Jaz svoje 3 rožmarine že 7 let uspešno gojim v glinenih loncih.Pozimi ostanejo zunaj pod balkonom na južni strani hiše, da na njih ne pada slana, če pa pritisne močan mraz (več kot -15 stopinj), jih pospravim na svetlo stopnišče, kjer temperatura ne pade izpod dveh stopinj.Takrat zalivam zelo redko, včasih kar en mesec ne pomislim na njih
.Takoj, ko se vreme popravi pa spet letijo ven.
Najbolj pomembno pri rožmarinu se mi zdi presajanje na tri leta (v eno številko večji lonec), ne marajo prebogato založene (pognojene) zemlje, še bolj pomembna pa je 10 centimeterska plast drenaže na dnu lonca.Včasih rastlinica izgleda, kot da se je posušila (iglice porjavijo), pa razlog tiči v gnitju korenin
, ker rožmarin ne mara zastajanja vode.
S sajenjem na vrt pa še nimam izkušenj, bom pa letos definitivno probala, kako je s tem.Imam pa še eno lepo izkušnjo z mojimi rastlinicami: vsako leto mi obilno cvetijo (čez celo leto) in semenijo, tako da imam vedno dovolj svojih sejančkov, ki jih redno nosim na morje, kjer sem iz njih zasadila kar že lepo malo živo mejo.
Aja, pa še ena pomembna stvar: po zimi jih vedno obrežem za (ne na) 1/3, tako potem poženejo močnejši poganjki, starejši del rastline pa močneje oleseni in lažje prenaša mraz.In moji grmi nikoli niso odznotraj goli
Upam,da sem vam s svojimi izkušnjami kaj pomagala.Se opravičujem za dolg post
LP