Šipek

Zdravilne rastline namenjene zdravju.
Aloe arborescens (Aloja vera), kamilica, trpotec, ognjič, ameriški slamnik, ....

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

Šipek

OdgovorNapisal/-a zmeda » 25 jan 2007, 13:57

No danes sem pa v knjigi o zdravilnih zeliščih prebral zelo zanimivo
zadevo in sicer, da je v šipkovem čaju po desetih minutah kuhanja
več C-vitamina kot prej.
Kakor piše, je bil preizkus narejen na natančnih instrumentih in tudi
rezultat natančno izmerjen.

Zanimivo pa se mi zdi, da če stisneš limono v vroč čaj izničiš C-vitamin.

Če kdo ve kaj več o tem dobrodošlo.
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 23 maj 2005, 22:49

OdgovorNapisal/-a zmeda » 25 jan 2007, 14:40

Dodajam - ni mišljeno kuhanje ampak 10 minut vretja.
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 23 maj 2005, 22:49

Re: Šipek

OdgovorNapisal/-a snezni-tekac » 27 jan 2007, 22:17

zmeda je napisal/-a:No danes sem pa v knjigi o zdravilnih zeliščih prebral zelo zanimivo
zadevo in sicer, da je v šipkovem čaju po desetih minutah kuhanja
več C-vitamina kot prej.
Kakor piše, je bil preizkus narejen na natančnih instrumentih in tudi
rezultat natančno izmerjen.

Zanimivo pa se mi zdi, da če stisneš limono v vroč čaj izničiš C-vitamin.

Če kdo ve kaj več o tem dobrodošlo.


Hm zanimiva trditev.
Ja o sipku berem da se ob temperaturni obdelavi ohrani bistveno vec vit. C kot pri drugih rasltinah. Ne vem to kar se ukvarjam z rasltinami mi vasa trditev ne stima. Ampak ce ste merili potem moram sprejeti vas argument. Ampak potem se vprasam nekaj drugega. Kvaliteta taksnega vitamina C:
kristaliziran in ne vec v organski obliki ali je se vedno absorbljiv enako kot v surovem sipku ? Ali je celo bolj absorbljiv.
Namrec vsaka temperaturna obdelava ima za posledico kristalizacijo bio-aktivnih snovi. In ce bi zelel anorganski kristaliziran vitamin C bi kupil tistega v lekarni ki povzroca kamne in ga ne smes predozirati?

Hvala vnaprej za pomoc pri moji dilemi.


Drugo mimogrese kar se vprasam in koristim vas post?
Sam osebno pijem sipkov sok surov in iz svezega sipka.

Sicer berem v Asicevi knjigi o predoziranju sipka in vplivu na oslabitev srca in hrbtnega mozga. Nekaj v povezavi s hrbtom imam na sumu da bo drzalo. Ampak moram si se potrditi. Namrec zanima me ostala vsebovanost sipka. Nekje sem bral o vsebovanosti aluminija.
Sam sem veliki "FAN" sipka kot prvvrtnega vira svezega vit. C sredi zime. Tako da me begajo kako naj se opremim za optimalno uzivanje sipka.
snezni-tekac
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 16
Pridružen: 06 feb 2006, 00:03
Kraj: MB

šipek

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 01 feb 2007, 18:41

šipek vsebuje: razni vitamini, v svežem šipku veliko C vitamina, pektin, jabolčno in askorbinsko kislino, sladkor, karotinoidi, čreslovine, maščobno in hlapno olje, provitamin A,
LP Borut
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a romanah » 01 feb 2007, 21:15

Kar se tiče limone ,ki jo stisneš v vrel čaj izgubi vse vitamine bo držalo ,kaj je razumljivo.
v čaj se dodaja limona ko izgubi vrelišče in je že malce ohlajen.
Isto velja tudi za med.

lp
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 05 maj 2005, 12:29
Kraj: Ljubljana okolica

Šipek

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 03 feb 2007, 15:08

LP
Šipek v čaju moramo 5 minut kuhati, da iz njega dobimo vse učinkovine. Pri medu in limoni je drugače. Limone ne kuhamo ampak izcsedimo sok v čaj, ki ima temperaturo do 40°C. Če jo damo v čaj, ki je bolj vroč uničimo C vitamin. Čaj je še zmiraj kisel. Enako kot za limono velja med.
Borut
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a zmeda » 05 feb 2007, 08:46

No, pa da ne bomo samo hvalili šipka... v večjih količinah lahko povzroči infarkt.
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 23 maj 2005, 22:49

OdgovorNapisal/-a Šeki » 15 nov 2007, 19:38

Živjo!

kdaj se šipek nabira? ko so plodovi rdeči in še trdi, ali ko se zelo zmehčajo? nekje sem zasledil da se semena šipka za kuhanje marmelade odstranijo, za čaj pa ne. kakšna količina je najbolj primerna za čaj? 2,3,4 jagode, na skodelico?
Šeki
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 15 nov 2007, 19:35
Kraj: brežice

šipek

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 16 nov 2007, 23:48

Lep pozdrav!
Za čaj se šipek nabira, ko je rdeč in trd. To je v mesecu oktobru, dokler ga ne dobi slana. Po slani postane šipek mehek. Lahko ga uporabimo za marmelado. Dlačice v šipku niso dobre. V trdem šipku jih z peškami vred odstranimo. Pri izdelavi marmelade jih z kuhanjem in pasiranjem odstranimo.
Crga
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Šeki » 19 nov 2007, 18:17

Potem sem šipek nabiral pravi čas (je bil rdeč in trd), ampak nekje sem zasledil, da za marmelado odstranimo koščice (katere so poraščene z dlačicami), ampak da vsebino posušimo za čaj. nabral sem toliko šipka da ga bo za nekajkrat za čaj (mešanica z drugimi zdravilnimi zelmi) in koščis nismo odstranili.
je to vredu, ali bi jih morali dati stran?
Šeki
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 15 nov 2007, 19:35
Kraj: brežice

OdgovorNapisal/-a zmeda » 19 nov 2007, 18:49

Kolkor jaz vem, se šipek nabira po prvi slani, se pravi vsaj 1x mora zmrznit.
Koščic jaz ne dajem stran. Sem ga pa lani v kavnem mlinčku zmlel v "prah"
in je precej bolš.Po kuhanju se vse na tla vsede in ne rabiš cedila :).
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 23 maj 2005, 22:49

šipek

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 21 nov 2007, 22:28

Za čaj se šipkovi plodovi nabirajo ko so plodovi še čvrsti in jih uporabimo za čaj. Peške in dlačice odstranimo, ostalo na drobno narežemo in posušimo.
Za sok, žele, marmelado, nabiramo šipkove plodove po prvi slani. Jih prekuhamo v vreli vodi in jih skozi gazo pretlačimo.
LP Borut
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a herbi » 30 avg 2008, 12:21

Pozdravljeni.
Kaj pa če šipek že sedaj naberem bo tudi za čaj ali ne?

Namreč pri nas čistimo eden pas ki je veliko šipka.Zanima me če bi bil tak šipek za kaj uporaben ali ne.



LP Alenka
herbi
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 21 okt 2006, 13:53
Kraj: Dobrna

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 24 okt 2008, 08:09

Dokler šipek ni temno rdeč ni zrel.
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor


Vrni se na Zdravilne rastline za zdravje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron