Dracena - nekaj napotkov prosim

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 14 jan 2004, 10:16

Barbara, verjetno imaš prav.
No takole je bilo. Steblo dracene smo razrezali z žagico enakomerno (ne tako kot Bogo) na tri enako velike, približno 30 cm dolge kose. Steblo je imelo premer ca. 4 cm. Tisti kos, ki je bil v zemlji, smo ga premazali z cepilno smolo, ostala dva, pa smo dali v pokončne ovalne steklene posode napolnjene z vodo tako, da je steblo gledalo ca. 4 cm od tal. To smo dosegli s pomočjo stiropora, ki smo ga zatlačili ob rob posode. Pri obeh smo zgornji del premazali z cepilno smolo. Pri tem je treba paziti, da je rez res dobro pokrit, zato namažemo še malo po lubju.
Hočem reči, da je rezultat bil naslednji. Tisti del, ki je gledal iz zemlje je imel kar 3 enakovredne poganjke, drugi dva enakovredna poganjka, tretji samo enega velikega in enega manjšega. To pomeni, da velikost in število poganjkov res ne zavisi samo od cepilne smole.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 15 jan 2004, 09:30

Verjetno sta velikost in število poganjkov predvsem odvisna od razvejanosti korenin ter starosti rastline (debelini stebla). Potem pa so tu še dejavniki kot je čistost reza, zaščita s smolo ipd.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru

Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a BarbaraL » 15 jan 2004, 11:43

Kako?
Več korenin, debelejše steblo, starejše = več poganjkov?
Mogoče bo držalo. Ampak jaz sem matično rastlino, iz katere sem odrezala tri stebla za mladice, tudi prikrajšala in zasmolila rano. Pa je pognala celo en sam poganjek (nič kaj preveč estetsko za pogledat). Je pa res, da moje rezi niso bile tako precizne kot Leopoldove. Sem rezala kar z velikimi vrtnimi škarjami. :oops:
Barbara
BarbaraL
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 15 jan 2004, 22:30

Ojla,
naj podam še svoje mnenje. Po mojem je odvisno kje je narejen zgornji rez. Tako kot pri difenbahiji ima steblo "kolobarje" (pri draceni so ponavadi zakriti z posušenimi ostanki listov) in "očesa" iz katerih potem rastlina naredi nov poganjek. Poganjki poženejo iz spečih "očesc", katero očesce se aktivira in katero ne - to je pa po mojem odvisno od takratne oskrbe rastline v času nastanka očesca. Če imamo srečo naredimo zgornji rez tik nad spečim očescem, če ne pa lahko kakega celo prerežemo in s tem ga uničimo.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Quli » 31 jan 2007, 21:16

Imamo draceno s štirimi vrhovi, ki segajo skoraj do stropa. V pozni jeseni lani jo je naklestila toča tako močno, da smo morali iz nje potrgati skoraj vse liste in zdaj izgleda kot, da ima na koncu vsake sulice par peres. Nekako čudno izgleda. No, to o rezanju sem prebral, me pa vseeno zanima če sedaj te dolge poganjke razrežemo na kose in posadimo v zemljo oz. v vodo, kaj se bo zgodilo s preostalim drevesom, ki bo ostal v posodi. Namreč dracena je že pravo drevo, saj je na mestu kjer izhaja iz zemlje premera 18cm. Bo pognala nove poganjke ali stari del zavržemo. Če stari del pustimo, kje potem odrezati stranske poganke vstran, tik ob srednjem deblu ali pustimo iz debla štrclje?
Lp, in hvala za odgovor.
Quli
Uporabnik
Uporabnik

Prejšnja

Vrni se na Zelene sobne rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov