Pepino- Birnenmelone- Solanum muricatum

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 08 avg 2007, 22:29

Ja,se mi je zdelo,da je to zaradi pršic, enostavno so posrkale vso barvo iz cvetov :lol: Čeprav je zdaj,ko si je rastlina malce opomogla,na njej ogromno popkov...vendar nimam upanja,da bi letos prišla do plodov...

Koper letos nimam na koledarju,vendar ti se iz srca zahvaljujem za prijazno ponudbo...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a jan24 » 11 avg 2007, 19:12

Še en škodljivec, ki se je pojavil v zadnjih dneh in naredil ogromno škode na že zelo slabotnem pepinu. Najprej so pršice uničile vse vrhove, sedaj pa še tile pajkcem podobne žužeke večino listov. Sem že dobil škropivo in rastlino rešil (upam). Zanimivo da letošnje rastline niso bile napadene.
Posledica pršic...
Slika
in novih škodljivcev...
Slika
...
Slika

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a tinko » 11 avg 2007, 20:02

Takole jih je meni "požgalo". Porezal sem vse vrhove in poškropil. Trije pepinoti bodo vseeno dozoreli. Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a jan24 » 21 avg 2007, 14:08

Tako zgleda moja sadika pepina po le desetih dneh-
Slika
Škropivo ni delovalo in listi so ponekod že popolnoma popadali, cvetov ni več in tudi novih plodov ni več oz. se ne debelijo. Tako pa izgledajo plodovi, ki počasi dozorevajo-
Slika
Ko se pojavi ta "bolezen" je najboljša rešitev potrgati vse.
Tinko, kako se je pri tebi opomogla sadika- morda poganja kakšen nov vršiček?
So še komu dozoreli plodovi?

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tinko » 21 avg 2007, 15:07

Danes sem sadež poskusil. Ni bil preveč zrel. Potrgal sem ga , ker je počil. Rastlina se je obrastla. Še najlepše raste tista na njivi, ki ni bila gnojena in zalivana. Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a Kajser » 21 avg 2007, 16:11

Jaz se pa z Activom očitno ne bom znebil uši! Mislim da jih je skoz več! Dol po zemlji je pa en kup mušic. Nevem kakšno, pa vendar mislim da je neka povezava med njimi! Očitno bo potrebno poseči po močnejšem sredstvu!
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a t0026528 » 26 avg 2007, 08:53

Če,kdo ve, kako se pepino prezimi v hladnejših krajih.Odvrže liste,in požene spomladi na novo?Zaradi napak,mi šele sedaj intenzivno cveti,bo v topli sobi dozorel.Če bo sreča imela mlade,bosta letos dva sadeža,večja od jajca,sta pa še zelena.
Slika
t0026528
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a jan24 » 26 avg 2007, 09:53

Prejšnje leto sem poiskusil prezimiti pepino v različnih sobah in rezultati niso bili niti najmanj pozitivni. Že po par tednih so jim odpadli vsi listi, v kratkem pa je ostalo samo steblce z vrhom. Kasneje so jih še dvakrat napadle uši... Medtem pa so sadike ki sem jih pokrite prezimil pod stopnicami prav lepo preživele in kmalu pričele z spomladansko rastjo. Žal so veliki sadiki med zimo odpadli vsi plodovi. Lahko pa poiskusiš narediti potaknjence iz vejic z plodovi (predlagam v z vrečko pokritem loncu). Tako sem tudi naredil dva tedna nazaj, ko se mi je zlomila vejica s plodom, kjer je plod do sedaj v loncu pokritem z vrečko na vejici res dozorel.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a t0026528 » 26 avg 2007, 11:12

Hvla,zanima me,če pozimi v temnem prostoru,to je klet,okrog 4%odvržejo liste in spomladi odženejo znova.Ali je to trajnica.Sadikce sem včeraj posadil
na stalno mesto,v lonce.Kako naj z nimi po zimi.Slika
t0026528
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Kajser » 26 avg 2007, 11:51

t0026528 je napisal/-a:Hvla,zanima me,če pozimi v temnem prostoru,to je klet,okrog 4%odvržejo liste in spomladi odženejo znova.Ali je to trajnica.Sadikce sem včeraj posadil
na stalno mesto,v lonce.Kako naj z nimi po zimi.komat.

jan24 je napisal/-a:Jaz sem jih par dal prezimit v hišo vendar rezultati niso bili vredu- zaradi temnega prostora ter izrazito suhega zraka so jim v par tednih popadali listi, eno sadiko sem imel bolj na svetlem, vendar ji suh zrak zaradi radiatorjev ni koristil in je do februarja počasi izgubila vse liste- lahko pa poizkusiš, morda bo tebi boljše uspelo. Meni so se zaradi mile zime najboljše obnesle sadike zunaj, vendar to naj ne bi bila trdno prezimna rastlina. Lahko pa tudi poskusiš konec sezone mu obrezat korenine in veje ter zakopat v kakšno žagovino ali šoto (na tisti povezavi na prejšnji strani so slike podobnega postopka), sicer pa tega še nisem poizkusil. Cveti in raste do mraza (vendar v hiši ne več), zelo mu ugaja jutranja rosa in velika vlaga.
Lep pozdrav

Pravzaprav se tudi jaz ubadam z vprašanjem kam čez zimo s podtaknjenci! Glede na to da bo kaj hitro precej mrzlo, se bojim da ne bodo uspeli narediti dovolj močnih korenin.
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a t0026528 » 26 avg 2007, 13:18

Hm,zimska težava na vidiku
.Bom poizkusil enemu porezat stebla in ga dati v temo,druge pa v sobi,in jih bom večkrat pršiv,z mlačno vodo.Nekaj se bo pa sproti pokazalo.
tega
l.p.
Slika
t0026528
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a t0026528 » 26 avg 2007, 14:56

Sam sem jih kupil pri bakkerju,in so prošli iz holandije,in so veliko manši od tvojih,kaj misliš je druga sorta ali kak drug vzrok.Plod je velik,samo zeleni del je manjši.
lp
t0026528
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a jan24 » 26 avg 2007, 21:00

Moji pepini so kar nekaj večji od vseh ostali, saj imam dvoletne sadike in te so dobile najboljšo zemljo (veliko gnoja, dobre zemlje in gnojil) poleg tega pa so bili še redno dognojeni. Eno sadiko sem dognojil največ kar se je lahko in je dobila liste 5x večje od povprečnih in 2x razcepljene zaradi dolžine. Seveda je zaradi tega število plodov manjše. Je pa ena sadika res presenetljivo zrastla posajena na vrtu (jutri bom dodal fotografijo), pa tudi začuda ni nikoli zbolela, ko je največja dognojevana sadika bila gotova (sedaj že skoraj mrtva). Sorta pepina je razvidna po plodovih in opažam da so tvoji zelo podobni.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a jan24 » 27 avg 2007, 13:40

Tako sedaj izgleda potaknjenec- širina 3.30m, dolžina 2.70m:

Slika

Tako pa izgleda razlika v listih med gnojeno in negnojeno sadiko:

Slika

Dva dni nazaj sem pobral tudi največji plod, ki je težek dobrih 300g.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 27 avg 2007, 13:53

jaz sem moral zaradi toče do sedaj predčasno pobrati 4 plodove, ki še niso bili popolnoma zreli a so bili že sladki, vendar ne momente ne popolnoma.

upam da bodo prostali plodovi dozoreli normalno. me pa skrbi kako prezimiti zadevo. mogoče bi potaknjence lažje prezimil?
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a t0026528 » 27 avg 2007, 14:04

Prezimovanje,to je sedaj problem,in o tem bi morali pisati mnenja,(biti ali ne biti)mogoče nam uspe,in drugo leto štartamo,z zdravimi rastlinami,in nas ne ujame čas ,ki je potreben za zorenje,sploh pri tistih,ki nimamo idealnih pogojev,takšnih,ki jih imajo Tigrovci.
t0026528
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 27 avg 2007, 15:42

pravkar študiram, kako bi naredil nek "kontejner" za na balkon, ki bi zadrževal toploto pozimi?

moja ideja je takšna: stran, ki bi gledala proti jugu bi bila popolnoma zastekljena, medtem ko bi bilae ostale stene lesene in od znotraj pobarvane na črno. zastekljeni del bi imel dvojna stekla, ki bi imela vmes zrak. lesene stene bi bile dvojne in vmes bi dal tervol ali pa stiropor. enkrat ali dvakrat na dan bi prezračil (zjutraj, popoldne > ali pa celo zračnik, ki bi bil ustrezno zadelan, da toplota ne bi uhajala preveč) in za nadzor nad temperaturo namestil vanj še termometer.

rastlino bi pred tem ustrezno obrezal še dovolj kmalu, da bi se malo postavila na noge (sveži poganjki) nato pa pred prvo zmrzaljo postavil v "kontejner". v mislih imam velikost 1m x 1m x 1m, s tem da prednja stran nekje na 2/3 višine imela lomljeno steklo. bom morda kasneje narisal kaj imam v mislih in nalimal slikco.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a t0026528 » 27 avg 2007, 18:42

Tale ideja je pa dobra,še lepše bi bilo,če bi lahko kar kupil tak kontejner,In ne pozabi na pršenje.Ali misliš,da ti poganki stari, nebi drugo leto cveteli,bi bilo škoda rezat.bi kntejner postavil na temperaturo okoli 6,(toliko bi imelipri mene) in jim dal umetno svetlobo.pri meni je vkleti tema.Ali brez kontejnerja.
t0026528
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Kajser » 27 avg 2007, 20:40

t0026528 je napisal/-a:Tale ideja je pa dobra,še lepše bi bilo,če bi lahko kar kupil tak kontejner,In ne pozabi na pršenje.Ali misliš,da ti poganki stari, nebi drugo leto cveteli,bi bilo škoda rezat.bi kntejner postavil na temperaturo okoli 6,(toliko bi imelipri mene) in jim dal umetno svetlobo.pri meni je vkleti tema.Ali brez kontejnerja.

Ideja resda ni slaba, vendar če sem prav razumel JAN24i mu v stanovanju oziroma zaprtem prostoru Pepino ni uspeval! In tak kontejnerček bi bil dejansko zaprt prostor.....
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a jan24 » 27 avg 2007, 22:32

Mislim da je bil glavni problem prevelika vlaga (zaradi "dobrih" oken+ radiatorji) in pa temperatura, ki se je gibala med 18°C in 21°C. Žal prostora z nižjo vlago in temperaturo nisem našel.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sadje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten