lešniki

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

lešniki

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 27 avg 2007, 08:27

lešniki so nam letos spet obilno obrodili:

Slika

seveda se bo takoj našel nekdo, ki bo vprašal: "a so to cepleni lešniki?". in jaz se bom smejal. cepleni lešniki so največji neumnost, kar jih je. ti lešniki na sliki so iz navadni divjaki, prinešeni iz gozda. zakaj so tako debeli pa vam pojasnim takoj. gre namreč za način vzgoje. redno pognojevanje je prvi korak, vgajanje lešnika kot drevo in ne kot grmovje (kot je to ponavadi v naravi) pa drugi. in to je vse. sicer ne boste imeli tako debelih lešnikov iz danes na jutri, a če ste pripravljeni vložiti nekaj časa boste v nekaj letih imeli ogromne lešnike. bom v priliki poslikal naše (imamo dve vrste, podolgovate in navadne) in boste videli o čem govorim.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a Pepe » 27 avg 2007, 08:35

A veveric pa pri vas ni? Nam jih redno poberejo do zadnjega, pustijo samo črvive.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 27 avg 2007, 08:59

glede na to da živimo tik pod gozdom presenetljivo ni nobenih problemov z vevericami. je pa res, da imamo psa in mačke, ki očitno zadostujejo za odvračanje veveric. ponavadi sicer pride kakšna, a šele pozno jeseni, ko so lešniki že zdavnaj pobrani.
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 27 avg 2007, 10:22

Mogoče malce neumno vprašanje, ampak vseeno ...

Ali moram v gozdu izkopati pač enega divjaka ali lahko pač nekje odrežem eno vejo, jo dam v vodo in bo (mogoče) pognala korenine in jo bom lahko potem nasadila?

Kdaj pa je najprimernejši čas, da grem kopat "lešnike"?
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 27 avg 2007, 13:01

hmmm, greš v gozd in enostavno izkoplješ sadiko. mogoče pa bi bilo še bolje, da ti pošljem nekaj mojih lešnikov in si iz semen vzgojiš svoje. glede na to da imajo verjetno naši lešniki že malo drugačne gene zaradi dolgoletne vzgoje bi pomojem šlo. še ena varijanta pa bi bila, da prideš k nam spomladi in izkopljemo kako sadiko, ki poganja okoli naših lešnikov (nikoli, ampak res nikoli ne moreš pobrati vseh vragov, ker se tako skrivajo pod listi, da ne moreš verjet).
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tinko » 27 avg 2007, 20:16

Jaz imam rdečelistno lesko. Sadik iz korenin kolikor hočeš. Podolgovati sadeži, zelo okusni (okus po lešniku :lol: ). Plodov je do osem skupaj. Pa še hitreje obrodijo, kot če sadiš lešnike. Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a tamika » 28 avg 2007, 07:34

Hmm ...
Izlake so mi precej bližje kot koper! :)

No, če bo do spomladi ponudba še veljala, bi se z veseljem oglasila po kakšno sadiko.

Lp, Tamara
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 28 avg 2007, 08:46

brez problema, skoraj gotovo se bo našla kakšna. do sedaj sem jih naštel okoli 5. od tega so 3 rezervirane, medtem pa bom gotovo našel še kakšno.

tinko, če bomo kaj letali okoli kopra pa se mogoče spet kaj oglasim pri tebi ;). mimogrede, kako kaj čajevec? meni je prvi pokukal iz zemlje, ostale čakam... bom popoldne poslikal.
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 13 jan 2008, 13:41

HellHavoc - Bliža se pomlad, pa me zanima, če za lešnike še vedno velja?
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 13 jan 2008, 20:47

se bomo zmenili. sedaj, ko je skopnel sneg se bom malce odpravil okoli hiše da pogledam za sadikami. bom poročal kakšno je stanje.
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a david1 » 25 feb 2008, 15:37

Lep pozdrav !

Zanima me če je dobro lešnike porezat sploh tiste mladike, ki ženejo iz drevesa ali korenin, da bi potem bil pridelek naslednjo leto boljši in večji.
Saj mislim da ti novi poganjki kr oslabijo samo drevo oz. grmovje lešnika.

Mi lahko kdo svetuje?

Lep pozdrav David!!!
david1
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 25 feb 2008, 17:16

vzgajaj kot drevo in ne kot grmoje pa bo pridelek velik. se pravi, da kar poreži tiste divjake.
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 25 feb 2008, 19:10

skoraj sem pozabil za tiste s katerimi sem se menil okoli sadik: zaenkrat še nič ne kaže da bi kaj bilo :(. mislim pa, da bi se morale kmalu pokazati. če bo kaj novega vam sporočim. če ne bo šlo drugače (v najslabšem primeru) pa se slišimo v jeseni.
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a david1 » 28 feb 2008, 18:38

Hvala ti za odgovor sem že porezal te divjake.

Mam pa še eno vprašanje ali mogoče ve, kdo s kakšnim gnojilom naj pognojim moje lešnike, namreč sliša sem, da če jih gnojiš so potem bolj debeli. Zdaj pa ne vem če to resnično drži, namreč jiz bi, kr uporabo domači hlevski gnoj.

Lep pozdrav David!!!
david1
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a tina tw » 28 feb 2008, 22:51

Pri nas imamo dve leski. Ena je rdeča okrasna, ena pa navadna. Plodovi obeh so bili sami zase majhni, odkar pa smo jih zasadili zelo blizu skupaj pa so lešniki ogromni. Zlasti dobri so rdeči, pa še lupina je mehkejša.
Izgleda, kot da so se skrižali, dobri so kot rdeči, veliki pa kot zeleni.

Dobro je imeti leske v parih.

Kaj posebej pa ne gnojimo.
Res pa jih obrežemo tako, da je oblika drevesa in vse tiste divjake, ki rasejo čisto naravnost požagamo. Zlasti smo natančni pri tistih poganjkih tik ob deblu. Tiste kar pokosimo.
Slika
tina tw
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 29 feb 2008, 07:08

david1 je napisal/-a:Hvala ti za odgovor sem že porezal te divjake.

Mam pa še eno vprašanje ali mogoče ve, kdo s kakšnim gnojilom naj pognojim moje lešnike, namreč sliša sem, da če jih gnojiš so potem bolj debeli. Zdaj pa ne vem če to resnično drži, namreč jiz bi, kr uporabo domači hlevski gnoj.

Lep pozdrav David!!!

pri nas doma gnojimo kar s hlevskim gnojem in se zadeva obnese. je pa tudi res, da imamo v vrsti v razmaku metra in pol posajenih več dreves, tako da zna držati kar je rekla tina.
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 14 avg 2008, 15:45

Zanima me če se kdo od uporabnikov foruma ukvarja s pridelavo lešnikov za prodajo? Izkušnje? Trg? To bi znal biti donosen posel...
http://www.sadjarstvo.org/lupinarji/pdf ... 2005_1.pdf
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a megi » 15 avg 2008, 18:41

Kdaj , so lešniki zreli. Pridno nam jih veverice pobirajo sredi stanovanjskega naselja.
megi
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: velenje

OdgovorNapisal/-a copka » 19 avg 2008, 06:35

tale tema je res zanimiva...tudi mi imamo lesnike,eno vzgojeno kot drevo,ker smo ga takega ze dobili, ostale pa kot grme.So precej veliki in razrasceni.
Zdaj pa k vprasanju: Ali bi te odrasle grme lahko porezali ,pustili glavno vejo in naprej oblikovali v drevo? Kdaj je najboljsi cas za to?
Ali pa je morda bolje na novo vzgojiti drevesce iz stranskih poganjkov?
Hvala za odgovor!
copka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a david1 » 16 feb 2009, 16:24

Tudi sam imam doma nekaj lešnikov in po mojih izkušnjah je najbolje oblikovat novo rastlino saj jo lahko primerno oblikujemo in nam služi kot drevo.
Čeprav nekateri priporočajo da drevo bolje obrodi kot grm se s tem ne strinjam saj mi sam grm da več pridelka kot drevo.
david1
Uporabnik
Uporabnik

Naslednja

Vrni se na Sadje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov