Pepino- Birnenmelone- Solanum muricatum

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Kajser » 04 jun 2008, 22:55

No naš je nastavil :P

Slika

Slika

Slika

Ivči! Vem da si oblegana z ZSji, pa vendar bi lahko tudi moj prišel na vrsto za branje.... :?
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 05 jun 2008, 10:29

Vau, cvetovi! A že?? To pa je fino. Jaz se bom na prve letošnje cvetove najverjetneje še načakala, moj pepino je postal drobnolistni, in zeloo počasi napreduje. Sejančki pa rastejo kot strele, morda bo pa iz njih kaj :D
Imam tudi dva nova, ki sta pa še majhna, a upam, da bosta kmalu tudi zrastla in zacvetela (hvala, Z.!)

Kajser, nekaj imam težave z ZS-ji, pred dnevi sem namreč poslala kar nekaj odgovorov (med njimi tudi tebi), ki niso prišli do mojih 'sogovornikov'. Poslalo jih je, ker grem to vedno preveriti, zdaj pa jih ni ni ti v mapi Poslano niti v mapi Odposlano. Verjetno so se zgubila nekje na poti, morda je bil ravno takrat strežnik prenatrpan :evil:
Bom ti zdajle še enkrat odgovorila, samo ne se jezit name :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a santo » 05 jun 2008, 14:22

Tudi jaz sem enkrat pred novim letom posejal semena Pepinja, danes pa že občudujem prvi plod, ki je že velikosti češnje.
To se pravi, da ne rabi veliko od semena do ploda.

lp
Janko
santo
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 05 jun 2008, 15:43

Uh, Janko, zdaj si me pa res razveselil :D
Torej imam nekaj šanse za plodove. Jupi :lol:

Takole pa napredujejo moji sejančki:
Slika Slika
Razlika je res očitna.

Tiste razjede na listih so pa od bolhača (ja, tistega, ki ponavadi objeda kapusnice), letos mi dela ogromno škodo na pepinotu in jajčevcih. Kako naj se hudiča znebim? Probala sem ročno, pa so tako hitri, da mi takoj odskočijo stran. Ima kdo kak nasvet?
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 05 jun 2008, 15:49

Tamika, vem, da sem ti obljubila potaknjenec, a teh žal nimam še za razdajati. Bi morda rada en sejanček? Imam enega viška, ker bo drugače v obešanki kar precejšnja gužva. Če si za, pošlji ZS :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 05 jun 2008, 16:13

Ivčk je napisal/-a:
Kajser, nekaj imam težave z ZS-ji, pred dnevi sem namreč poslala kar nekaj odgovorov (med njimi tudi tebi), ki niso prišli do mojih 'sogovornikov'. ........samo ne se jezit name :wink:

Ma kdo se lahko nate jezi....
ZS sem dobil in ti tudi odgovoril, zdaj če nisi dobila pa mi odpiši kar na mail ki ga mam v profilu, bo še najbolj sigurno!

Podmladek danes....
Eden jutri potuje k Nadini.
Slika
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 05 jun 2008, 16:44

Kajser, a je en od teh mladičkov tudi zame?? :lol: :wink:

Ja, sem dobila ZS in ravno zdaj sem ti še enkrat vse pisala (pa sem šla sproti malo pokukati na forum), dobiš ga v kratkem :wink:
Hvala, da se ne jeziš :D
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 07 jun 2008, 20:22

Ja, Kajser, še enkrat, tukaj, hvala za sadikico (mojih pa verjetno še nisi dobil, a ne?).
Ali bi bilo dobro, da jo presadim v večji lonček takoj ali?

Imam pa vprašanje glede vzgoje, ker sem videla, da je možnih več variant.

Zanimiva varianta se mi zdi tista, ki je na sliki od Ivčk. Če prav razumem se tam vzgaja podobno kot paradižnik in še vse liste pod plodom se sproti potrga. Ali je kdo poskusil že s takim načinom?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Kajser » 07 jun 2008, 20:41

nadina je napisal/-a:Ja, Kajser, še enkrat, tukaj, hvala za sadikico (mojih pa verjetno še nisi dobil, a ne?).
Ali bi bilo dobro, da jo presadim v večji lonček takoj ali?

Imam pa vprašanje glede vzgoje, ker sem videla, da je možnih več variant.

Zanimiva varianta se mi zdi tista, ki je na sliki od Ivčk. Če prav razumem se tam vzgaja podobno kot paradižnik in še vse liste pod plodom se sproti potrga. Ali je kdo poskusil že s takim načinom?

Tamarillčki & Co pridejo jutri prot večer. Jaz in taščica sva jih lani gojila kot paradižnik, prišparaš na prostoru.... Sicer boš pa na njej imela kmalu polno potencjalnih sadikc, pa boš lahko probala vse varjante, Hm, jaz bi s presaditvijo počakal kake 14 dni. Sadika je sicer že od samega začetka v tem lončku. Lani sem jo jaz posadil v precej veliko posodo, pa se je dosti slabše obnesla kot taščina v navadnem cvetličnem lončku. Nekateri forumaši jih imajo posajene kar na vrtu....
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 07 jun 2008, 21:29

Nadina, jaz sem ravno danes presadila enega mojih sejančkov v vrt in ga nameravam gojiti kot paradižnik, ob opori z obtrgavanjem zalistnikov. Bom poročala o uspehu...
Drugače pa imam enega uboščka od lani v loncu, zdaj nekako na novo poganja, sejančke pa bom pustila kar v obešanki, ker naj bi jim ta način vzgoje tudi zelo ustrezal. Potem bom lahko naredila primerjavo med načini vzgoje...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ficko » 26 jun 2008, 07:11

U sem kar dolgo vse tole prebiral. Rastline so fenomenalne :lol: edino pozimi so velji problemi. Sicer sem nekaterim že poslal zs ampak bom še tu vprašal. Ali ima kdo od vas kak pottaknjenec (sadikco) ali pa semena da si sejničke priskrbim? :?
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: okolica Grosuplja

OdgovorNapisal/-a rok.k » 26 jun 2008, 10:56

Slika mojega poepina, kupljenega letos v vrtnariji. Zelo hitro je začel cveteti in sedaj že ima plod. Mogoče bi ga moral, glede na majhnost rastline odstraniti, a sem preveč neučakan.

Slika
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a jan24 » 26 jun 2008, 11:01

Plodov ne odstranjevati, saj je popolnoma značilno da majhna rastlina že dobro obrodi. Če bo dovolj dognojevan (vsekakor ne preveč) bo rastel popolnoma normalno (enako kot če ploda nebi bilo)... Plod bo najvrjetneje dozorel šele v poznem poletju oz. jeseni...

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a rok.k » 26 jun 2008, 13:09

Bom poročal o napredku.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a santo » 26 jun 2008, 14:49

Ficko,

imaš ZS.

lp
santo
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a ficko » 02 jul 2008, 11:07

No danes pa sem tudi sam dobil semena pepina (velika zahvala leti tebi HellHavoc) Poštar ponavadi pride ob devetih danes pa je prišel šele ob 11-ih sem bil že zelo nastrpen. Sedaj pa imam par vprašanj. Najprej bom semena posadil v posodo od sladoleda dokler ne bodo male sadikce bodo tam. Potem pa bodo šle sadikce v večjo posodo nekaj pa še kam drugam.

-Koliko pa naj zalivam ta semena oziroma kasneje sadike, a vsak dan toliko da priteče voda skozi dno posode (imel jih bom na balkonu)??
-Kdaj naj jih potem presadim v velik lonec (ki bo tudi na balkonu) koliko naj bo velik(globina in premer)?
-Koliko naj zalivam in kolikokrat in koliko ko je rastlina "odrasla"?
-In pa še če boste razumeli, v lonec ki bi ga mel na balkonu me zanima če je lahko v njem po več sadikc na kupu vmes pa količek kot naprimer pri papriki ko se ponavadi sadita vedno po 2 sadikci skupaj?? Ali lahko torej jih notri vsadim 2-3-4...do koliko??
-U pa sem skoraj pozabil, kako je pa z škropljenjem?

Upam da ni preveč vprašan in da mi boste lahkopomagali.
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 jul 2008, 11:22

Ficko, lahko ti povem moje izkušnje s sejanjem pepinota (postopek je zelo podoben sejanju paradižnika)...

Semena le potresi po površini zemlje in jih ne pokrivaj, le narahlo jih potisni ob zemljo. Semena namreč veliko bolje kalijo na svetlobi. Potem jih pa dnevno špricaj z razpršilko in ne zalivaj, da ti ne zgnijejo.
Ko semena skalijo in se pojavijo majhne rastlinice šele lahko začneš normalno zalivati, pa tudi takat ne pretiravaj s količino vode. Dokler so rastlinice majhne, vode ne sme biti preveč (torej ne sme priteči skozi luknjice).

Ko rastlinicam zraste drugi pravi list, jih prepikiraj, najbolje vsako v svoj lonček (lahko je tudi jogurtov, samo luknjice mu naredi). Približno en teden rabijo, da se primejo. Potem jih šele začni obilneje zalivati, a med zalivanji se mora zemlja vsaj malo izsušiti.

Po približno mesecu dni jih lahko presadiš v večji lonec premera 30cm, kjer bodo rastline tudi ostale. Lahko jih sadiš po tri v tak lonec, lahko pa tudi manj, ker poženejo veliko zalistnikov (ne jih trgati) in se lepo razbohotijo. Ne rabijo opore, saj se rade obesijo čez rob lonca, zato naj bo lonec visok. Potem jih samo pustiš, da same rastejo in jih zalivaš, ko se zemlja izsuši...

Dognojuj na dva do tri tedne, škropiti jih ne rabiš, le redno pregleduj za škodljivci (uši, pršice, gosenice in bolhači), če se pojavijo, jih zatiraj. In, to je to. Srečno z vzgojo...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a izu » 02 jul 2008, 12:03

Hej!

kje bi lahko dobil sadiko ali semena pepinota?

Lp Luka
izu
Moderator
Moderator

Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a ficko » 02 jul 2008, 12:19

Hvala Ivček res hvala da si se potrudila in mi toliko napisala. Torej načrt je nekako tak nekja rastlin bom dal v lonce z oporo da bodro rasli gor nekaj pa jih bom gal v "obešanke" in jim ne bom dal opore. Mam samo še en pomislek glede balkona. Ali je v redu da je zjutraj v senciin potem okoli 2-h pride močno sonce ki je sedeva do noči. Ali jim morda to ne vstreza in Imajo radi cel dan sonce. Zato sprašujem ker imamo 2 balkona :D
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 jul 2008, 12:51

Ni za kaj, še kdaj drugič :wink:
Jaz jih imam na balkonu, ki je sončen do druge ure popoldan (vzhodna lega), potem je cel dan senca, pa jim kar ustreza. Po moje so lahko tudi cel da na soncu, le zalivati jih bo treba bolj. Morda ti bo še kdo kaj svetoval...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sadje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten