Mirabilis jalapa

Vprašanja in nasveti za vzgojo trajnic.
Ameriški slamnik, Lilija, Astra, Dobra misel, Fuksija, Hermelika, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Mirabilis jalapa

OdgovorNapisal/-a Vladimira » 24 okt 2006, 19:13

Pozdrav!

Lani sem pri Bakkerju kupila gomolje čudežne rože (mirabilis jalapa). Ker so mi jih brez problemov dostavili v jeseni, sem jih posadila takoj, letos poleti pa ni nič zrastlo. Ko sem rože reklamirala, so mi poslali nove (brezplačno), kar me je sicer razveselilo. Vendar sem potem vseeno še enkrat poklicala in se pozanimala, ali so te rože zares prezimno trdne. Svetovalka mi je rekla, da so brez problema, samo naj jih malo zaščitim pred mrazom. Čeprav še ni mraz, sem jih prekrila z listjem in smrekovimi vejami, vendar sem še vedno v dvomu,saj berem na raznih nemških forumih, da gomolji niso prezimni in jih je potrebno v jeseni izkopati iz zemlje in prezimiti v hiši. Mi lahko kdo pove, kako je s tem in zakaj potem vrtne rože, ki niso prezimno trdne, sploh dobavljajo v jeseni?
Hvala in lp,
Vladka
Vladimira
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a jan24 » 24 okt 2006, 20:38

Jaz imam tudi podobne roze, mi jim pravimo nočne frajle, saj so cvetovi čez dan zaprti, v temi pa se odprejo. Pri nas so se zasadile same v roza in rumeni barvi, ter se vsako leto ponovno pojavijo iz gomoljev ter nove iz semen. Pri nas prezimijo, ne vem pa če je to enaka sorta.
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

Mirabilis jalapa

OdgovorNapisal/-a Vladimira » 25 okt 2006, 14:10

Se mi zdi, da gre res za iste rože. Sem pogledala še na nekaj drugih strani in ponekod jim rečejo tudi "four o'clock flowers", ker cvetijo šele popoldan in zvečer. Glede prezimnosti pa so spet različna mnenja. Ampak, če pri tebi niso zmrznili gomolji, upam, da so res prezimni.
Vladimira
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 25 okt 2006, 14:19

Mirabilis jalapa v celinski Sloveniji preverjeno ne prezimi. Prezimijo pa semena in spomladi na mestu stare rože požene cel kup mladih.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a ns » 25 okt 2006, 16:42

Ne moreš primerjati podnebja v Ljubljani in Kopru.
Gomolji pomrznejo tudi na obali če niso v zavetrni legi.
Če te slučajno zanima ti lahko pošljem semena teh rožic.Moje so rumeno-rdeče.
ns
Expert
Expert

Kraj: Ob morju

Spet mirabilis jalapa

OdgovorNapisal/-a Vladimira » 18 jul 2007, 13:21

Kot sem že enkrat napisala, sem lani kupila nekaj gomoljev pri Bakkerju, posadila sem jih oktobra in prekrila z listjem in vejami. Čeprav so mi znanci zatrjevali, da ni prezimna roža, je letos zrastla in že cveti. Žal so sami rumeni cvetovi, čeprav povsod piše, da ima ena sadika cvetove v različnih barvah, od tod tudi ime "čudežna roža". Morda je prezimila zato, ker je bila letošnja zima zelo mila. Ker se pa razmnožuje s semeni, jo bom verjetno lahko naslednje leto spet posejala, brez strahu, da bi gomolji zmrznili.
Vladimira
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Trajnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov