Napisal/-a muha » 28 jul 2005, 12:44
Moje jagode sicer rastejo na vrtu, so takoimenovane mesečne, rodile so od konca maja do sredine junija, sedaj odpirajo nove cvetove in delajo poganjke. Ti poganjki so lahko dolgi tudi do 1,5 m s tem, da je na vsakih 20 - 40 cm nov mlad grmiček z nakazanimi koreninicami.. Razmnožiš jih tako, da te grmičke posadiš v zemljo. Pri vrtnih jagodah pustiš le prva dva do tri, ker so ostali že prešibki. Vez z matično rastlino lahko pustiš ali pa prerežeš, kar Ti bolj ustreza. Isto leto mi cveti in rodi praviloma tisti grmiček, ki je najbliže matični rastlini (eventualno še naslednji). Od sedaj dalje bodo postopoma cvetele in rodile do mraza - tako stare kot nove. Stare rastline po 3 letih izkopljem in jih sproti nadomeščam z novimi. Na balkonu pa jaz poganjkov za začetek ne bi krajšala, da bi videla, kaj se bo izcimilo.Pognojila bi jih s kakim dalj časa delujočim gnojilom - prvič v aprilu, nato v avgustu. Prezimila bi jih v koritu, za vsak slučaj pa bi jih pokrila s kakim smrečjem. . Spomladi je treba potrpežljivo počakati, da kaj prikuka na dan, pri meni se to zgodi v začetku aprila. Toliko, če se ne bo javil nihče, ki se spozna prav na vzgojo balkonskih jagod.
Lp