Aha - ja zadeva kar hitro raste. Jaz ga uporabljam za prehrano
Takole, ne znam ti strokovno razložiti kakšne pogoje potrebuje, lahko ti pa opišem, kje sem ga jaz našla - mogoče ti bo kaj pomagalo.
Na obeh krajih, ki jih poznam je zemlja vlažna. Prvi je struga nekega potoka v Vipavski dolini. Divji hmelj raste med robido, na polnem soncu cel dan. Drugi kraj je pa rob makadamske ceste gozdne poti v okolici Kranja. Zemlja je kot sem že prej napisala vlažna, je pa zato v polsenci. Zato sklepam, da ne raste ravno kot bršljan v senci, ampak potrebuje določeno mero sonca.
Vse kar ti lahko svetujem je, da imej oči odprte na sprehodih. Sedaj spomladi ga zlahka opaziš, saj se njegovi poganjki spretno ovijajo okoli vsake pokončne stvari v bližini. (Zadeva zgleda nekaj takega kot slak, le da ima hrapave in nazobčane liste). Še lažje ga pa opaziš ko cveti, saj naredi grozde - klaske kot pravi hmelj.
Vem, da nisem kaj prida pomagala...
Če si želiš kaj več prebrati o divjem hmelju, priporočam knjigo Daria Cortese-ja z naslovom "Divja hrana". Trenutno jo nimam pri sebi. Ampak tam je opis rastline, kot se spomnim piše pa tudi, na kakšnih rastiščih ga dobiš...
Vso srečo z iskanjem!