Zeliščno milo

Začimbne rastline, ki jih uporabljamo pri kuhanju.
poper, curry, timijan, peteršilj, lovor, majaron, bazilika, rožmarin, čemaž, ...

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

Zeliščno milo

OdgovorNapisal/-a fresia » 01 jan 2009, 16:10

Pozdravljeni
Najprej vsem srečno novo leto, veliko pridelkov, veselja in radosti z rastlinami :D
Sedaj pa eno vprašanje. Ali kdo pozna recept kako izdelati zeliščno milo? Po možnosti recept naših babic? :o :roll: :roll:
Če kdo ve, bi bila zelo vesela, če mi ga zaupa, pa tudi izkušnje,... Zalo bom hvaležna
fresia
Guru
Guru
 
Prispevkov: 201
Pridružen: 17 jun 2008, 13:34

OdgovorNapisal/-a sasok » 01 jan 2009, 19:45

Lep pozdav!

Morda si lahko pomagaš s tem linkom, http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=6639

Se pa spomnim, da smo v šoli delali milo z navadnim jedilnim oljem in natrijevim hidroksidom. Sem doma poskušal tudi z pralnim prahom in oljem, ampak so bile količine vedno premajhne, da bi lahko kaj uporabil!
Lp
Slika
sasok
Guru
Guru
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 15 okt 2006, 20:29

OdgovorNapisal/-a fresia » 01 jan 2009, 19:59

Ful ti hvala- neki je :D
fresia
Guru
Guru
 
Prispevkov: 201
Pridružen: 17 jun 2008, 13:34

OdgovorNapisal/-a bučarka » 01 jan 2009, 21:54

O milu: http://www.teachsoap.com/forum/index.ph ... b1174073e3

(je tudi forum)

Rabiš masti/olja in lug (včasih so ga naredili iz pepela), sol ter eterična olja.


Sem si tudi jaz rekla, da bom enkrat poskusila. Lug se baje kupi pri podjetju Mikro polo. Če kdo ve še kakšno drugo lokacijo, naj mi prosim sporoči.
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a izu » 01 jan 2009, 22:14

Hej!
Lug se dobi v vseh trgovinah s kemikalijam, in najbrž še kaki drugi. Ena trgovina s kemikalijam in kemijskim priborom je v TPC Murgle, Ljubljana-Vič
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a fresia » 05 jan 2009, 18:22

bučarka je napisal/-a:O milu: http://www.teachsoap.com/forum/index.ph ... b1174073e3

(je tudi forum)

Rabiš masti/olja in lug (včasih so ga naredili iz pepela), sol ter eterična olja.


Sem si tudi jaz rekla, da bom enkrat poskusila. Lug se baje kupi pri podjetju Mikro polo. Če kdo ve še kakšno drugo lokacijo, naj mi prosim sporoči.


Na kakšen način pa se naredi iz pepela? Doma ga namreč imamo, ker kurimo na drva :D
A sam namest luga se da pepel pa je to to al kako?
Lp
fresia
Guru
Guru
 
Prispevkov: 201
Pridružen: 17 jun 2008, 13:34

OdgovorNapisal/-a bučarka » 05 jan 2009, 18:32

Nimam izkušenj s pepelom, vendar sem o tem brala, pa tudi od staršev sem slišala to verzijo. Baje da ga spira in potem to vodo uporabi namesto luga ali nekaj takega. Svetujem ti, da še malo raziščeš. Če kaj izveš, mi sporoči, saj imamo tudi mi veliko pepela. :wink:
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a fresia » 05 jan 2009, 19:15

bučarka je napisal/-a:Nimam izkušenj s pepelom, vendar sem o tem brala, pa tudi od staršev sem slišala to verzijo. Baje da ga spira in potem to vodo uporabi namesto luga ali nekaj takega. Svetujem ti, da še malo raziščeš. Če kaj izveš, mi sporoči, saj imamo tudi mi veliko pepela. :wink:


Če ne bomo pa poskusili, pa bomo videli, kaj se bo dalo narediti :D
Probat ni greh- baje ;) Če uspe, seveda povem :D
fresia
Guru
Guru
 
Prispevkov: 201
Pridružen: 17 jun 2008, 13:34

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 07 jan 2009, 15:48

Za vas, ki sprašujete, kako dobiti lug iz pepela: Pepel se mora najprej skuhati (prevreti), lahko pa se ga tudi samo namoči čez noč. Uporabi se približno 1:2 volumska količina vode in pepela, torej recimo literski kozarec pepela in dva literska kozarca vode. Ko se mešanica posede, se tekočina odlije in to je dobljeni lug. Vendar pozor: tak lug je lahko zelo močan in od njega lahko dobimo močne opekline. Če pride v stik s kožo, ga moramo čimprej sprati z obilo mlačne vode.

Kolikor se spomnim razlage moje babice, se ta lug potem zmeša v razmerju 1:1 z svinjsko mastjo, če želimo dobiti mehko pralno peno, pozabila pa sem, kakšno razmerje mora biti za izdelavo suhega mila. Vem še to, da morata biti tako lug kot mast pri mešanju mlačna (37 stopinj je idealno), najbolje enake temperature. Upam, da sem kaj pomagala :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a fresia » 07 jan 2009, 18:27

Ja Ivčk, veš da si pomagala :) Samo baje, če nardiš iz svinjske masti zelo smrdi, kar pa ni ravno najbolj hmmm primerno za nos :D Pa, ko se vre ne sme vret, zato je verjetno idealna temp. 37°C.
Če še kaj zveš, te lepo prosim za HELP :)
fresia
Guru
Guru
 
Prispevkov: 201
Pridružen: 17 jun 2008, 13:34

OdgovorNapisal/-a bučarka » 07 jan 2009, 20:35

Hvala Ivčk za razlago o lugu. Če je kdo gledal Fight club, je lahko videl sceno, v kateri si Edward Norton zapeče roko z lugom (v filmu so tudi delali milo).

Fresia, nabavi si dovolj kvalitetnih eteričnih olj. Pomoje ne more biti tako smrdljivo milo s svinjsko mastjo. Bolj je hudo, ko se zadeva segreva (svinjsko mast moraš prej zavret in tudi precedit, da ne boš imela ocvirkov v milu), v mrzlem stanju pomoje ni nič groznega. Sol na koncu pa strdi zadevo.
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 07 jan 2009, 22:58

Svinjska mast ne sme vreti, se le počasi topi in na tak način dosežemo idealno temperaturo. Babi je temp. probala tako, kot jo mamice probajo, ko hranijo dojenčke, kanejo si kapljico tekočine na zapestje...

V samo mast, ko jo topimo, lahko damo tudi nekaj svežih ali sušenih zelišč, da se mast tako navzame prijetnih vonjav in učinkovin, vse skupaj pa potem še precedimo. Eterična olja prav tako pomagajo.

Moja babi je žal že pokojna, zato je ne morem vprašati za točne postopke, ki bi stvar razjasnili. Tako se tudi soli nisem spomnila...
Saj pravim, za lug sem prepričana, da je tako prav, o sami izdelavi trdnega mila pa več ne vem veliko, bila sem namreč zelo majhna, ko sva to skupaj počeli, vendar mi je kljub temu ostalo kar nekaj postopkov in podrobnosti v glavi :lol:

Enostavneje je v lekarni kupiti nevtralno milo, ga naribati in raztopiti ter potem dodati izbrana zelišča. Postopki so lepo opisani na netu, tudi receptov je veliko :wink:
Fresia, tako boš najhitreje in najenostavneje prišla do doma izdelanega mila...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a darko+ » 28 maj 2010, 21:17

darko+
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 17 mar 2009, 14:57

OdgovorNapisal/-a dinksi » 29 maj 2010, 21:35

dinksi
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 27 jan 2008, 11:41
Kraj: Koper


Vrni se na Začimbne rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov

cron