zmeda je napisal/-a:No danes sem pa v knjigi o zdravilnih zeliščih prebral zelo zanimivo
zadevo in sicer, da je v šipkovem čaju po desetih minutah kuhanja
več C-vitamina kot prej.
Kakor piše, je bil preizkus narejen na natančnih instrumentih in tudi
rezultat natančno izmerjen.
Zanimivo pa se mi zdi, da če stisneš limono v vroč čaj izničiš C-vitamin.
Če kdo ve kaj več o tem dobrodošlo.
Hm zanimiva trditev.
Ja o sipku berem da se ob temperaturni obdelavi ohrani bistveno vec vit. C kot pri drugih rasltinah. Ne vem to kar se ukvarjam z rasltinami mi vasa trditev ne stima. Ampak ce ste merili potem moram sprejeti vas argument. Ampak potem se vprasam nekaj drugega. Kvaliteta taksnega vitamina C:
kristaliziran in ne vec v organski obliki ali je se vedno absorbljiv enako kot v surovem sipku ? Ali je celo bolj absorbljiv.
Namrec vsaka temperaturna obdelava ima za posledico kristalizacijo bio-aktivnih snovi. In ce bi zelel anorganski kristaliziran vitamin C bi kupil tistega v lekarni ki povzroca kamne in ga ne smes predozirati?
Hvala vnaprej za pomoc pri moji dilemi.
Drugo mimogrese kar se vprasam in koristim vas post?
Sam osebno pijem sipkov sok surov in iz svezega sipka.
Sicer berem v Asicevi knjigi o predoziranju sipka in vplivu na oslabitev srca in hrbtnega mozga. Nekaj v povezavi s hrbtom imam na sumu da bo drzalo. Ampak moram si se potrditi. Namrec zanima me ostala vsebovanost sipka. Nekje sem bral o vsebovanosti aluminija.
Sam sem veliki "FAN" sipka kot prvvrtnega vira svezega vit. C sredi zime. Tako da me begajo kako naj se opremim za optimalno uzivanje sipka.