ojla, ravnokar sem na faksu in sem nabral semena cigarovca. to je listopadno drevo, ki hitro raste in je zelo primerno za senco. le listja je v jeseni ogromno
. ko pridem domov bom poiskal se kaj semen in ti jih poslal po posti. drugace pa ti dajem se nekaj idej glede zbiranja in vzgoje rastlin:
1.) ananas
tega si vzgojis tako, da odkorakas v trgovino in kupis svez ananas. taksnega ki ima lepe zelene liste na vrhu sadeza. potem pa pobrskaj po tem forumu, kaksen je postopek da to krono ukoreninis. verjem, ni tezko
2.) avokado
tega vzgojis tako, da spet odkorakas v trgovino in kupis sadez avokada. ga pojes in pesko, ki je na sredini sadeza pripravis do kaljenja. pobrskaj po tem forumu kjer je dovolj navodil, kako to storis.
3.) mango
isto kot avokado. le proces kaljenja je drugacen.
4.) citrusi
limone, pomarance, mandarine, grenivke, limete - vse to lahko preprosto vzgojis iz peske. najkasneje v enem mesecu ti bodo vzklile male rastline. ko bodo dovolj stare (kaksni dve leti ali pa malo vec) jih neses v kaksno vrnarijo kjer ti jih bodo cepili in naslednje leto bos po vsej verjetnosti ze lahko jedla svoje citruse.
5.) fikusi
zagotovo imajo v soli / javni knjiznici / pri starsih v sluzbi / prijateljih doma kaksen fikus. odlomi vejico in jo daj v vodo. po kaksnem mesecu bo vejica naredila korenine in imela bos svoj fikus. pa pazi, da te ne vidijo
.
6.) ciperus
vrsicek te rastline ti posljem jaz po posti. ta vrsicek das v vodo in pognala ti bo korenine. o vzgoji je zagotovo kaj napisano na forumu.