monstera

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

monstera

OdgovorNapisal/-a marins » 14 feb 2006, 16:23

Zdravo!
Včeraj sem kupil monstero. Roža se mi je zdela zelo poceni, saj sem za njo odštel le 1500,00 SIT v Baumaxu. Sedaj je v lončku premera 17 cm, visoka je cca 60cm. Zanima me, ali naj rožo presadim v večji tegelc oz. ali naj ostane v takem še nekaj časa?

LP,
Marin!
marins
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Žiga.S » 14 feb 2006, 17:53

Mislim, da bi bil kar čas, da jo presadiš v večjo posodo :wink:
Mislim zaradi zračnih korenin :!:
...
Žiga.S
Moderator
Moderator

Kraj: ...

OdgovorNapisal/-a marins » 15 feb 2006, 13:05

Hvala za odgovor. Imam še eno vprašanje. En list sem odrezal in dal v vodo. Ali bo izpustil korenine? Koliko časa približno traja da jih?
Hvala!
marins
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 17 feb 2006, 08:36

List da naredi korenine?????
Prvič slišim, da je to pri monsterah možno .... :lol:
barbara bobek
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a marins » 17 feb 2006, 08:47

Saj ne vem če jih bo, to je bilo vprašanje? :D Jst sm tko naredu in bomo vidli, če pa kdo ve za zihr pa nej mi prosim pove. Kako pa naj jo razmnožim? Nekje sem zasledu da se zareže in potem obvije z vrečko z vlažno zemljo? Če je tko, pol ne vidim razloga zakaj nebi iz lista tud v vodi pognala korenina :wink: . LP.

Hvala!
marins
Uporabnik
Uporabnik

Čao

OdgovorNapisal/-a kam3la » 17 feb 2006, 19:27

Zakaj bi rada mela podtaknjence?
Možno-ni možno
Lahko probaš kupit v semenarni imajo mažo kjer namočiš not debloa ali ,list, in potem požene liste .
sicer ne vem ako se reče sam jim to povej oni bojo ži vedli kero kremico ti naj dajo.
Cena je okoli 500 sit.
kam3la
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: celje

OdgovorNapisal/-a roma19 » 26 feb 2006, 16:27

Pozdravljeni.
Rad bi dodal da se monstera lahko razmnožuje z potikanjem listov v vodo. Vendar jo ne smemo odrezati kar nekje na sredini, ampak ćisto ob deblu. Ko jih date v vodo vodi dodajte nekaj koščkov oglja, baje pomaga. Meni je.
Imam pa vprašanje. Mogoče kdo ve zakej se mi na monsteri listi na konceh sušijo, ne vsi smo nekateri.
LP pa živita zeleno.
Monstera je čudovita rastlina!
roma19
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a stara » 27 feb 2006, 16:23

OJLA!
Z lista težko da boš dobil podtaknjenec. jaz sem si jo vzgojila tako, da sem z matične ratsline odrezala del,ki je imel s lista in malo stebla + 1 zračno korenino.no ta korenina nema veze če je gor al ne.počakati moraš da iz rastline zraste tak del.meni sta pognala ze 2 lista.prebrala pa sem da raste počasi-2-3 liste na leto.
morda pa ti uspe vzgojit novo monstero iz lista!
zrastejo pa res ogromne,moja tašča ima pravo mrcino!
stara
Guru
Guru

Kraj: ptuj

vlaga

OdgovorNapisal/-a kam3la » 06 mar 2006, 00:45

VLAGA, VLAGA, VLAGA,VLAGA, VLAGA......
Premalo imaš vlažno v prostoru. Meni se je to tut naredilo pa mal grdo zgleda.
Najboljš da si na radiator namontiraš posodico z vodo in ti bo voda počasi izhlapevala.....
Čao
kam3la
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: celje

OdgovorNapisal/-a victory » 31 mar 2006, 12:45

Razmnoževanje monstere:

-če nam je rastlina že tako razrastla da je ne moremo več normalno spraviti iz stanovanja :lol: jo enostavno razrežemo na komade-steblo cca 10-20 cm takoj lahko vsadimo v zemljo vendar pazimo da je zemlja zmeraj dovolj vlažna ,da lahko ustvari korenine
-možno pa je tudi razmnoževanje iz listnega popka :wink:
Razmnoževanje načeloma poleti
victory
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: slov.bistrica

OdgovorNapisal/-a podvinci » 16 dec 2006, 11:38

Tudi jaz imam doma že drugo monstero, ker mi je prva propadla. Sedaj se isto dogaja z drugo. Takoj ko sem jo kupla sem jo presadila, potem pa so pričeli rumeneti listi. Imam jo v mansardnem stanovanju, kjer ni preveč svetlo.
vesna
podvinci
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ptuj

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 23 dec 2006, 16:20

Hm, čudno da ji rumenijo listi.
Tudi jaz jo imam v mansardnem stanovanju, kake tri metre od okna, pa raste kot nora, velika je čez tri metre.
Mogoče je narobe to, da večina ljudi monstere preveč zaliva. Posebno pa je treba paziti v zimskem času, ker se korenine lahko 'prehladijo'.
Kalypsa
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a podvinci1 » 02 jan 2007, 19:18

Ja, verjetno sem jo res preveč zalila, se pa mi to zgodi zmeraj, ko monstero presadim. Presadila pa sem jo zato, ker se mi je zdel premali lonček, oziroma ker so kupljene rože ponavadi posajene v šoto. Potem bi bilo res najboljše , če jo pustim v kupljenem lončku, vsaj nekaj časa. Kako pogosto pa bi jo morala zalivati?
Moram pa povedat, da mi je tudi ta druga odšla po gobe. Sedaj si jo bom še enkrat kupila, se pravi že tretjič in upam da bo ta ostala.
podvinci1
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a muha » 02 jan 2007, 21:15

Monstera nam je najbolje uspevala v službi, kjer smo se takole enkrat na mesec vprašali: Kdaj smo pa nazadnje zalili to zelenje? :lol: :wink: Posajena je bila sicer v tak konec, kot pride iz cvetličarne, potem pa z loncem vred postavljena v korito z dobro zemljo za lončnice.
Trenutno imam eno iz "domače prireje" in tudi to zalivam zelo poredko. Ob steni zapiči v lonec kako paličico primerne dolžine. Enkrat na teden jo potegni ven, da vidiš, do kje je vlažna. Zalij šele, ko bo vlažna manj kot 1/3 zemlje.

Ne reži zračnih korenin. Če te motijo, jih nežno ovij okrog stebla, ali poveži z vrvico. Kakšno pa lahko vtakneš tudi v zemljo.

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a podvinci1 » 09 jan 2007, 14:08

Tako monstera je že doma. Pustila sem jo kar v lončku v katerem sem jo kupila, kupila pa sem si še dve drugi roži. Ena je dracena golden, druga pa je podobna mislim da se reče slonova noga. Razlika je le v tem da ima v zemlji dva gomolja, ki gledata za četrtino iz zemlje. Drugače pa ima zelo tanke kot laseki dolge liste, ki rastejo ven kot krošnja.
podvinci1
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Zelene sobne rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov