Začimbne rastline, ki jih uporabljamo pri kuhanju.
poper, curry, timijan, peteršilj, lovor, majaron, bazilika, rožmarin, čemaž, ...
Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji
Napisal/-a Blisk » 16 nov 2003, 23:00
Imam nekaj začimb v lončkih in na njih so škodljivci, na žajblju so takšne oranžne mušice, v zemlji pa beli črvički dolgi 4 mm in široki 0,5 mm, ki se zelo hitro premikajo, ti črvički so v zemlji vseh začimb, zanima me, kako se teh škodljivcev znebiti, ker so to začimbe ne bi rad uporabljal nekih kemikalij.
Začimbe dobivajo rjave liste, kot da jih je napdala rja.
-
Blisk
- Uporabnik
-
- Prispevkov: 2
- Pridružen: 16 nov 2003, 22:58
Napisal/-a Klavdija » 17 nov 2003, 01:29
Ojla,
najbolje bi bilo vse začimbe presaditi v zemljo, ki bi jo na 100°C (v pečici 30 min) steriliziral, lahko tako pripraviš zdejšnjo zemljo. Najbolj sterilna od zajedalcev je sicer kupljene zemlja, samo taka ima veliko umetnih sestavin in začimbe za nekaj časa nebi bile ravno bio. Ko boš presajal temeljito speri korenine in celo rastlino.
Žajbelj je sicer prezimnotrden, če je posajen zunaj, saj spomladi na novo odžene, v loncu pa bi mu pomrznile korenine. Nikakor pa on in druge začimbe ne prenesejo suh zrak in visokih temperatur čez zimo. Postavi jih na svetlo v hladnejši prostor stran od grelnih teles.
LP Klavdija
-
Klavdija
- Guru
-
- Prispevkov: 1046
- Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
- Kraj: Ljubljana
Napisal/-a Blisk » 20 feb 2004, 20:34
OK
tastare so vse šle k vragu,
pa me zanima kaj moram bit pozorn, pri novih, kje morajo bit, koliko svetlobe kolikokrat se to zaliva, kako se gnoji.
Imam pa origano, baziliko, majaron, meta.
ali se bodo sploh obdržale v temle času?
-
Blisk
- Uporabnik
-
- Prispevkov: 2
- Pridružen: 16 nov 2003, 22:58
Vrni se na Začimbne rastline
Kdo je prisoten
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov