Dieffenbachia

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Dieffenbachia

OdgovorNapisal/-a Katy » 14 mar 2006, 14:21

Pozdravljeni!

Imam en problem. Dieffenbachia mi sicer lepo uspeva (redno poganja nove liste), vendar stari listi se delajo rjavi. Rastlino imam pod strešnim oknom in jo zalivam enkrat tedensko po malo. Do sedaj ni bilo problemov, v zadnjem tednu pa sta postala dva lista rjava. Ali mogoče kdo ve kaj bi bilo narobe? Zelo mi jo je žal, ker je zelo lepo raščena. Hvala za vaše odgovore.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Katy
Katy
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lunca » 14 mar 2006, 18:51

pri difenbahiji je to normalen proces-ko zraste en nov list se stari posuši. Doma jih imamo zelo veliko in z leti ostane le golo steblo in vrh z veliko listi. potem mi odrežemo tik pod vrhom in vrh postavimo v zemljo in rožica raste naprej. pa še to-difenbahija rabi veliko vode. zalivaj jo enkrat na teden. v podstavek nalij vodo in če kaj ostane odlij stran drugače še dolij. Toda ne pretiravaj.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a poppy-- » 15 mar 2006, 08:09

Me zanima kako se ta rastlina razmnožuje?
poppy--
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a lunca » 15 mar 2006, 11:36

razmnožuje pa se tako. Steblo difenbahije razrežemo na kolesca. potem pa jih postavimo v zemljo in po vrhu jih premažemo s smolo-namenjeno prav temu. vrh difenbahije pa ni treba nič premazati s smolo ampak jo samo postavimo v zemljo in bo rasla naprej. seveda potrebuje nekaj časa da se ukorenini in začne rasti. stebelca naj bojo velika okoli 15 cm(1 črtica, ki ostane od lista na steblu naj bo vmes).veliko sreče
lunca
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a poppy-- » 15 mar 2006, 21:21

lunca, če sem prav razumela odrežem en kolut stebla (dolg vsaj 15cm), zgornjo plast premažem s to smolo, spodnjo pa ne, ker dam v zemljo? Mogoče veste kje dobim to smolo in kako se imenuje?

Lep pozdrav.
poppy--
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lunca » 15 mar 2006, 21:51

Tako je-odrežeš okoli 20 cm veliko steblo, postaviš v zemljo in samo zgornji del(tisti ki ni v zemlji) premažeš s to smolo. Ne vem kako se imenuje-ko se posuši zgleda kot nekakšen vosek. Uporabljajo jo tudi za cepljenje dreves.
lunca
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a poppy-- » 16 mar 2006, 20:54

Hvala vam lepa!
poppy--
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a victory » 31 mar 2006, 12:23

Priporočilo!
Naj bo defenbahija zmeraj postavljena na mestu ,kjer -ko bomo hodili mimo se je ne bomo dotikali,ker namreč tale rastlinica ima en obrambni mehanizem ,ki ga mi ne opazimo-vpliva namreč na naš dihalni sistem zato ni priporočljiva asmatičnim bolnikom.Če pa bomo rastlinici namenili prostor kjer jo bomo opazovali le od daleč in občudovali njene lepo obarvane liste ter jo lepo zalivali-pa nam bo hvaležna in nam ne bo škodovala :wink:
victory
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: slov.bistrica

OdgovorNapisal/-a lunca » 31 mar 2006, 15:23

pri nas doma hodimo mimo, jo premikamo, se jo non-stop dotikamo in ni nič narobe. imamo tudi sestro ki je imela astmo ko je bila manjša in ni nanjo nič vplivala roža. tako da mislim da ta roža res ne potrebuje posebne nege.
lunca
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a victory » 31 mar 2006, 19:05

Nisem rekla ,da rabi kako posebno nego je namreč zelo neobčutljiva ,rabi samo prostor kjer se je ne bomo preveč dotikali
victory
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: slov.bistrica

OdgovorNapisal/-a Adson » 15 maj 2006, 12:48

Difenbahijo imam pol leta v sončni dnevni sobi, vendar ne na direktni svetlobi. Zalivam jo enkrat do dvakrat tedensko, zaenkrat je še nisem gnojil.
S čim naj jo gnojim, koliko in kdaj?
Pred kratkim se je sredi zgornjega zavitega lista pojavil bel "storžek", ki izgleda kot stiropor. Kaj je to? (slike bom lahko poslal naslednji teden)
Hvala za odgovore.
Adson
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Buld » 18 maj 2006, 10:34

Rastline, ki jih gojimo zaradi listja, ponavadi gnojimo z gnojilom, ki vsebuje več dušika (N). No jaz mojo Difenbahijo gnojim z univerzalnim gnojilom (20-20-20) kar non-stop (skoraj ne dobi čiste vode). Vendar pa ga dam not mnogo manj, kot piše na etiketi (vsaj 10x manj).
Raste pa s hitrostjo pribl. 1list / 2tedna

8)
Buld
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a lunca » 18 maj 2006, 10:40

mi imamo doma veliko difenbahij in lahko vam povem da v 10 letih še niso dobile gnojila pa tudi zemlje imajo nekatere zelo malo pa še vseeno rastejo. :D
lunca
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a sasok3 » 18 avg 2006, 23:55

kaj je že komu zacvetela???? nam je samo 1x in upamo da bo spet kmalu!
pomagam po svojih najboljših močeh!!!
sasok3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: kidričevo

OdgovorNapisal/-a lunca » 29 avg 2006, 18:56

pri nas ni še nikoli zacvetela-pa jih imamo že več kot 10 let, bila pa sem pri teti na dunaju in je imela 3 cvetove. zanimivo :D
lunca
Guru
Guru

Vrni se na Zelene sobne rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov