obrezovanje sadnega drevja

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

obrezovanje sadnega drevja

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 03 mar 2009, 06:10

OBREZOVANJE SADNEGA DREVJA
Pozdravljeni! Potrebovala bi nasvet za obrezovanje, boljše rečeno: pomlajevanje mojih dreveščk. O obrezovanju mladih dreves piše veliko ampak za stare, na sploh o tem kako izpraviti stare napake, pa, seveda, nič kaj dost.
Torej: imam vinogradniško breskvico v domačem vrtu. Stara je saj 20 let. Spodnja ogrodna veja je dolga vsaj 1,5 metra in je ogolela. Poganja na vrhu ampak to moram odrezati, saj moti, ker je že predolga. Kako z tem golim štrcljem? Ali je odrezati čisto pri deblu , ali pustiti kakšen štrcelj v upanju da bo pognala?
Hruškica in jablana (stare tudi saj 20 let): nekdar so bile vzgajanje uz žico ampak dolgo več ne. Obe sta visoki okoli 2,5-3 metre. Hruška je vejetno viljamovka, jabolka pa ne vem, je pa zimska (za skladiščenje). Lani sem prvič sama obrezovala (izmrcvarila).
Vprašanje je: bohotinko na vrhu bi uporabila za nadomestno vejo ampak, bo predolga. Kako je lahko odrežem (skrajšam). Oz, ali naj je prvo pustim da požene vejice pa šele po tem da je upognem?
Tudi na drugih delih stebla, v prvi vrsti pri jablani, poganjki bliz podaljška debla sta v prvi vrsti bohotinke. Namreč, veje so predolge že in proti bazi slabo poganjajo nove vejice. Kako ravnam (prikrajševanje itn) z bohotinko, če jo uporabim kot nadomestno vejo?
Ker je drevo preveč široko, kako naj se lotim vsega. Namreč, če bom eno vejo skrajšala, po tem moram tudi druge, nasploh če skrajšam spodnje ogrodne veje. Tako bom mogla pravzaprav vse porezati. Z ene strani mi ne bo nič ostalo od drevesa, z druge pa bo spodbudilo še bolj močen rast, pa bo drugo leto spet problem.
Na jablani: ali lahko sekundarno vejo odrežem pri kratkem plodnem nastavku. Ali je to odvajanje ali pa prikrajševanje? Namreč, brala sem, da se odvaja lahko ampak ne prikrajšuje, saj prikrajševanje močno spodbuja rast lesa. Oz, ali iz kratkega plodnega nastvaka po tem izraste veje ali pa ne?
Hvala
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 04 mar 2009, 18:37

Zdi se mi, da je nekaj z vašo internetno stranjo bilo narobe, pa je mogoče zaradi tega moje vprašanje ostalo neopaženo. Zaradi tega prosim še enkrat, če mi kdo lahko pomaga. Hvala
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 04 mar 2009, 18:59

o obrezovanju drevja ne vem nič, glede na obsežnost tvojih vprašanj pa bo verjetno najbolj enostavno in najboljše, če najdeš nekoga, ki se na to spozna in ti "v živo" pokaže, kako se to dela.
___
psevdonim
Guru
Guru

Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a lera » 04 mar 2009, 19:34

Midva z možem se tudi še učiva, ker komaj 3 leto obrezujeva. Je pa stvar taka, da sva šla v knjižnico in vzela pozimi knjige in je mož to preštudiral. Šla sva tudi na izobraževanje, ki je bilo organizirano v poskusnem sadovnjaku na Brdu pri Lukovici. Moja starša se tudi vsako leto v zimskem času udeležita raznih predavanj in izobraževanj. Gotovo bodo tudi pri vas kje imeli kakšno delavnico na temo obrezovanja in vam tudi pokazali na rastlinah kako se dela. Čimprej se pozanimaj. Pa lep pozdrav.
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 04 mar 2009, 21:08

Se opravičujem. Mislila sem, da lahko postavim tudi bolj specifična vparašanja, katerih ravno ni v knjigah, ki so večinoma na razpolago. Vse eno, hvala.
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a vrtiček » 05 mar 2009, 08:59

Kornelija, jaz se ukvarjam z obrezovanjem sadnega drevja, ker imamo doma dva hektarja intenzivnega sadovnjaka zato ti priporočam naslednje:
glede ogolele veje na breskvi- absolutno jo moraš odrezat ven, in sicer na čep, kar pomeni da moraš pustit ene 3cm štrclja, in od tam bojo pognale nove veje, ki jih boš upognila in bojo drugo leto rodile, naamreč breskve in jabolka, hruške rodijo na enoletnih poganjkih. Vse debele veje, ki so preveč debele glede na deblo jih izreži ven, da bojo nove pognale.
Bohotivko na vrhu ti kar lepo odrež ven- na čep in avgusta bojo že nove vejice in te upogni, na vrhu res ne smejo bit bujne bohotivke ker samo hrano jemljejo drugim vejam. Na vrhu morajo bit bolj umirjene veje, po možnosti rodne da le te zavirajo bujno rast vrha.
Spodnje veje lahko skrajšaš- na roden brst, ker spodaj je "miza"-debelejše veje iz katerih izraščajo enoletni poganjki.
S krajšanjem je pa tko: če drevo raste bolj šibko, ti sam krajšaj, ker s tem bošš spodbudila rast, če je drevo bujno, pa probej samo spodej, drgač pa če je možnost veje upogni bolj v levo ali desno stran. Zgornje veje pa ni priporočljiv, ker s tem se samo veja debeli, jemlje preveč hrane in kmalu ogoli.
Iz rodnega brsta ne zraste veja ampak samo plodovi.
Ja kar nekaj moraš vedet glede obrezovanja, vidim da ljudje bolj malo vedo o tem. če imaš- imate še kašna vprašanja kar na plano- sem študirala hortikulturo zato z veseljem pomagam.
vrtiček
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a lera » 05 mar 2009, 09:10

Saj ne rabiš opravičila, jaz sem ti napisla kako sva se midva lotila tega.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 05 mar 2009, 15:47

Hvala lepa za odgovor. Čim neha dež, se bom lotila "v praksi". Sigurno bo še marsikaj za vprašati in vnaprej Vam hvala, da ste mi omogočili, da se Vam obrnem z problemi.
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a šima » 27 mar 2009, 13:39

Pozdravljeni!

Vrtiček, če sem te prav razumel, za hruške in jablane, da obrodijo samo na vejah, ki so zrastle lani?
Se previ, da letos pri meni hrušk ne bo, ker sem namreč vse hruške(4) močno porezal, posebej pa sem gledal, da sem porezal vse šibe, ki so zrastle od lani :oops:

LP

S.
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

Vrni se na Sadje

• Sorodne teme
    Odgovori