Zlate mandarine-NUJNO, preden mi pogine;(

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Zlate mandarine-NUJNO, preden mi pogine;(

OdgovorNapisal/-a univerza » 08 maj 2007, 00:16

Zdravo!

Pred dvema mesecoma sem kupil 50cm veliko sobno (pise da je kao indor) rastlino-zlate mandarine, orig. na prilozenem listku zapisano: fortunella kumquat.

Ob nakupu je roza, izgledala fantasticno, imela je lepe zelene liste in bistveno kar me je seveda pritegnilo k nakupu najmanj 30 lepo zlatih sadezev, ki sem jih kajpak scasoma skoraj vse pozobal;)

Problem se pa je pojavil 14 dni nazaj, ko so zaceli listi postati rjavi, ter seveda zaceli odpadati, poleg tega se pa na vejah pojavlja nekaj belega(bolezen?!, kar prej ni bilo? Nekatere vejice so postale popolnoma rjave(prej zelene), to pomeni, da so te veje odmrle?

Ker nimam nikarsnih izkusenj glede gojenja omenjene kumqata in roz na splosno, vas sprasujem, zakaj je prislo do tega-prevec ali premalo zalivam, v teh dveh mesecih nism nic presajal, gnojil, itd.

Zivim pa v bloku, kjer imamo vec ali manj konstatno temp. od 22 navzgor, imam jo na polici, pri steni, kjer mislm da ima dovolj svetlobe? s tem, da sem jo v zadnjem casu, cez dan premaknil na balkon na sonce, zvecer pa nazaj notri. A je to premikanje smotrno, a je prevelik sok za rastlino in je bolj fajn, da je ves cas na istem mestu? Kako naj jo drugace sploh zalivam in kaj lahko sploh se naredim, ker ce bo slo tako naprej bo roza v 1 mesecu hin?;(

Za lazjo predstavo je na 1 linku fotka roze, kjer se lepo vidijo, kako se susijo listi, na drugi pa prej omenjena rjava vejica, z neko belo snovjo na sebi?

Slika
Slika

Za odgovore se vam lepo zahvaljujem!
univerza
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 08 maj 2007, 07:38

tole men zgleda kot volnate uši. kako se jih uspešno znebiti pa pobrskaj po forumu, ker je o tem veliko napisano.
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a zara » 10 maj 2007, 11:26

Najbolje je da greste v kakšen vrtni center povprašat, kaj bi naj to bilo, jaz bi tisto vejo, ko je suha oz s tistim belim odrezala, nesite pa na vsak način zraven kakšen list in košček vejice. Po mojem je pa kriva toplota, že dolgo časa bi lahko imeli rastlino na prostem, jaz imam moje limone že več kot mesec dni zunaj na prostem. tudi temperatura za gojenje le teh je previsoka, čez zimo mora imeti okoli 5 stopinj, sicer pa vprašajte za prezimovanje v centru kjer ste kupili. Tudi gnojili bi lahko, ker če je imela toliko sadežev je sigurno izčrpana. jaz zalivam svoje limone vsaki dan,oziroma ko vidim da je zemlja suha.LP!
zara
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a miha123 » 08 nov 2007, 20:36

listi ti rjavijo zaradi tega ker imaš rastlino v prostoru in ne vzunaj
hvala, miha
miha123
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: ljubljana

Vrni se na Sadje