divji hmelj

Diskusija o vzpenjalkah in popenjalkah.
Campsis, Clematis, Hedera, Hydrangea, Lonicera, Wisteria, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

divji hmelj

OdgovorNapisal/-a reza » 24 maj 2005, 11:30

Zanima me kje bi lahko kupila divji hmelj.
reza
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 24 maj 2005, 13:27

Kupila? :shock:
Jaz ga ponavadi sama naberem. Za kaj ga pa rabiš? :?:
pinkpanter
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a reza » 24 maj 2005, 17:28

Rada bi ga posadila ob ograji, da jo zaprem. Kje ga lahko naberem?
reza
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 25 maj 2005, 08:08

Aha - ja zadeva kar hitro raste. Jaz ga uporabljam za prehrano :wink:

Takole, ne znam ti strokovno razložiti kakšne pogoje potrebuje, lahko ti pa opišem, kje sem ga jaz našla - mogoče ti bo kaj pomagalo.

Na obeh krajih, ki jih poznam je zemlja vlažna. Prvi je struga nekega potoka v Vipavski dolini. Divji hmelj raste med robido, na polnem soncu cel dan. Drugi kraj je pa rob makadamske ceste gozdne poti v okolici Kranja. Zemlja je kot sem že prej napisala vlažna, je pa zato v polsenci. Zato sklepam, da ne raste ravno kot bršljan v senci, ampak potrebuje določeno mero sonca.

Vse kar ti lahko svetujem je, da imej oči odprte na sprehodih. Sedaj spomladi ga zlahka opaziš, saj se njegovi poganjki spretno ovijajo okoli vsake pokončne stvari v bližini. (Zadeva zgleda nekaj takega kot slak, le da ima hrapave in nazobčane liste). Še lažje ga pa opaziš ko cveti, saj naredi grozde - klaske kot pravi hmelj. :)

Vem, da nisem kaj prida pomagala... :roll:
Če si želiš kaj več prebrati o divjem hmelju, priporočam knjigo Daria Cortese-ja z naslovom "Divja hrana". Trenutno jo nimam pri sebi. Ampak tam je opis rastline, kot se spomnim piše pa tudi, na kakšnih rastiščih ga dobiš... 8)

Vso srečo z iskanjem! :wink:
pinkpanter
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 10 apr 2010, 15:53

kako visoko pa to gre ? Imam nekaj topolov, pa bi jih "okrasil" s hmeljem, divjim in pravim
___
psevdonim
Guru
Guru

Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a astrabn » 01 jun 2010, 08:15

Pozdravljen!
Praviš, da bi okrasil topole z hmeljem? Vidim, da si iz Savinjskega konca, zato ti svetujem, da se oglasiš na Inštitutu IHPS v Žalcu in nabaviš sadike hmelja. Za sajenje ni prepozno, saj je to praktično plevel in bo rasel. Glede divjega hmelja ti ga pa odsvetujem, saj so tudi moške rastline, z njimi pa lahko narediš hmeljarjem ogromno škode.
Članom foruma iz okolice Kranja pa svetujem, da nekaj hmelja raste na Sv.Mohorju. Je že kar nekaj let minilo od vaših objav pa vseeno ta podatek.
LP AstraBN
astrabn
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Gorenjska

Vrni se na Vzpenjalke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov