Napisal/-a geocalyx » 13 nov 2012, 13:08
Preizkusil sem:
- polaj: neuporaben za uživanje (glavna sestavina eteričnega olja je pulegon, ki je, kolikor razumem, presnovljen mentol, grajen iz dolgih in težko razgraljivih molekul), težko prebaven, povzročil prebavne motnje (pa sem spil zgolj 1 dl), a glej ga zlomka, vse poletje je moja kri smrdela komarjem in podobni golazni - na morju me od rojev komarjev ni pičilo tisto poletje prav ničesar. Odsvetujem sicer, človeška jetra niso vredna te žrtve.
- vodna meta: dokaj sladko, kot sem zgoraj bentil
- hostna meta: sveža sicer diši, v čaju pa je zelo, zelo blaga
- dalmatinska meta: bolj dlakavo z manjšimi lističi in zato bolj atraktivno na gredici ali v tegelcih, po okusu in vonju pa dokaj identično klasasti
- dolgolistna meta / klasasta meta?: ne vem, za katero od teh je šlo, a okusa je precej robatega, kovinskega ... oče rad nabere tele mete, ko gre na priljubljeno lokacijo po jurčke poleti ... dejanje, ki ga sam sicer ne odobravam ravno
- njivska meta: mogoče sem kaj narobe delal pri pripravi ali pa rastline preslabo pital z bogve čim, a ves vonj in okus zelišča se je v končnem izdelku izgubil in počutil sem se, kot bi pil obarvano vodo z malce raztopljene kovine ...khm
Mala Flora Slovenije 2007 sicer navaja 16 (15?) vrst, od tega 9 naravnih križancev (poprova, hostna, vretenčasta, koroška, dalmatinska, žlahtna, smithova, nilska in dlakava). Kar precej rastlin je v navedbi z vprašajem; z v 21. stoletju nepotrjenimi rastišči, prehodnih ali v občem redkih. Nekaj je tudi tako sorodnih klasati meti, da tvorijo agregat, skupino zelo podobnih vrst.
Mimogrede, tale topic bi rad izkoristil za nadaljne debate o ustnaticah in pobaral, če morda kdo ve kaj o uporabnosti grozdastega vrednika (Teucrium botrys)? Ima zelo izrazit "kraški" vonj po česnu, pa bi ga najrajši kar po jajcih na oko potresel, če se ne izkaže za strupenega...ker je v moji neposredni okolici strašno redek, jaz pa sem usekan na redke ustnatice, ga gojim na okenski polici in nekaj bi že počasi naredil z vso to začimbo, ki se je nabrala v treh sezonah ...