Star sadovnjak

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Star sadovnjak

OdgovorNapisal/-a zmeda » 19 mar 2007, 16:27

Mi lahko kdo pove, ali ima kak smisel spravit se " pomladit " sadovnjak, katerega
ni noben ne obrezoval, ne kakorkoli skrbel zany vsaj 20 let.
Cvetelo je sicer lansko leto zelo veliko, samo nič ni dozorelo :(.
Seveda bi pa rad sorte obdržal, ker predvidevam, da so dobro uspevale.

Hvala
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a fruto » 19 mar 2007, 17:59

pri prijatelju so ravno tako zeleli ohraniti star visokodeblni sadovnjak in stare sorte. drevesa, ki so bila ze prestara ali bolna, so odstranili. so pa njihove vejice cepili na visoko osnovo, tako da so obdrzali sorto in pa visokodeblno rast.
je pa z obnovo sadovnjaka kar veliko dela, se posebej ce tako kot tvoj ze dolgo ni oskrbovan.

lp
fruto
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a zmeda » 20 mar 2007, 10:03

Se pravi bo pela motorka :cry: , so drevesa v zlo slabem stanju, bolna, zaraščena....,
samo sem mislil, če bi drastično razredčil krošnje, da bi se mogoče kaj
pozdravila.
Hja bo treba kr v drevesnice po nove stare sorte :D .
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a vita » 20 mar 2007, 10:33

Mi smo tudi imeli eno zelo staro jabolko in smo že tudi imeli motorno žago v rokah. Pa je prišel mimo en kmetijski tehnik in je rekel, naj drastično obrežemo vse skupaj - skoraj do debla. Smo res in se je takoj v tistem letu zelo lepo obraslo in pomladilo ter nato obrodilo. Jaz bi poskušala tudi pri vas tako, saj eno leto v primerjavi z ostalimi ni tako veliko, da bi ne probali.
vita
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zmeda » 20 mar 2007, 10:40

O hvala, bom pa še tako probal, zgubit tako ali tako nimam kaj.
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru

Star sadovnjak

OdgovorNapisal/-a caramela » 20 mar 2007, 11:53

Mi smo lani kupili posestvo, ki je bilo tako zanemarjeno, da je bilo neprehodno. K posestvu je spadal tudi star sadovnjak z drevesi, da jih ne moreš objeti z rokami. Vse veje so bile popolnoma zraščene ena v drugo in čudno zvite, zraščene pa tudi v sosednja drevesa. Te jablane in hruške smo pozimi temeljito obrezali, saj je bilo veje nemogoče ločiti. Pa tudi popolnoma obraščene so bile z belo omelo. No sedaj bomo videli, ali bodo drevesa preživela. Ker so tako velika nam jih je bilo škoda požagati.
Lp
Caramela
caramela
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: slov. bistrica

OdgovorNapisal/-a tejča » 20 mar 2007, 12:05

Če imaš kakšne izkušnje z cepljenjem lahko poskušaš precepit stare sorte na šibkejše podlage. Tako lahko dobiš čisto nov mlad nasad z starimi sortami. Za podlage vprašaj v drevesnici, ali pa jih vzgojiš sam iz pečk... te pa nato visoko cepiš (min 50 cm od tal ali višje) da ti drevo ne zraste 5m visoko. Sicer je ta postopek zelo dolgotrajen... in ni nujno 100% ampak če imaš čas in voljo gre vse. glede cepljenja pa je nekako najlažje cepljenje v poletnem času.
tejča
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Slov. Konjice

OdgovorNapisal/-a tinko » 20 mar 2007, 19:11

Nekaj sem ti odgovoril že na ZS, ker mi doma računalnik ne pusti odgovarjati na teme na tem forumu. Če želiš pridobiti izkušnje s cepljenjem, pa lahko pridem naslednjo pomlad naokoli in poskusimo precepiti na novo podlago. Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a tinko » 20 mar 2007, 20:36

Tejča! Jaz imam največ izkušenj s pomladanskim cepljenjem. Poletno cepljenje je le na oko in speče oko, to pa je bolj uporabno pri vrtnicah.
S katerim načinom imaš več uspeha in kaj cepiš na oko? Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a tejča » 21 mar 2007, 00:20

jaz mam največ uspeha z cepljenjem na speče oko (in sicer z načinom ki mu sadjarji rečejo chipbuding, ali pa na t-okulacijo). ker ponavadi cepim tako da prvi brst cepim na normalni višini poleg tega pa cepim še nekaj cm višje če mogoče prvi ne bi odgnal, če ti odženeta oba pač zgornjega odrežem tako da je na koncu samo eden.
to mi uspeva na pečkarjih, z koščičarji pa nimam te sreče ker se mi takoj vse zasmoli pa nič ne zraste, čeprav so mlada drevesa.
tejča
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Slov. Konjice

Vrni se na Sadje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov