Pozdravček!
Lepa hvala vsem za odgovore!
Ubogala sem nasvete Bogota in Leopolda in sem Schefflero najprej kar pošteno napršila z vodo in na radiator dala vlažilec zraka. Tudi termometer sem prinesla v sobo in sedaj pridno gledam, da temperatura ne seže kaj dosti preko 18 stopinj (kar je včasih kar mučno, ker sem bolj zmrzljive sorte). Po ukrepanju sem nalašč malo počakala z odgovorom, da vidim, kaj se bo zgodilo z mojo ubogo bolno rastlino. Stanje je pa v teh dneh tako: Schefflera si je očitno res malo opomogla. Listi zgledajo že bolj sveži in ne odpadajo tako masovno kot prej. Vseeno pa bo s terapijo potrebno še nadaljevati. Kar se pa tiče mojega pisanolistnega fikusa, pa ni tako zelo optimistično. V nekaj dneh je skoraj do vrha ogolel.
Nisem videla druge rešitve, kot da ga odrežem (imam še en fikus, ki sem ga že pogosto rezala in je vedno hvaležno pognal mlade lepe liste in se je na tak način razkošatil). V teh nekaj dneh steblo še vedno izgleda sveže, pa tudi podtaknjenec vrha se lepo drži, tako da upam na najboljše. Sem mogoče ravnala napak oz. ob nepravem času?
Tudi Klavdiji hvala za nasvet. Tudi jaz sem takoj pomislila na prehlad. Upam, da bo ob negi moja rastlina zopet normalno zaživela. Počakati znam. Ne bi se pa sprijaznila s tem, da sem po malomarnosti uničila svojo najljubšo lončnico. Ravno jaz sem jo namreč rešila pred pogubo, ko sem jo kot 10 cm štrcelj z enim listom pobrala iz kompostnega kupa. (Mislim, da me je ravno zaradi hvaležnosti vsa ta leta razveseljevala z bujno rastjo.)
Imam edino še eno pripombo: gotova sem, da svojega fikusa nisem premalo zalivala in enako je verjetno pri maurini. Vsak dan namreč s prstom potipam, kako vlažen je substrat in takoj, ko je malo suh, zalijem. Zalivam pa z vodo iz pipe, ki jo puščam v kanglici (na sobni T).
V novem letu želim vsem obilo uspehov pri vzgajanju svojih rastlinic !