Kutina

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Kutina

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 02 nov 2003, 18:47

Ojla,

zanima me če ima kdo sadiko Kutine :?:
Ali se mora divjak cepiti na kako osnovo ali ne :oops: :?:
Koliko čas potrebuje drevo da obrodi :?:
Ali se drevo lahko napelje ob oporo?

Skratka potrebujem čim več podatkov :!:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a sadjar » 12 feb 2004, 15:17

ojla. odgovor je tako pozen, ker si malo zgrešila forum. Po mojem je to tema za sadna drevesa. Nič ne de. Odgovori so tukaj.

Jaz imam sadike kutine. Kutine se je včasih dobilo v vsaki drevesnici.
Divjake je potrebno precepiti, saj so v nasprotnem primeru plodovi slabši.
Roditi začne zelo kmalu. Pri nas so ene rodile že tisto leto, ko so bile cepljene.
Drevo je podobno kot hruška na tej podlagi. Po mojem ne rabi opore. Razne seveda prvih nekaj let, ko jo moraš privezati ob količek.
sadjar
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: lj

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 12 feb 2004, 19:48

Ojla,

sem pa res trola, niti nisem pregledovala a je še kak bolj primeren forum :oops:

Mi lahko sporočiš kako in na kak način lahko pridem do sadike, saj si mislil že cepljene ne? :?

PS: nikoli ni prepozno!
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a sadjar » 13 feb 2004, 21:57

Oj.

Sadike imajo verjetno v drevesnici. Izbiraš lahko med več sortami. Sedaj so sicer že zaprte, ker je zemlja zmrznjena. Mogoče bo še kaj možnosti spomladi. Drugače pa bi se mogoče tudi pri meni našla še kakšna.

Ali imaš v mislih kakšno posebno sorto, ali ti je vseeno.

Imaš pa prav nikoli ni prepozno.

Naj dodam še kitajski pregovor.

Najboljši čas da posadiš drevo je bil pred dvajsetimi leti, naslednji najboljši čas je danes!

Lp.
sadjar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 14 feb 2004, 00:45

Ojla,

ta pregovor je čista resnica! :lol:

Se takoj ob prvi otoplitvi priporočam za sadiko, če ti je še kaka ostala :wink:

Na sorte se pa ne spoznam. Jaz bi kako tako navadno kutino, ki je primerna za vkuhavanje. A poznaš kak dober recept iz kutin tudi ti?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a sadjar » 14 feb 2004, 19:52

Mislim, da so vse kutine enako dobre. Ne vem pa kaj vkuhavaš iz njih. Lahko poveš recept (za karkoli). Mi jih imamo v glavnem za kuhanje šnopsa. Se jih namreč lažje pobira kot tepke ali jabolka. Druge stvari smo probali a nam nekako niso bile všeč.

Ker se držim omenjenega pregovora. Mi nikoli nič ne ostane. Zmeraj pa se lahko kakšno ven potegne. Iz kje pa si, če smem vprašat. Ne vem pa kdaj bo kakšna otoplitev. Upam, da kmalu in ne prehuda.
sadjar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 14 feb 2004, 22:13

Ojla,

iz Ljubljane (Polje), pa ti?

Evo ti še par receptov:

Kutinov kompot
Potrebujemo: 1/2 kg kutin, 1 žlico limoninega soka, 10 dag sladkorja
Kutine olupimo, izrežemo peščice in narežemo na rezine. S sladkorjem in limoninim sokom jih b 1/4 litra vode kuhamo do mehkega. Ohladimo in postrežemo.

Kutinov žele
Potrebujemo: 1 kg kutin ali 1/2 litra kutinega soka, 1/2 kg sladkorja z zgoščevalcem.
Kutine dobro obrišemo s krpo, tako da odstranimo dlačice. Neolupljene razrežemo na 4 dele. V 1/4 litra vode jih do mehkega skuhamo. Potem precedimo skozi platneno krpo. Soku dodamo sladkor z zgoščevalcem in še enkrat 2 minuti kuhamo. Denemo v kozarce in zapremo s celofanom.

Kutine operemo, olupimo, razrežemo na četrtinke in jih očistimo pečk. Količina olupljenih je 1 kg. Lupine in peščišča zalijemo 1/4l vode in pustimo da zavre, potem na majhnem ognju kuhamo še 15 min. Vse skupaj precedimo, malo pretlačimo. V precejen sok damo na tanke krhlje narezane kutine. Ko zavre jih kuhamo še 15 min, nato jih spasiramo, da dobimo gladek pire. Primešamo mu 350 g sladkorja in vse skupaj še enkrat prevremo. Še vroče zdevamo v sterilizirane kozarčke.
Uporabimo kot prilogo k pečeni raci, mastnim pečenkam, lahko pa se ponudi kot sladico.

Smo na vezi, ko se otopli se me pa itak ne boš otresel :lol:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a sadjar » 04 maj 2004, 17:27

Otoplitev je že prišla. Ti pa si na kutino kar pozabila. Če te še zanima se oglasi.

Lp.

Sadjar.
sadjar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 04 maj 2004, 18:50

Ojla,

HVALA!!!!
Ej res mi je iz glave ušlo :? , a jo je možno še vedno dobiti?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 10 maj 2004, 11:20

Ojla,

Jest mam pa Kutino, sem full vesela! :lol:
Sadjar HVALA!
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a sadjar » 10 maj 2004, 22:26

Me veseli, da sem te osrečil.

Lp.

Sadjar
sadjar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zara » 07 nov 2006, 22:40

Sedaj je čas kutin in upam Klavdija da tvoja kutina že rodi. Naj napišem da vkuhavam kutine v kozarce in kompot imamo tudi po dve leti ali več.Iz kutin pa delam tudi žele bonbone.Olupim kutine jih očistim pečk in jih precej časa kuham, nato odcedim vodo ,kutine spasiram in kuham z sladkorjem.Ko vidim da je že precej gosto odstavim in prelijem na pladnje na ene2-3cm debelo in dam sušit.Sušim kar na kuhinjskih elementih,moramo pa večkrat obrnit. Sušila sem že tudi v sušilcu sadja ,ko je tako kar precej suho ampak še vedno mehko narežem na male koščke, jih povaljam v sladkorju in tako imamo žele bonbone.
zara
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

Kutina

OdgovorNapisal/-a jurci » 13 nov 2006, 17:54

Klavdija vse kar te zanima okrog sadnega drevja pojdi na domačo stran sadne drevesnice Podobnikar, kjer imaš tudi forum in boš dobila vse podatke o stvareh ki te zanimajo.
Pri njih imajo zelooooo veliko sadnih vrst in sort, tudi kutino. Pri njih dobiš že večletne sadike, ki so jim obrodile že v drevesnici, tako da ti ne bo treba predolgo čakati da ti obrodijo.
Poglej si, ne bo ti žal.

http://www.drevesnica-podobnikar.si/
jurci_dipl.ing.agr. in hort.
jurci
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Vrni se na Sadje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov