Napisal/-a Entuziast » 03 jan 2008, 22:12
Pozdravljena,
v mojem vrtu imam Helleborus niger, Helleborus foetidus, Helleborus x sternii, HELLEBORUS Orientalis 'White Spotted Lady', HELLEBORUS Orientalis 'Red Lady', HELLEBORUS Orientalis 'Blue Lady'.
Letos si bom še nabavil paleto Orientalis-Hybr. 'Ballard's Strain'.
Nekaj sem jih vzgojil iz semen in nekaj sem jih kupil v Avstriji kot 1 letne sadike. Vsi so že cveteli in čisto sem navdušen nad njimi. Sploh pa nad White Spotted Lady. Imam prav gredo za njih, ki je v senci in kjer se zemlja nikoli ne izsuši. Ko sem jih sadil, sem kar nekaj prebral o telohih in jim tako pripravil gredo iz šote in kalcita večje granulacije. Krasno uspevajo in vsako leto jih je več. Samo polži jih imajo tudi radi. Okoli grede posujem limacid, potem je pa nekaj časa mir. Drugih zahtev pravzaprav nimajo. Tisti, ki imajo semena se kar sami zasejejo. Samo malo jim pomagam, da semena zakopljem z grabljicami pod zemljo in drugo leto so že mladiči, ki pa cvetejo včasih že drugo leto a zagotovo tretje leto. Semena telohov je namreč potrebnno sejati takoj ko dozorijo, saj potrebujejo kar precej dolgo toplo obdobje (vsaj 22 stopinj 6-8 tednov) in ravno tako dolgo hladno obdobje tam do -4.
Lep pozdrav,
Entuziast