Napisal/-a nessie » 18 apr 2007, 22:14
Pozdravljeni,
zanima me, če mi lahko kdo na tem forumu pomaga pri iskanju konkretne rastline.
Natančneje gre za inkovsko lilijo, menda se ji reče alstromeria indica.
V ponudbi rastlin v katalogih različnih prodajalcev sem naletel na rastlino z imenom inkovska lilija, vendar po videzu in opisu sodeč to ni to. V besedilnem opisu kataloških ponudnikov je običajno zraven navedeno, da gre za vrsto lilije, ki pa zraste oziroma odrasla meri v višino cca 40 cm. Rastlina, ki jo iščem jaz, pa je zelo visoka, bistveno višja, če se prav spomnim po moji oceni je bila videna tam nekje 1,70 ali 1,80 m, takšno sem videl. In cvetovi so bili rdeči, z rahlim notranjim rumenim odtenkom. Rastlina, dasiravno je lilija, tudi ni čebulnica ampak se razmnožuje preko koreninskih poganjkov, vsaj tako mi je bilo rečeno. Rastlino sem sicer videl lansko leto v vrtnariji kaktusov v Portorožu, vendar je nimajo za prodajo in kolikor sem razumel, tudi kakšnega potaknjenca ni moč dobiti.
Rastlina mi je izredno všeč, zato bi jo rad dobil in sem se odločil pomoč poiskati tudi preko foruma. Če jo kdo pozna oziroma ima in če bi bil pripravljen podariti kakšen potaknjenec, bi bil zelo vesel. Prav tako tudi informacije, kje jo dobiti.
Lahko poiščem tudi fotografijo in jo dam na forum.