kako naj skrbim za njo pozimi in kako poleti?
- Ali jo mogoče moti mrzel prepih? . . . .

. . . . torej bi mi prav prišlo, če veste kar koli o tej rastlini.

Hvala za pomoč!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
pleskar
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a stara » 12 mar 2006, 22:00

ojla!

1.ZALIVANJE
Zalivamo lahko z postano vodo, ne premrzlo.
malo pozimi,poleti več.pozimi ne gnojimo.
SVETUJEM TI TOPLO!!!!!- ne zanašaj se na zalivanje po zalivalčku,rastlino imaš ti,ti jo vidiš in jo boš sčasoma spoznal in videl kaj ji najbolj odgovarja.
poleti te rastline uživajo zunaj tako da jo brez strahu postavi ven in seveda zalivaj.zunaj si opomorejo.
količina vode pa boš sam videl.za rože nasploh je včasih bolje da so manj zalite kot zelo.počakaj da se substrat posuši a ne presuši!!,niso radi predolgo brez vlage, probas s prstom če je prbl.2cm suho zaliješ da priteče voda v podstavek nato jo po nekaj časa odliješ,ko si rastlina vzame koliko rabi.-velja za pozimi ko miruje.
poleti jo lahko vsak dan obilno zlalivaš če bo zunaj,notri pa po potrebi a nikoli se ne sme izsušiti zemlja.
sedaj se privaja na novo okolje zato ne obupaj če bodo morda začeli odp.listi,včasih se kaj takega zgodi ko prinesemo r.domov.poleti si bo zelo opomogla zunaj.
2.lahko jo poškropiš,ali pa jo postaviš na podstavek z mokrim peskom ali glinoporjem v vodi da ji zagotoviš vlažnost.ni mus,je pa fajn.
3.rada ima sončno a tudi južna okna bodo dala dovolj svetlobe.

4.pozimi ne gnojimo,potem na vsakih 14 dni,priporočeno gnojilo z veliko kalija-povzeto po knjigi za sobne r.po moje pa velja tudi substral itd.kaj pač imaš pri roki,mislim pa da se dobi posebno gnojilo za citruse.
5.poleti je fajn da je zunaj ni pa mus,prezimujejo pa na svetlem prostoru,v knjigi piše hladnem(3-6stopinj).če pa ga imaš pozimi na oknu,po moje tud ni slabo ker se temp.ob oknu pozimi zelo zniža ponoči in napsoh je bolj hladno kot drugje v sobi.
mrzel prepih je smrt za vsako rožo in ga nobena ne prenaša zato je NE izpostavljaj nikoli.
upam da ti je v pomoč,za bolj izčrpne inf.pa si sposodi kakšno knjigo o citrusih.
je pa tako,včasih se rože odzovejo čisto drugače kot je predp.za njih in nas včasih lahko presenetijo kako se navadijo na različne razmere.potrpežljivost in nekaj znanja pa je uspeh tu.
pa veliko uspeha!
stara
Guru
Guru

Kraj: ptuj

OdgovorNapisal/-a pleskar » 13 mar 2006, 20:59

Ej stara, hvala ti zaenkrat - če mi pa kej ne bo jasno, pa vprašam.

:D

Če pa kgo še kaj ve, pa kar z besedo na dan. :wink:

ajde
pleskar
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a jakolic11 » 13 mar 2006, 21:51

da nebom odpiral nove teme bom kar tu vprašal :)
zanima me ali bi rastlini (linono in mandarino) lahko poleti presadil na prosto v zemljo (z zaščitno mrežo)
ali je bolj priporočljivo v posodi

Hvala
jakolic11
Expert
Expert

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a stara » 18 mar 2006, 21:13

po želji.
v vvsakem primeru se ti do okrepilo.ti citrusi imajo radi vročino poleti a ne od začetka,da jih ne posmodiš,pa seveda ne smeš pozabit zalit.
če misliš posaditi v zemljo , lahko z loncem vred ali brez.jaz ponavadi sadim brez(citrusa še nisem,ker sem ga komi letos vzgojila iz koščice),tiste rožce za katere jim odgovarja.
lahko pa z loncem vred postaviš nekam na toplo.
ni pa ne eno in ne drugo narobe,v obeh primerih bo lepši.
če pa se bojiš da bi se kakšni žužki naselili v koreninah če bi pos.na vrt,pa ga pusti rajš v loncu.
pa veliko uspeha!!
stara
Guru
Guru

Kraj: ptuj

OdgovorNapisal/-a lučka » 19 mar 2006, 10:05

js bi pa neki drugega vprašala kje se da to rastlino CITRUS CALAMONDIN.... kupit? in samo informativno cena-čeprav ni ravno bistveno....
hvala
lučka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a nadja82 » 22 mar 2006, 14:13

Lučka, jaz sem včeraj mandarinico dobila v Obiju v Kranju, videla sem jih tudi danes v Bauhausu za 3.800 (vendar veliko manjše kot v Obiju), v Baumaxu pa jih dobijo konec aprila, rekli so, da bo cena okoli 3.000, jaz pa sem včeraj v Obiju dala 4.990 tolarjev.
nadja82
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a kiki » 09 sep 2007, 12:02

kakšno zemljo pa rabi :?:
kiki
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: njiverce (štajerska)

OdgovorNapisal/-a mihab » 10 sep 2007, 08:44

kiki je napisal/-a:kakšno zemljo pa rabi :?:

citrusi potrebujejo dobro hranjlivo prepustno zemljo.

v bauhausu imajo že pripravljeno mešanico za citruse , verjetno pa tudi kje drugje
mihab
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a urska25 » 16 feb 2008, 12:28

Živijo!

Mene pa zanima nekaj, moja mami je pustila mandarinovec čez zimo zunaj, ker je bila pač bolana mi smo pa pozabili na njega. Zdaj sem ga pa jaz vzela k sebi. Liste še ima, vendar juh je večina posušenih. Zdaj em pa zanima če je še kakšn o upanje za njega?

Mislila sem ga presaditi in dati zdaj v stanovanje do pozne pomladi. Potem pa na teraso,ki je celo popoldne na sončni strani. KKaj pravite?

Brala sem tudi da je dobro da je v lesenem loncu in ne keramične, pa da je dobro gnojilo kokošji gnoj?!!??? Kaj pravite?

Mi jo bo uspelo obnoviti???
urska25
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Zelene sobne rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov