Agapanthus

Vprašanja in nasveti za vzgojo trajnic.
Ameriški slamnik, Lilija, Astra, Dobra misel, Fuksija, Hermelika, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Agapanthus

OdgovorNapisal/-a Vladimira » 25 okt 2006, 14:23

Halo, forum. Ali kdo pozna to rožo? Rečejo ji tudi afriška lilija, prihaja iz Južnoafriške Republike. Naj bi bila trajnica, vendar ni prezimna. Letos spomladi sem kupila tri gomolje, jih posadila po navodilih, zrastli so pa samo listi. Nobenega sledu o kakšnem cvetenju. sicer ne prenese preveč vode, zato sem jo previdno zalivala. Ker pa stoji na prostem, jo je seveda večkrat namočil dež. Sedaj so pa začeli listi vsi po vrsti rumeneti in zdi se mi, da ne bo preživela zime, tudi v hiši ne. Ima kdo kakšen nasvet?
Vladimira
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a frenky » 25 okt 2006, 17:31

Rastlina najbolje cveti če je posajena v tesni posodi, lega naj bo popoldan v senci, ni prezimno trdna, med letom naj bo zemlja vedno vlažna, do prve pozebe jo je potrebno prestaviti v zavarovan prostor, kjer ni zmrzali (ne v hišo, ampak v hladnejši prostor z dovolj svetlobe), v času mirovanja zalivamo samo toliko da preprečimo izsušitev substrata. Na prosto se postavi spomladi, ko je konce nevarnosti pozebe.

Če veš iz kje rastlina prihaja lahko že veliko sklepaš.

Cveti junij-julij.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Skala » 25 okt 2006, 21:24

Hojla::

Naj dodam....substrat, ki ga potrebuje agapanthus mora biti zelooooo dobro odceden tko da se meša glinopor ter visoko kvaliteten substrat za cvetoče rastline (compo substrat je kr uredu) v razmerju 40% glinopor 60% substrat.

Torej, če čebluci afriške lilije zagotovimo tako mešanico potemtakem ji lahko ponudimo tudi večji okrasni lonec (zaradi obilnega koreninskega sistema) naj bo le ta po možnosti glinen!

Lp
Redke rastline...moja največja strast

http://album.email.si/momiji/
Skala
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: onkraj meja

Vrni se na Trajnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov