Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...
Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji
Napisal/-a kluni » 02 jul 2006, 14:36
V dnevni sobi mi stoji približno dva metra visok benjamin. Prostor mu blazno ugaja, noro raste in prav užitek ga je opazovati.
Vendar pa se sedaj selim in benjamina ne bi rad pustil v tem stanovanju. Ali je priporočljivo, da ga selim? Kako prenašajo selitev? V novem stanovanju bo stal na zelo podobnem prostoru kot tu (vzhodna lega itd.) vendar pa gre za nekoliko daljšo pot, iz Celja v Maribor. Če bi ga selil, moram biti pri selitvi na kaj posebno pozoren?
Hvala.
-
kluni
- Ljubitelj
-
- Kraj: Maribor
Napisal/-a metulj » 02 jul 2006, 17:57
Tudi jaz občasno selim benjamin na relaciji 100 km. Enkrat sem ga peljala po vročini in sonce je sijalo nanj in ga je prav grdo opeklo. Od takrat naprej vedno pazim, da greva na pot le pod večer ko je že hladneje in sonce nima več moči in selitev prestaja brez težav. Ne porumeni mu niti en listek.
Tudi drugi benjamin občasno selim po hiši, če je kje v napoto pa se prav nič ne pritožuje. Še vedno raste kot nor.
Kar se mene tiče so benjamini zelo neobčutljive rastline s katerimi res ni težav. Trenutno pa uživajo zaslužen dopust na senčnem balkonu.
Tako, da kar pogumno na pot
LP
Petra
-
metulj
- Guru
-
- Kraj: Črnomelj
Napisal/-a študent » 03 jul 2006, 12:46
Pozdrav,
benjamin je zelo občutljiva rastlina in se ne bi strinjala s tem, ko zgoraj pravite da ni nič občtljiv. Pazite, da ga ne dobi prepih, ker bo takoj naslednji dan začel odmetavat listje. Pa seveda sonce ga ne sme "opečt". Malo bo verjetno v šoku zaradi selitve, ampk si bo hitro opomogel, če bo imel res takšne pogoje kot jih je imel do zdaj.
Lp
-
študent
- Uporabnik
-
Napisal/-a metulj » 03 jul 2006, 12:57
Ne morem govoriti o benjaminih nasploh. Za moje lahko rečem, da so takšni. Zadnjič sem ga vozila domov ravno v času ko je bilo čez dan 35 stopinj, sicer sem šla na pot ob šestih in a je bilo še vedno zelo vroče. Celo pot sem imela odprta oba okna, tudi na avtocesti, pa mu ni odpadel niti en listek, pa tudi v šoku ni, ker že odganja nove.
Seveda pa previdnost ni odveč. Torej je bolje imeti okna zaprta (kar sploh ni težko, če ima avto klimo, samo moj je na žalost nima) in iti na pot pod večer.
Jaz sem samo navedla moje izkušnje, tako za pogum, ker bi ga bilo škoda ne vzeti v novo stanovanje.
-
metulj
- Guru
-
- Kraj: Črnomelj
Napisal/-a kluni » 17 avg 2006, 11:49
Zdaj verjetno že lahko rečem, da sem oba benjamina uspešno preselil, saj je od selitve minil že dober mesec in praktično nista izgubila nobenega lista.
Selil sem ju proti večeru, da res ni bilo prevroče. Po mojih izkušnjah torej, benjamini niso prezahtevni za selitev, č ejih seliš v nekih razumnih okoliščinah.
-
kluni
- Ljubitelj
-
- Kraj: Maribor
Napisal/-a Pepe » 09 jan 2007, 12:37
Jaz imam dva metra visokega benjamina od maja do oktobra zunaj na žgočem soncu in vetru in raste kot nor. Selim pa ga edino v prezimovališče in ni videti, da mu kaj ne bi pasalo. Če lepo skrbiš zanj, ni benjamin prav nič občutljiv, če pa životari je tako kot pri ostalih rastlinah, vsak šokec ga lahko stane življenja.
-
Pepe
- Guru
-
- Kraj: Tri palme
Vrni se na Zelene sobne rastline
Kdo je prisoten
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov