Ojla,
iz Ljubljane (Polje), pa ti?
Evo ti še par receptov:
Kutinov kompot
Potrebujemo: 1/2 kg kutin, 1 žlico limoninega soka, 10 dag sladkorja
Kutine olupimo, izrežemo peščice in narežemo na rezine. S sladkorjem in limoninim sokom jih b 1/4 litra vode kuhamo do mehkega. Ohladimo in postrežemo.
Kutinov žele
Potrebujemo: 1 kg kutin ali 1/2 litra kutinega soka, 1/2 kg sladkorja z zgoščevalcem.
Kutine dobro obrišemo s krpo, tako da odstranimo dlačice. Neolupljene razrežemo na 4 dele. V 1/4 litra vode jih do mehkega skuhamo. Potem precedimo skozi platneno krpo. Soku dodamo sladkor z zgoščevalcem in še enkrat 2 minuti kuhamo. Denemo v kozarce in zapremo s celofanom.
Kutine operemo, olupimo, razrežemo na četrtinke in jih očistimo pečk. Količina olupljenih je 1 kg. Lupine in peščišča zalijemo 1/4l vode in pustimo da zavre, potem na majhnem ognju kuhamo še 15 min. Vse skupaj precedimo, malo pretlačimo. V precejen sok damo na tanke krhlje narezane kutine. Ko zavre jih kuhamo še 15 min, nato jih spasiramo, da dobimo gladek pire. Primešamo mu 350 g sladkorja in vse skupaj še enkrat prevremo. Še vroče zdevamo v sterilizirane kozarčke.
Uporabimo kot prilogo k pečeni raci, mastnim pečenkam, lahko pa se ponudi kot sladico.
Smo na vezi, ko se otopli se me pa itak ne boš otresel