Pepino- Birnenmelone- Solanum muricatum

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a t0026528 » 28 avg 2007, 07:44

Jan24,si se morda zmotil,napisal si prevelika vlaga?



Mislim da je bil glavni problem prevelika vlaga
t0026528
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 28 jan 2007, 15:30

OdgovorNapisal/-a jan24 » 28 avg 2007, 10:12

Pri nsa smo ravno zamenjali vsa okna in nova imajo predobro izolacijo. Tako se je kljub številinim zračenjem že pojavila plesen po zidovih.
Vlaga je potrebna kar visoka, sam to je malo preveč.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a t0026528 » 28 avg 2007, 12:48

Me tudi,zanima,če bojo ta letošnje vejice rodile,če preživijo zimo.Mislim,da spomladi požene na novo.No,nevem le razmišljam.
t0026528
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 28 jan 2007, 15:30

OdgovorNapisal/-a jan24 » 31 avg 2007, 22:36

Zaradi bolezni bom pepino dobro obrezal in ga tako že pripravil na zimo. Plodovi so kar veliki- ravno danes sem našel enega, ki ima preko 300g. Za prezimovanje sem razmišljal o ideji, ki je bila napisana- konstrukcija iz bambusa (saj ga imam v okolici ogromno). Danes sem tudi narezal nekaj kosov in poiskusil upogljivost bambusa. V kratkem se bom lotil izdelave. Če kdo želi kakšno vejo pepino za ukoreninit jo lahko podarim, ker jih bom moral porezati res veliko.

Glede vejic pomladi- rastlina si hitreje opomore če ji vejice porežeš kot če jih ne. Stare vejice tudi cvetijo, vendar se pri meni ni oblikoval noben plod.

Še 3 fotografije (žal shrani.si se ne odziva):

http://anubis.moj-album.com/album/9182974/?os=9183057

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Kajser » 01 sep 2007, 15:07

Evo, taščin Pepino je zacvetel, (na sadeže verjetno ne gre upati) na mojmu še vedno "poganjajo" uši! :cry: Bo potrebno malce strupenejšo stvar sprenat.....

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a jan24 » 01 sep 2007, 18:55

Lepi zdravi cvetovi in sadika, z malo sreče bo tudi plod, vendar bo problem da dozori.

Danes sem opazil pravo pojedino- ptiči so mi kar ozobali večino že sladkih plodov-

Slika

Prav zaradi tega sem moral pobrati poškodovane plodove, da ne bi zgnili ob tako vlažnem vremenu (navadna kišta za fige ali jabolka)-

Slika

p.s.: če kdo želi lahko pride poiskusit plod.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a jan24 » 06 sep 2007, 18:51

Ker imam letos pepinov preveč, da bi jih lahko porabil sproti, me zanima če kdo pozna kakšen recept ali način priprave plodov? Do sedaj sem naredil le par sadnih kup... Na internetu pa nikakor ne najdem pod katerim geslom gga dobiti.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 06 sep 2007, 19:05

Evo to sem za zdaj našla:

''To serve, an unripened Pepino can be baked like a squash or when ripe, cut in half and prepared like a fresh melon. The Pepino Melon can also be used as an appetizer or an ingredient for salads, beverages, and sorbets. For storage, the Pepino can be ripened at room temperature or if it is ripe it should be stored in the refrigerator.''

''Pepino is wonderful dried: really intense sweet flavor. Good to add to home made muesli''
Zadnjič spremenil Ivčk, dne 06 sep 2007, 19:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 06 sep 2007, 19:09

Pa še to:

PEPINO FRUIT SAUCE

250g pepinos, peeled and seeds discarded.
1/2 tin sweetened condensed milk.
Juice of 1 small lemon.

Cut the pepinos into chunks and puree in a blender
Add the milk and lemon juice, process until smooth.
Serve over kiwifruit, orange slices, yellow tamarillo or pineapple wedges.

PEPINO CHUTNEY

This chutney is best kept for around 3 months to allow the Ginger to mellow.

2.5kg Pepinos
3 large Onions
4 cups Sugar
4 1/2 cups Malt Vinegar
1 tablespoon Salt
250g fresh Ginger, finely chopped or minced
2 tablespoons cracked Black Pepper
2 tablespoons Mustard Seed

Wash Pepinos, peel and chop into small pieces. Discard the seeds.
Finely chop onions and place with the pepinos in large saucepan.
Barely cover with water, bring to boil, simmer until just tender, then drain.
Add remaining ingredients and boil gently, uncovered, for 1 hour or until thick.
Pour into hot, clean jars and seal.

PEPINO SAUCE

1kg ripe Pepinos
4 cups Brown Sugar
3 cups Cider Vinegar
1 Tbsp Ground Cloves
1 Tbsp Ground Allspice
1 Tbsp Ground Cinnamon
1 Tsp Salt
1/2 Tsp Cayenne Pepper

Wash and coarsely chop the Pepinos.
Combine all the ingredients in a large saucepan, bring to the boil and cook gently for 1 hour, stirring often.
Puree the sauce in a blender in batches.
Mix sauce well before pouring into hot, clean bottles.
Seal well.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Kajser » 06 sep 2007, 19:09

Ivčk je napisal/-a:Evo to sem za zdaj našla:

''To serve, an unripened Pepino can be baked like a squash or when ripe, cut in half and prepared like a fresh melon. The Pepino Melon can also be used as an appetizer or an ingredient for salads, beverages, and sorbets. For storage, the Pepino can be ripened at room temperature or if it is ripe it should be stored in the refrigerator.''


Google; pepino recipes
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 06 sep 2007, 19:13

Jaz sem vtipkala 'pepino fruit recipe'

Še hranilna vrednost:

Average nutritional values for 1 medium (100 g) pepino:
Calories 80
Carbohydrates 22g
Fat 0g
Protein 0g
Fiber 5g
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a jan24 » 06 sep 2007, 19:35

Hvala za hiter odgovor, bom poiskusil kakšen recept in poročal.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Kajser » 06 sep 2007, 21:27

........Pepino je čudovitega okusa posušen! Izrazito intenziven sladek okus! Paše v doma narejenih muslijih....
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a t0026528 » 07 sep 2007, 06:26

Moji so odšli v prezimovališče,samo ti,ki imajo plodove in oprašene cvetove.
Se mi dozdeva,da je to v toplih krajih rastlina ki cveti in zori celo leto,bi pri dobri negi morali čez zimo plodovi dozoreti.Imam kumkwat,ki mi vsako leto zori od februarja naprej,plodovi so boljši kot iz trgovine.
za probat je.Po vseh napakah so mi samo teli ostali.
Slika
Slika
t0026528
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 28 jan 2007, 15:30

OdgovorNapisal/-a Kajser » 07 sep 2007, 10:58

Če prav razumem si ti sedaj prenesel Pepinote v zaprt prostor?
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a t0026528 » 07 sep 2007, 11:48

Ja,samo tri,ki cvetijo in ki imajo plod.Sadike bom kasneje.Zaradi vetra,in imamo samo od9-12%toplote.Mi tudi drugega ni preostalo,bi jih vetr polomil
Kako bo znjimi pa še ne vem..
t0026528
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 28 jan 2007, 15:30

OdgovorNapisal/-a Kajser » 07 sep 2007, 17:18

No končno sem tudi jaz prišel do prvega cveta! :P
Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a t0026528 » 07 sep 2007, 18:00

Pot do ploda je še dolga,pa razmišljaš kaj o tem.Pri meni traja že tri mesece,pa še vedno ni črt in rumene barve na plodu. :D
t0026528
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 28 jan 2007, 15:30

OdgovorNapisal/-a Kajser » 07 sep 2007, 18:08

t0026528 je napisal/-a:Pot do ploda je še dolga,pa razmišljaš kaj o tem.Pri meni traja že tri mesece,pa še vedno ni črt in rumene barve na plodu. :D


Heh, sem pač navdušen in ponosen na vsako spremembo :P Enkrat v prihodnje bo pa tudi plod....... :wink:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a jan24 » 10 sep 2007, 19:22

Poiskusil sem narediti košček pita s pepinom, vendar je bilo malo presladko- ker je že sam plod sladek ni potrebno močno sladkati testa-

Slika

Tako pa izgleda do sedaj moj največji plod, ki je zaradi obilice dežja se povečal na skoraj 350g-

Slika

V tem času so se tudi sadike že malo opomogle...

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sadje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost