Rožmarin

Začimbne rastline, ki jih uporabljamo pri kuhanju.
poper, curry, timijan, peteršilj, lovor, majaron, bazilika, rožmarin, čemaž, ...

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Mashenka » 10 avg 2007, 09:32

Sama rožmarina ne morem presaditi na vrt ali kam drugam ven. Mislite da bo preživel tudi v lončku, če ga čez zimo pustim zunaj na balkonu in ga kako zaščitim? V stanovanju je vsepovsod prevroče, edino mesto, ki bi bilo dovolj hladno, bi bilo blokovsko stopnišče, ki pa je izredno temno. Mislite, da bi preživel tudi tam?

LP,

Maša
Mashenka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 10 avg 2007, 09:04
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a metulj » 10 avg 2007, 09:42

Rožmarin prezimujem v garaži na okenski polici. Vendar pa je zunaj nad tem oknom velik nadstrešek za še en avto, tako da je kar precej temno. Tako delam že nekaj let in ni problemov. Ne odvrže iglic. Zalivam ga zelo redko. Večina ljudi rožmarin pozimi utopi. Porežem ga vsako pomlad, kar precej, tako da posataja vedno bolj gost. Čez leto pa ga vršičkam v kulinarične namene

Lep pozdrav
metulj
Guru
Guru
 
Prispevkov: 200
Pridružen: 25 nov 2005, 12:44
Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a Mashenka » 10 avg 2007, 10:00

Metulj, hvala za odgovor!

H kateri hrani ga pa uporabljaš? Jaz sem slišala, da je dober za ribe in krompir.

In še to - glede na to, da bo imel moj rožmarin čez zimo podobne pogoje kot tvoj, mi zaupaj, kako ga zalivaš. Kaj pomeni zate "zelo redko"?

M.
Mashenka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 10 avg 2007, 09:04
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a metulj » 14 avg 2007, 11:55

Zalivam ga odvisno od temperature. V garaži ni ogrevanja in se temperatura spreminja glede na zunanjo. Mislim, da ga zalivam tam nekje na 2-3 tedne, bolj po občutku. Zemljo pustim, da je kar nekaj časa suha kot poper.

V kulinariki ga uporabljam pri peki mladega krompirčka, v zelenjavnih čorbah, kadar pečem zelenjavo na žaru vejico rožmarina pomakam v olivno olje in s tem mažem zelenjavo, včasih zelenjavna nabodala nanizam na osmukano vejico rožmarina, pri peki zeliščnega/ mediterankega kruha ga zamesim v testo, ... uporaben je tudi pri mesnih jedeh, se mi zdi, da pri divjačini ... a v teh vodah nisem domača, ker mesa ne jem. Ko ga spomladi obrežem, vejice dam v banjo in imam prijetno aromatično kopel - vonj rožmarina poživlja.

Lep pozdrav
Petra
metulj
Guru
Guru
 
Prispevkov: 200
Pridružen: 25 nov 2005, 12:44
Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a trajnice » 18 avg 2007, 14:36

Če so lističi rožmarina prekriti z drobnimi pikicami, porumeneli, porjaveli, oveneli,.. je to lahko zaradi pršic.
Mojca Rehar Klančič
za Trajnice Golob Klančič
trajnice
Expert
Expert
 
Prispevkov: 116
Pridružen: 14 avg 2007, 16:25
Kraj: Vitovlje

Prejšnja

Vrni se na Začimbne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov