OBREZOVANJE SADNEGA DREVJA
Pozdravljeni! Potrebovala bi nasvet za obrezovanje, boljše rečeno: pomlajevanje mojih dreveščk. O obrezovanju mladih dreves piše veliko ampak za stare, na sploh o tem kako izpraviti stare napake, pa, seveda, nič kaj dost.
Torej: imam vinogradniško breskvico v domačem vrtu. Stara je saj 20 let. Spodnja ogrodna veja je dolga vsaj 1,5 metra in je ogolela. Poganja na vrhu ampak to moram odrezati, saj moti, ker je že predolga. Kako z tem golim štrcljem? Ali je odrezati čisto pri deblu , ali pustiti kakšen štrcelj v upanju da bo pognala?
Hruškica in jablana (stare tudi saj 20 let): nekdar so bile vzgajanje uz žico ampak dolgo več ne. Obe sta visoki okoli 2,5-3 metre. Hruška je vejetno viljamovka, jabolka pa ne vem, je pa zimska (za skladiščenje). Lani sem prvič sama obrezovala (izmrcvarila).
Vprašanje je: bohotinko na vrhu bi uporabila za nadomestno vejo ampak, bo predolga. Kako je lahko odrežem (skrajšam). Oz, ali naj je prvo pustim da požene vejice pa šele po tem da je upognem?
Tudi na drugih delih stebla, v prvi vrsti pri jablani, poganjki bliz podaljška debla sta v prvi vrsti bohotinke. Namreč, veje so predolge že in proti bazi slabo poganjajo nove vejice. Kako ravnam (prikrajševanje itn) z bohotinko, če jo uporabim kot nadomestno vejo?
Ker je drevo preveč široko, kako naj se lotim vsega. Namreč, če bom eno vejo skrajšala, po tem moram tudi druge, nasploh če skrajšam spodnje ogrodne veje. Tako bom mogla pravzaprav vse porezati. Z ene strani mi ne bo nič ostalo od drevesa, z druge pa bo spodbudilo še bolj močen rast, pa bo drugo leto spet problem.
Na jablani: ali lahko sekundarno vejo odrežem pri kratkem plodnem nastavku. Ali je to odvajanje ali pa prikrajševanje? Namreč, brala sem, da se odvaja lahko ampak ne prikrajšuje, saj prikrajševanje močno spodbuja rast lesa. Oz, ali iz kratkega plodnega nastvaka po tem izraste veje ali pa ne?
Hvala