Pozdravljeni,
na vrtu že nekaj let občudujem rast lilij.
A kaj, ko se mi je vsako leto zgodilo, da je, tik preden so zacvetele, ponoči prišel nekdo z brzostrelko in brez milosti streljal nanje. Rabil sem nekaj časa, prebral knjigo ali dve, da sem ugotovil, kdo je strelec, saj je zelo skrbno pobiral tulce uporabljenih metkov. Po sledi zasušene sline sem nato le prišel do zaključkov, da nam lilije požirajo polži ali pa da ima sosed hud bronhitis.
Pred tremi leti sem izdelal električnega pastirja za polže, ga postavil okrog lilij in od takrat vem, da cvetijo v beli barvi. Jeseni ga dam mirovat pod streho, spomladi pa ponovno začne obratovat.
Mislim, da je to precej BIO rešitev, saj se polž sam sproti odloči, kako dolgo mu še ugajajo električni sunki in v treh letih še ni bilo takega junaka, ki bi preplezal celotno ogrado.
Stvar ni povezana z električnim omrežjem, tako da tudi ni bojazni, da bi koga ubilo, če bi hodil bos po rosni travi.
Če koga zanima še kaj več, naj kar vpraša. Razmišljam, da bi bil tudi pripravljen izdelovati takšne pastirje, če bo kdo zainteresiran...