glede casa sajenja:
dokler zemlja ne zmrzne, je naceloma se vedno cas. lani sem dal par kosov v zemljo sredi novembra in so letos ze parkrat poskusili brsteti, ker je pac bolj topla zmia.
glede pokrivanja:
rastline iz tipa pomladnih velikocvetocih srobotov (eden od treh glavnih tipov; primer recimo popularna nelly moser) so nagnjene k temu, da jih napade gliva, katere posledice so videti, kot da bi jih "zadela kap" -- naenkrat eno celo steblo ali kar cela rastlina porjavi, se posusi. z nekaj srece, ce so korenine dobro razvite, bo potem prisla nazaj, ni pa gotovo. zakaj to pisem -- ker baje ni dobro dajati gnoja (kot dobre podlage za rast vsega zivega, tudi skodljivih stvari) neposredno zraven stebel, temvec najraje par 10 cm stran.
v nasem vrtu sem letos naredil enako kot za vrtnice, torej nasul kup zemlje okoli vznozja stebel in v krogu okoli tega kupa dodal se kompost. lani pa nisem pocel skoraj nic, pa so se srobotki pomladi ravno tako lepo razvili. ampak to je premajhen vzorec, da bi rekel, da je to kar pravilo.
pac pa je zelo dobro, da so korenine pokrite *proti soncu*, torej zagrnjene s kaksno nizjo rastlino ali mulcane.
glede obrezovanja:
ravno nacin obrezovanja je kriterij za "tri tipe" srobota. enih se sploh ne obrezuje, razen za obliko. druge se zgodaj pomladi, vendar malo, ker bodo cveteli pomladi in na starih steblih. tretje pa se zelo nizko, ker bodo cveteli poleti in na novih stebiih. ce poves, katere sorte si posadila, ti lahko hitro javim, kateri je pravi nacin. lahko pa si pomagas tudi sama recimo tukaj:
http://www.clematis.com.pl/
ali pa tukaj (res fantasticna zbirka forumov):
http://forums.gardenweb.com/forums/clematis/
naceloma se vse mlade rastline obrezuje prvo leto zelo nizko (tj. do prvega para brstov), da se mocneje razvijejo. to sicer pomeni, da se pri mnogih odpoves bujnemu cvetenju v prvem letu. angleski kolegi recejo, da se sroboti razvijajo tako (v prostem prevodu): prvo leto spijo, drugo leto se pripravljajo, tretje leto se razbohotijo. (1st year sleep, 2nd year creep, 3rd year leap).
se ena pripombe mimogrede, ko sem se ze tako razpisal :) -- o gnojenju:
lani sem resno pretiraval z dobrim in posledica je bila, da se je nasa montana huuudo razrasla, cvetela pa nic. baje je to normalno v situaciji, ko dobijo prevec dusika, kar je glavna vsebina vecine gnojil. primernejse gnojilo je taksno, ki ima manj dusika, pa vec kalija in tudi fosforja. odlicno naj bi bilo gnojilo za paradiznike ali vrtnice. in pa - naj se ne gnoji v casu cvetenja.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.