musa (navadni bananovec)

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

musa (navadni bananovec)

OdgovorNapisal/-a bredy » 12 sep 2006, 09:44

Pozdravljeni!

Za darilo sem prejela navadni bananovec (musa) in bi bila zelo vesela vaše pomoči pri vzgoji le te rastline. Sicer imam veliko drugih rastlin, vendar niso iz teh krajev. Vsakega nasveta bom zeloooo vesela.
LP Bredy
bredy
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Radovlica

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 12 sep 2006, 10:44

Čao,
jaz imam par palm bananovca, največja je velika cca 1,8 m. Ne vem pa, če je vaša ista vrsta, ker sem jih nekaj že videla, pa niso takšni kot naši. V glavnem, čez poletje ga imam zunaj, malo v zavetju pred vetrom, ker mu drugače razcefra nežne, a velike liste, zalivam ga dosti, tudi pršim, ker je drugače hitro povesi liste. Zalivam tudi z gnojilom z zelene rastline, vsako pomlad zamenjam vrhnjo plast zemlje, presadim pa, ko požene več mladičev. Raste zelo hitro. Pred mrazom (slano9 jih prestavimo v klet in jih čez zimo zalivamo bolj malo.
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 12 sep 2006, 10:44

Čao,
jaz imam par palm bananovca, največja je velika cca 1,8 m. Ne vem pa, če je vaša ista vrsta, ker sem jih nekaj že videla, pa niso takšni kot naši. V glavnem, čez poletje ga imam zunaj, malo v zavetju pred vetrom, ker mu drugače razcefra nežne, a velike liste, zalivam ga dosti, tudi pršim, ker je drugače hitro povesi liste. Zalivam tudi z gnojilom z zelene rastline, vsako pomlad zamenjam vrhnjo plast zemlje, presadim pa, ko požene več mladičev. Raste zelo hitro. Pred mrazom (slano9 jih prestavimo v klet in jih čez zimo zalivamo bolj malo.
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 12 sep 2006, 11:31

Ta bananovec je sobna rastlina. Jaz sem jo tudi kupila lani, čez poletja sem jo imela zunaj, ker pa sem mislila, da se enako vzgaja kot pravi bananovec, sem ju dala v isti prostor. Se peavi v klet. Navadni bananovec mi letos lepo dela in je že pognal mladička. Musa pa je zmrznila in zagnilila

Musa-lani

Slika

Bananovec letos zgodaj spomladi, ampak sem ga prestavila v senco in je zdaj velik skoraj 2 m

Slika
zaljubljena23
Guru
Guru

Kraj: Relacija Ptuj-Rače

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 12 sep 2006, 14:10

Čao,
ja, jaz imam tega, navadnega. Je zelo trpežna rastlinica - če pozebe ali se polomi, ga samo pustiš pri miru, se vse obraste. Če ne drugega, naredi mladičke. Mi je pa všeč tale musa - pa se mi zdi, da ji tudi listi dišijo, kajne?
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 12 sep 2006, 14:53

Ja se strinjam, da je ta navadni bananovec res trpežna rastlina. Kar se pa tiče pri musi, pa nisem zasledila, da bi imela dišeče liste. Se pa strinjam, da je zelo lepa
zaljubljena23
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bredy » 14 sep 2006, 09:12

Ojla! zaljubljena23 očitno imam muso, saj je čisto podobna tvoji sliki 1. Torej kaj mi svetuješ glede prezimitve, če se v kleti ni obneslo? HVALA! Bredy
bredy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bredy » 15 sep 2006, 09:30

Čao,
ja, musa je zdaj zelo lepa:

Če se v kleti ne obnese prezimitev, bi bilo potem mogoče, da jo obdržim v svoji sobi. Bo potem kljub temu segnila? HVALA za nasvete. LP
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
bredy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 15 sep 2006, 10:18

Čao,
po moje jo imaš lahko v sobi. jaz sem jo imela (tisto drugo, ne muso), pa je bila čisto lepa, samo pršiti jo je treba redno. je prov dobr zgledala ob vznožju postelje. sem se počutila kot v eksotičnih deželah. No, nasploh je moja soba včasih izgledala kot džungla.....
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 20 sep 2006, 05:02

Ja, tudi jaz ti priporočam, da jo res postaviš v kakšno sobo,čez zimo in jo malo večkrat zaliješ, ampak preveč tudi ne. Vso srečo, upam da tebi prezimi
zaljubljena23
Guru
Guru

Vrni se na Zelene sobne rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov