OK, vem, da je o benjaminu odprtih že na milijone tem, a o moji težavi ne piše nobena. Namreč, imam majhnega, a na oko simpatičnega benjaminčka, ki pozimi navadno izgublja liste, kar očitno ni nič nenavadnega. Jaz to pripisujem (pre)težki zemlji (uporabljam humovit) in posledično razvoju koreninske gnilobe. A to ni moja trenutna težava. Do zdaj je moj benjamin povsem lepo rasel, prav bujno je poganjal nove liste. Potem pa sem pred kakim tednom opazil medžilne kloroze na mladih listih. Sprva stvari nisem dal posebne pozornosti, sedaj pa so kloroze vse bolj izrazite, upočasnjuje se tudi rast. Simptom naj bi kazal na pomanjkanje železa, toda:
Rastlino zalivam približno enkrat tedensko, ali manjkrat in ob vsakem zalivanju dodam polovico pokrovčka cvetala za zelene rastline, ki vsebuje tudi železo! Uporabljam vodo iz vodovoda, ki je seveda klorirana, pa tudi nekoliko trda. Rastlino tudi dvakrat tedensko poškropim z vodo. Postavljena je ob velikem oknu, vrh rastline je v višini okenske police. Rastlina ni na direktnem soncu. Prepiha ni.
Vprašanja, ki se mi ob tem postavljajo:
Ali rastlina zaradi bujne rasti potrebuje večje količine železa, kot jih dobi v mojem odmerku s cvetalom?
Ali je možno, da bi kalcij, ki je v vodovodni vodi, tvoril netopne komplekse z železom, ki bi tako postalo nedostopno rastlini? V kakšni obliki je kalcij v vodi? CaCO3? Ali to lahko preprosto reagira z železom?
Ali je možno, da gre za pomanjkanje česa drugega oz. da gre za kakšno bolezen biološkega izvora? Bolezni fikusov namreč ne poznam preveč dobro.
Kakšen naj bi bil pH zemlje, v kateri bi benjamin najbolje uspeval? Kisel? Bazičen, kakršen je najbrž v moji zemlji?
Kakšno zemljo uporabljate za benjamine? Mislim po teksturi...lažja, težja, nekaj srednjega...kakšne mešanice mogoče?
Upam da nisem predolg in da mi bo kdo znal odgovoriti na vsaj kakšno vprašanje, če že ne na vsa. Pa hvala za odgovore že vnaprej.
lp
p.s.: En dan bom mogoče pripopal še slikico tistih kloroz, da bo bolj jasno, o čem govorim.