mazilo

Zdravilne rastline namenjene zdravju.
Aloe arborescens (Aloja vera), kamilica, trpotec, ognjič, ameriški slamnik, ....

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

mazilo

OdgovorNapisal/-a aljosa1 » 13 nov 2008, 20:00

a mi lahko kdo pove kako se pripravi ognjičevo mazilo?

hvala, Aljoša
aljosa1
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 11 nov 2008, 16:37
Kraj: okoslavci

OdgovorNapisal/-a lunca » 22 nov 2008, 13:24

Zadnjič je bila oddaja na Slo1- Zlatko Zakladko in je delal ognjičevo mazilo. Najprej je stopil svinjsko mast, notri dal cvetove, malo pokuhal, potem pa precedil. To je bilo to. :D
lunca
Guru
Guru
 
Prispevkov: 364
Pridružen: 17 dec 2005, 13:04
Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a bojanp » 22 nov 2008, 16:00

Še boljše je da ognjič pustuš v masti čez noč,zjutraj ma mast pogreješ,da postane tekoča in precediš
bojanp
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 52
Pridružen: 15 dec 2007, 10:49
Kraj: Slovenske Konjice

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 28 nov 2008, 11:33

Receptura za pripravo mazil ali olij.
MAZILO
Potrebujemo: 6 dag belega čebeljega voska, 9 dag svinjske masti , 9 dl madljevega ali oljčnega olja.
Pripravimo 5 dl zeliščnega prevretka in ga precedimo. V posodo zlijemo 9 dl olja in mu dodamo maščobo to segrejemo in dobro mešamo, v to vmešamo zeliščni prevretek. Kuhamo tako dolgo, da vsa voda izhlapi in se zeliščni izvleček spoji z mazilno osnovo. Če kuhamo v vodni kopeli (v posodi, ki je v večji posodi z vodo), se nam mešanica zagotovo ne bo prijela dna. Pazimo, da mazila ne pregrejemo. Pozorno spremljamo, kdaj izpari vsa voda (ko ne nastajajo več mehurčki). Sedaj po potrebi dodajamo utrjevalec (na primer čebelji vosek), kuhamo in ves čas mešamo, da se mešanica spoji.
Če je mazilna osnova pokvarljiva ( na primer svinska mast), ji dodamo malo benzoina-lekarne (dišeča smola benzojevca)-kapljico na 3 dage.
Mazilo prelijemo v posodice.

Mazilo na osnovi vazelina pripravimo tako, da približno 10 minut kuhamo v 20 dag staljenega vazelina dve jedilni žlici posušenih zelišč ene vrste ali mešanice listov, korenin cvetov različnih vrst.

OLJA
Na hladno
Potrebujemo: kozarec, ki se lahko tesno zapre, oljčno olje, sveže zelišče, cvetovi, plodovi ali korenine.
V kozarec narežemo do 1/3 svežega zelišča, cvetove, korenine, plodove tako da bodo na tesno, preko prelijemo oljčno olje. Kozarec dobro pretresemo, da se zelišča namočijo v oljčno olje. Kozarec postavimo za 40 dni na sonce. Po tem času precedimo v cedilu z zelo drobnimi luknjicami ali skozi gazo. Nalijemo v temne stekleničke in spravimo v temnem prostoru.
Olja ne smemo dati v hladilnik, ker oljčno olje zmrzne.
Olje na toplo
Potrebujemo: 25 dag posušenih ali 20 dag svežih zelišč in ½ litra oljčnega olja.
Kuhamo v vodni kopeli (v posodi, ki je v večji posodi z vodo), vsaj 3 ure počasi ogrevamo. Prelijemo v gazo in dobro stisnemo (če imamo stiskalnico, lahko olje iztisnemo v njej).
Olje natočimo v manjše stekleničke.
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

zahvala

OdgovorNapisal/-a aljosa1 » 30 nov 2008, 15:22

Iskreno se zahvaljujem za vaše tri odgovore res iskrena hvala.

Aljoša
aljosa1
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 11 nov 2008, 16:37
Kraj: okoslavci


Vrni se na Zdravilne rastline za zdravje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov