Vzgoja češnje iz vejice

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Vzgoja češnje iz vejice

OdgovorNapisal/-a JEMA » 14 mar 2007, 10:37

Pozdravljeni!

Zelo bi si želel vzgojiti enako sorto češnje, kot jo imajo starši. Češnjo so podedovali z nakupom hiše, tako da ne vem sorte, ali je cepljena ali ni, niti ne vem, koliko je stara (vsaj 20 let je).

Verjetno iz koščice ne bom prišel do željenega rezultata, ampak bo potrebno cepljenje. Tu pa nastane problem, ker o tem nimam pojma. Zato sem razmišljal, da bi odrezal vejico in jo nesel v kakšno drevesnico, pa naj mi tam cepijo na (verjetno) slivo. A je to že kdo prakticiral?

Torej zanima me, kakšno vejo (1-letno, 2-letno,...) je sploh potrebno odrezati iz matičnega drevesa in kako dolga naj bo? In kdaj je najbolj primeren čas za cepljenje?

Hvala za pomoč.

Matej
JEMA
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Lenart

OdgovorNapisal/-a muha » 15 mar 2007, 15:16

Jema, upam, da se bo javil še kak pravi strokovnjak za cepljenje dreves. Jaz se samo približno spomnim, da smo doma narezali cepiče (enoletne poganjke) pozno jeseni, jih zakopali v vlažen pesek nekje do februarja in cepili češnje "v precep" , ko so še čisto spale. Se bojim, da so za tak način letos že morda malce preveč zbujene ??.
Drug čas za cepljenje, na drug način je pa mislim nekje junija. Takrat pa lahko kar takoj preneseš cepič iz matičnega na novo drevo. Pojdi v kakšno knjižnico in si točneje preberi.

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a tejča » 21 mar 2007, 00:42

za to ti priporočam da bi odrezal čim bol raven poganjek ki je malenkost debelejši (recimo premera 3-5 mm) ki je dolg vsaj 20 cm ali več in izrašča iz dvoletnega lesa. predvidevam da ti bo drevesničar cepil na način kopulacije(tako se cepi v zimskem času, v poletnem je malo drugače), tako da bi lahko bili tako poganki najbolj primerni.

ker pa si omenil da je drevo že staro boš mogoče imel probleme z iskanjem takega poganjka.

lahko pa stopiš do kakšnega drevesničarja in naj ti on pove kaj je najbolje oz na kakšen način je to najbolje.

glede časa pa si zdaj za cepljenje na živo oko malo pozen tako da lahko na ta način počakaš do naslednjega leta, drugače pa imaš še možnost cepljenja na speče oko ki se izvaja tam nekje od konec junija do začetka avgusta.

drugače kot sem že rekla če tega ne želiš delat sam pojdi in vprašaj drevesničarja kaj je najbolje
tejča
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Slov. Konjice

OdgovorNapisal/-a muha » 21 mar 2007, 07:42

muha
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a JEMA » 21 mar 2007, 11:28

Mogoče bi bilo res najboljše, da grem v najbližjo drevesnico, povprašam tam, če je kdo pripravljen it z menoj po cepič, ga sam odreže in potem še cepi v drevesnici na primerno podlago.

Na sejmu flora sem se malo pozanimal, kako je s sortami, ki ne zrastejo preveč visoko in baje so to normalne sorte, le da so cepljene na slabšo podlago in so zato tudi bolj dovzetne za bolezni (slednje sem moral sam potegnit iz prodajalke). Res pa je, da k sreči češnje nimajo veliko škodljivcev. Pa kljub vsemu - a bi cepili češnjo na slabšo podlago?
JEMA
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a tejča » 21 mar 2007, 12:07

povprašaj za srednje bujne podlage... drevo ne zraste zelo visoko je pa vseeno dokaj nizko. recimo 4m visoko. je pa odvisno kako jo režeš, in kakšno vzgojno obliko ima.

če pa želiš imeti res nizko drevo jo pa lahko cepiš na šibkejšo podlago, ampak se je potrebno zavedati da tukaj niso samo bolezni ampak tako drevo hitro propade (max 20 let)
tejča
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Slov. Konjice

OdgovorNapisal/-a JEMA » 21 mar 2007, 12:11

4-5 metrov je čisto primerna višina. Ne bi pa rad imel 10 in več metrov visoke češnje, kar ni nobena redkost. In še to - razen vej, ki silijo na potko, češnje, ki bi jo rad cepil, nismo nikoli obrezovali in je ostala relativno nizka.
JEMA
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a muha » 23 mar 2007, 15:02

Jema, slučajno mi je danes prišla pod roke (pri frizerju :P :lol: ) zadnja priloga časopisa Delo - revija Delo in dom - datum 21.3. V njej je lep poljuden članek o cepljenju drevja ilustriran s "trotlsihr" sličicami. Če te še zanima, priporočam, da ga poiščeš.

Lp
muha
Guru
Guru

Vrni se na Sadje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov