Čudežnica

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Čudežnica

OdgovorNapisal/-a Bini » 16 maj 2005, 12:02

Pozdravljeni!

Zopet se obračam na zveste uporabnike in moderatorje foruma s problemom. Imam čudežnico, veliko približno 80 cm. Dela zelo lepo, spodnji listi so popolnoma rdeči, zgornji še zelenkasti, tudi novi poganjajo... Zalivam jo 1-2x na teden, vsak dan pa jo tudi pršim. Imam jo na svetlem mestu, vendar ne na direktnem soncu. Zato mi ni bilo jasno, zakaj so se listi pričeli na koncih ali na straneh (redkeje) sušiti?! Prebrala sem, da se to dogaja, če je list vlažen, potem pa ga zažge sonce. A obstaja še kak drug vzrok? Upam, da ni kaj resnega, ker sem se na rastlinico zelo navezala:)

Hvala za pomoč!
Lep pozdrav, Bini
Bini
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Prebold

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 18 maj 2005, 01:06

Ojla,

Prvo me zanima koliko casa jo imas v oskrbi?
Ce je to ze vec kot 1,5 meseca potem poizkusi poiskati vzrok (mocnejse sonce, prepih, manjsa vlaznost okolja...), kaka sprememba je nastala, da so se zacele te tezave.
Ce pa si jo dobila sele pred kratkim pa je lahko vzrok tudi to, da ji v novem okolju ne odgovarja-se nanj se prilagaja. V rastlinjaku kjer je rasla do nedavnega je imela idealne pogoje (visoka vlaznost, primerna temperatura, dobra osvetlitev in ogromno rastnih hormonov), ki pa so sedaj mocno drugacni. Malo se preberi o njeni negi, se skusaj tega cim bolj striktno drzat in cez pusti ji cas, da se privadi na novo okolje.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bini » 21 maj 2005, 10:30

Hvala za pomoč, Klavdija, ampak mislim, da sem že našla vzrok. Imam jo od marca, in sicer na mestu, kjer je zjutraj direktno sonce. Ravno zjutraj pa jo pršim, tako da jo je zažgalo, revico. Sem mislila, da sonce do nje tam ne pride, a sem se motila! Opazila sem tudi, da se sušijo le listi, obrnjeni proti svetlobi, na drugi strani pa so čisto v redu. Tako da je verjetno to.
Nisem pa vedela, da tudi prepih ni dober zanjo.

Najlepša hvala in lep dan! :lol:
Bini
Bini
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Prebold

Vrni se na Zelene sobne rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Čudežnica