Napisal/-a quo_vadis » 13 feb 2008, 19:56
Če se prav spomnim, sem Clematis Jackmanii kupila lani v prvi polovici aprila, ga posadila ter ga do maja zaščitila s kopreno pred morebitno zmrzaljo. Kupila sem ga pri Florini v Mariboru. Pognal mi je kakšnih šest do cca 2 m dolgih poganjkov in mi zacvetel konec junija/ začetku julija. Septembra je še malo pocvital. Ima temnovijolične relativno velike cvetove.
Žal sem ga morala jeseni ponovno presaditi, ker sem prav na tem delu vrta urejala trajnejšo gredo. Za 1/3 sem ga morala porezati ter ponovno posaditi.
Pred zmrzaljo sem ga zaščitila s smrečjem. Ko sem ga pred dnevi šla pogledat, sem videla, da ima že napete brste in, že prav tako težko kot jaz, čaka na pomlad. Odvečne sadike trenutno nimam.
Fikus elastica imam v pretežno svetli sobi, pri temperaturi cca 15°C, direktno sonce pa nanj ne posije. Lahko ti odstopim en potaknjenec.
Hoya carnosa je stara nekaj let (ne ta, ki je na sliki) in mi do sedaj še ni cvetela. Nimam pravega mesta zanjo. Rastla mi je v predsobi napeljana pod stropom. Prejšnji teden sem jo presadila v malo večji lonec ter poganjke razpeljala po opori. Svetlobe bo sedaj imela dovolj, le temperatura je v tem zimskem času morda malo prenizka. Upam na izboljšanje glede cvetenja. Ob presajanju sem odrezala tudi nekaj kosov poganjkov za potaknjence. Tudi za tebe bi se kakšen našel. Pošlji ZS!