"nadomestek" za solanum

Diskusija o vzpenjalkah in popenjalkah.
Campsis, Clematis, Hedera, Hydrangea, Lonicera, Wisteria, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

"nadomestek" za solanum

OdgovorNapisal/-a Kitty » 09 nov 2004, 13:45

Na zahodno stran hiše na Vrhniki, v rahlo zaščiteni legi, bi rada posadila nekaj vzpenjalkastega, kar bi raslo ob zidu. Najprej sem mislila materi (ki živi v Kopru) vzeti en kos pasijonke, pa so me "prestrašili", da mi na Vrhniki ne bo uspevala, ker ni prezimna. V drevesnici sem opazila solanum, ki sem ga pozneje videla še pri mamini sosedi v Kopru kot nekaj prečudovitega, kar sicer potrebuje oporo za rast ob zidu, ampak se zelo lepo razrase. In ravnokar ugotovila, da tudi ta ni prezimno trden v centralni Sloveniji.
Obstaja kaj, kar je podobno plezavemu krompirju z njegovimi nežnimi, belimi cvetovi, kar bi lahko tukaj uporabila kot plezalko? (Ne sme biti prehudo alergeno, ker bi moža rada obdržala :lol: )
Spredaj, malo odmaknjen, nastaja skalnjak, tako da se bojim, da mi vrtnice ne bi pristajale.

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert

Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 09 nov 2004, 14:35

Meni so ravno v nekem forumu na tej strani predlagali Kovačnik ali pa kakšen Sorobot.
:wink:
Očitno imaš podobne težave kot jaz...
pinkpanter
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Kitty » 09 nov 2004, 14:44

Ih, nad srobotom nisem ravno navdušena, lonicere bom imela pa polno okoli hiše v obliki nizke žive meje. Če sta moji ljubi krajinarki tisto, kar sem dobila za živo mejo, pravilno označili kot lonicero, seveda :)
Mogoče bom pa tvegala z enim solanumom. Ma ne letos, se mi vidi, da bo zima kar zimasta.

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a CARMEN » 07 feb 2005, 12:56

Jaz sem s primorske (okolica Kopra), že dvakrat sem kupila solanum (moder, v obliki grma - ne plezalke), ker mi je zelo všeč, obakrat mi je zmrznil. Mogoče pa ga bom letos posadila v vazo (sploh ne vem, zakaj vztrajam) in ga pozimi raje spravila na toplo. Poskušaj z "nepravim jasminom" (sem ga opisala zgoraj), mogoče pa se bo obnesel, pa še zimzelen je.
CARMEN
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Kitty » 08 feb 2005, 10:59

CARMEN je napisal/-a:Jaz sem s primorske (okolica Kopra), ...

Carmen, materina soseda ga ima ob zidu, mogoče ji zato ne zmrzne. Debel je pa skoraj že kot trta. Dokler ji nisem povedala, kaj je, sploh ni vedela, da je to solanum. "To sva z možem kupila pred 15 leti na razstavi rož v Portorožu, pa kar rase." Jaz bi tudi, da bi mi zadeve kar tako rastle. 8) Z mojim dragim sva se kar zacopala vanj in ga tudi slikala.

Bye, Kitty
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Kitty
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a CARMEN » 08 feb 2005, 17:07

Moj je bil malce drugačen. Oblikovan v rahlo razvejan grm, listi bolj mehki in svetlo zeleni, cvetovi svetlo modre barve.
CARMEN
Ljubitelj
Ljubitelj

Vrni se na Vzpenjalke

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost