Linana, odrasli hrošči (mislim, da se jim reče zeleni junijski hrošči, to moram še preveriti) ne delajo nikakršne škode rastlinam, so celo zaželjeni opraševalci.
Škodo delajo (v manjši meri) le njihove ličinke, ki so podobne ličinkam majskega hrošča (ogrcem), le da njihov življenski cikel traja eno leto in ne štiri kot pri majskih hroščih (zato ličinke majskega hrošča naredijo ogromno škode). Odrasli hrošči se hranijo z razpadajočimi organskimi snovmi (zato jih ponavadi najdemo tam, kjer gnojimo z organskimi gnojili) in jih včasih premami kak plod breskve ali drugega sadja, vendar nikoli ne naredijo tolikšne škode kot recimo sršeni.
V Ameriki pa nimajo ravno dobrega mnenja o teh hroščih, ker pri njih veljajo za golazen, saj se pojavljajo v velikem številu in naredijo malce več škode kot teh nekaj hroščev pri nas. Vseeno pa ti svetujem, da jih ne uničuješ
Ko sem bila še majhna deklica, sem se vsakič razveselila prihoda teh hroščev, saj je to pomenilo, da se je začelo poletje. Doma smo jim rekli kar PRIJATELJI, ker so zelo 'prijazni' in se pustijo božati in opazovati in ker nikol ne pičjo (nimajo s čim). Ravno zaradi tega so izredno priljubljeni pri otrokih...
Aha, tu sem ti dodala še link, kjer si lahko pobrskaš malce več o tej živalici:
http://images.google.com/images?q=green+june+beetle&btnG=Search+Images&gbv=2&hl=en&sa=2