Napisal/-a malcek » 22 apr 2007, 00:41
Kolikor vem, se jasmin uporablja zgolj za aromatiziranje čajev. Običajno zelenih. Torej če ti nek jasmin diši bi moralo biti to zadosti, da par cvetkov med zeleni čaj umešaš. Strupeno po moje ni, dišalo bo pa gotovo.
Glede gojenja čajev me je pa kar zamikalo... Torej čaj je en sam, a se potem iz njega naredi beli (samo sušen), zeleni (rahlo fermentirani), rdeči (srednje) ali črni (povsem) je stvar nadaljne obdelave. Žetev vršičkov je običajno dvakrat na leto. Je pa to kar orenk grm.
Čaji radi rastejo na višinah (nad 1000m) z veliko sonca podnevi, vlažnimi in hladnimi nočmi. Vsaj tko se spomnim iz indije, da je blo.
Glede na to, da se da orhideje vzgajat pri nas, bi se pomoje čaj tudi moralo dat. Ne vem pa kje bi kako sadiko dobil. Me pa zanima če kdo ve.