Napisal/-a borutcerkvenic » 28 nov 2008, 11:33
Receptura za pripravo mazil ali olij.
MAZILO
Potrebujemo: 6 dag belega čebeljega voska, 9 dag svinjske masti , 9 dl madljevega ali oljčnega olja.
Pripravimo 5 dl zeliščnega prevretka in ga precedimo. V posodo zlijemo 9 dl olja in mu dodamo maščobo to segrejemo in dobro mešamo, v to vmešamo zeliščni prevretek. Kuhamo tako dolgo, da vsa voda izhlapi in se zeliščni izvleček spoji z mazilno osnovo. Če kuhamo v vodni kopeli (v posodi, ki je v večji posodi z vodo), se nam mešanica zagotovo ne bo prijela dna. Pazimo, da mazila ne pregrejemo. Pozorno spremljamo, kdaj izpari vsa voda (ko ne nastajajo več mehurčki). Sedaj po potrebi dodajamo utrjevalec (na primer čebelji vosek), kuhamo in ves čas mešamo, da se mešanica spoji.
Če je mazilna osnova pokvarljiva ( na primer svinska mast), ji dodamo malo benzoina-lekarne (dišeča smola benzojevca)-kapljico na 3 dage.
Mazilo prelijemo v posodice.
Mazilo na osnovi vazelina pripravimo tako, da približno 10 minut kuhamo v 20 dag staljenega vazelina dve jedilni žlici posušenih zelišč ene vrste ali mešanice listov, korenin cvetov različnih vrst.
OLJA
Na hladno
Potrebujemo: kozarec, ki se lahko tesno zapre, oljčno olje, sveže zelišče, cvetovi, plodovi ali korenine.
V kozarec narežemo do 1/3 svežega zelišča, cvetove, korenine, plodove tako da bodo na tesno, preko prelijemo oljčno olje. Kozarec dobro pretresemo, da se zelišča namočijo v oljčno olje. Kozarec postavimo za 40 dni na sonce. Po tem času precedimo v cedilu z zelo drobnimi luknjicami ali skozi gazo. Nalijemo v temne stekleničke in spravimo v temnem prostoru.
Olja ne smemo dati v hladilnik, ker oljčno olje zmrzne.
Olje na toplo
Potrebujemo: 25 dag posušenih ali 20 dag svežih zelišč in ½ litra oljčnega olja.
Kuhamo v vodni kopeli (v posodi, ki je v večji posodi z vodo), vsaj 3 ure počasi ogrevamo. Prelijemo v gazo in dobro stisnemo (če imamo stiskalnico, lahko olje iztisnemo v njej).
Olje natočimo v manjše stekleničke.
CRGA