sadno drevje

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

sadno drevje

OdgovorNapisal/-a zelena » 27 maj 2007, 17:17

kaj se zgodi, če cepljeni del prekriješ z zemljo? drevesca sicer rastejo že tri leta. nekje sem brala, da drevo bolje raste, če požene lastne korenine nad cepljenim delom, me pa zanima, če ima kdo kaj izkušenj.
zelena
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tejča » 27 maj 2007, 18:27

to lahko pomeni da drevo skorajda malo podivja in maš takega kot so ona stara velika drevesa... poleg tega je pri tem velik problem izmenična rodnost, kar pomeni da eno leto ne bo nič naslednje leto pa bo se kar lomilo od teže...
cepljeno drevo sicer raste bol počasi, ampak ima reden pridelek, in hitro zarodi (sadeže ima lahko že drugo leto) medtem ko drevo ki raste na svojih koreninah postane malo "muhasto" in lahko prvič zarodi zelo pozno (lahko tudi v 10 letu)...

to ti svetujem kot študentka agronomije: če imaš na vrtu drevesa jih moraš posaditi tako da je cepljeno mesto vsaj za ene 3 prste nad zemljo. čez zimo lahko pokriješ z zemljo (pozeba) na pomlad pa zopet odkoplješ.

pa še nasvet če želiš bolj bujno rastoca drevesa, bodi pozorna na to da ko kupuješ sadike da so cepljene na sredno bujno podlago kot je recimo M7 in ne na šibko kot je M9

ča sem kaj napisala napačno, prosim da me popravite
Nisi sam na tem svetu!!
tejča
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Slov. Konjice

Vrni se na Sadje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten