Začimbne rastline, ki jih uporabljamo pri kuhanju.
poper, curry, timijan, peteršilj, lovor, majaron, bazilika, rožmarin, čemaž, ...
Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji
Napisal/-a metulj » 22 mar 2007, 20:10
Na vrtu imam posajenih nekaj grmičkov žajblja, ki so visoki približno 60 cm. So lepo olistani. Zanima me a jih je potrebno porezati? Koliko?
A jih obrezujet spomladi, pred zimo ali nikoli (če odmislimo sprotno porabo za prehrano)?
Hvaležna bom za vsako pomoč, ker nimam pojma kako negovati grmičke.
Lep pomladanski pozdrav
-
metulj
- Guru
-
- Prispevkov: 200
- Pridružen: 25 nov 2005, 12:44
- Kraj: Črnomelj
Napisal/-a zelena » 23 mar 2007, 00:12
pred zimo nikoli, ker potrebuje listje za zaščito pri prezimovanju. za sušenje ga režem spomladi vse do cvetenja, pa tudi še poleti (necvetoče vejice). konec avgusta si naredim še potaknjence, da se pred zimo lepo ukoreninijo. ker ga stalno "izkoriščam", posebne rezi ne delam. le tiste grme, ki potrebujejo pomladitev, še ogrebem visoko okrog glavnega stebla (zasujem z zemljo in zastrem s kamenjem).
-
zelena
- Strokovnjak
-
- Prispevkov: 72
- Pridružen: 24 maj 2006, 23:07
Napisal/-a muha » 23 mar 2007, 07:49
Kot prvi Zelena, žajblja nikar porezati jeseni. Delam zelo podobno, kot ona, le da stare rastline zmečem ven in jih nadomestim z novimi. Sem in tja kakšnega preoblikujem - počakam, da spomladi nakaže nove poganjke in potem porežem tako, da ostanejo najbolj spodnji. Vsako leto pustim eno do dve cvetoči vejici dozoreti in otresti in naslednje leto imam vse polno novih sadik.
Lp
-
muha
- Guru
-
- Prispevkov: 664
- Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
- Kraj: Medvode-okolica
Napisal/-a rožmarinka » 14 avg 2007, 17:51
In koliko nad tlemi je potrebno žajbelj porezati? Vsako leto?
-
rožmarinka
- Uporabnik
-
- Prispevkov: 1
- Pridružen: 14 avg 2007, 17:43
- Kraj: Portoroz
Napisal/-a muha » 14 avg 2007, 19:01
Ne vem, če je obrezovanje sploh neobhodno potrebno. Sama ga obrežem prvič že s tem, da režem vejice za čaj - zgodaj poleti, preden zacveti. Nežne mlade poganjke oberem potem običajno še enkrat konec poletja. Tisto pravo rez naredim spomladi po občutku. Najprej počakam, da se prične obraščati, potem pa izrežem vse suhe vejice, žive pa toliko, da grmičku dam obliko. Važno je le, da ima pod rezom še sveže poganjke.
Lp
-
muha
- Guru
-
- Prispevkov: 664
- Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
- Kraj: Medvode-okolica
Vrni se na Začimbne rastline
Kdo je prisoten
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov