Hvala za tole.
Če nisem preveč tečna, bi rada še nekaj. Napisal si:
"Poleti izberite glavne poganjke, ki služijo razrasti rastline (te pustite neobrezane). Ostale poganjke skrajšajte na 7 razvitih listov. Na skrajšanih poganjkih se bodo kot posledica obrezovanj pojavili novi stranski poganjki. Te skrajšajte na 1-2 razvita lista. "[/i]
Koliko teh glavnih poganjkov pa je lahko oz. je dobro, da so? Sem torej za letos že zamudila, da bi morda drugo leto le dočakala kak cvet?
"Pri odstrasli rastlini vsako zimo skrajšajte neobrezane glavne poganjke na vsega 4-5 brstov." Torej, glavni poganjek s 4-5 brsti od tam naprej, kjer je v tistem letu pognal?
"V kolikor bi želeli, da rastlina še malo zraste pa pozimi skrajšajte neobrezane glavne poganjke na 1/2-2/3 dolžine. Stranske poganjke obrezujte enako kot zgoraj. S takšnim obrezovanje bo vsako leto rastlina zrasla za 1/2 dolžine glavnih poganjkov, stranski poganjki pa se bodo razvili v cvetna stebla." Jaz je do sedaj praktično nisem nič obrezala, ker se nisem upala in ne znala. Samo 1 vejo, ki je prav grdo rasla. Ja, želela bi, da bi še kar zrasla, saj je štanga zelo visoka. Če te prav razumem: če je poganjek dolg 4 m, ga odrežem do 2-2,5 m dolžine, stranske poganjke, ki na tem preostalem delu ostanejo, pa obrežem tako kot si napisal. Je tako prav?
Še to bi te prosila: kaj svetuješ glede gnojenja - sedaj pred zimo in potem spomladi?
Opravičujem se za nevednost, vendar sem si te plezalke močno želela. Upam, da mi bo uspelo, seveda tudi s tvojim nasvetom.
Hvala!