Kako vzgojiti trto iz pečke? Eno pest prezrelih grozdnih jagod posadi jeseni nekam v kompostno zemljo in spomladi bo že kup novih rastlinic. Mi jih zmečemo na kompost , in se mi spomladi množično pojavijo na vrtu kot plevel. Lahko bi jih sicer presadila, vendar mislim, da bi bil to divjak, tako kot pri sadnem drevju. Eno tako samoraslo imam priliko opazovati v bližini - jagode so drobne in dokaj kisle.
Razmnožujem jo raje s potaknjenci, doslej sem jih spomladi, je pa menda avgust tudi pravi čas za to.
Še eno pripombo: mi imamo tako, ki jo razpeljemo po ogrodju - brajdi - ena je modra, druga bela, verjetno izabela in šmarnica oz. neke podobne vrste. Domnevam pa, da pri razmnoževanju ni razlike.
Vzgoja: o trti za vinsko grozdje ne vem čisto nič, brajdo pa posadiš nekam v dobro zemljo, jo vsako leto pognojiš (ni treba, če raste ob kompostnem kupu ali blizu vrta) razpelješ po ogrodju in čakaš na zrele jagode. Belo grozdje bi v deževnih letih morali tudi kaj škropiti, a pri nas ga ne, zato vsaj vsako drugo leto nimamo nič od njega
. Modro je pa precej bolj trpežno.
Lp