Že nekaj let razmišljam da bi na našem latniku zamenjal že 30 let stare trte (skoraj divje sorte) za kivije. Letos sem si že nabavil sadike in sicer sorte HAYWARD (12 sadik) in opraševalce- sorta TOMURI (3 sadike), v razmerju 4:1, ter tri sadike drobnoplodnega kivija ARGUTA, kateri ne potrebuje opraševalca. Ker imam prvič kivije in nevem kako jih vzgajat, opisi vzgoje pa se razlikuje kot dan in noč- iz knjige v knjigo, sem se odločil da povprašam za vaše izkušnje z vzgojo kivija.
1.) Za začetek me zanima razdalja med posamiznimi sadikami in v kakšno zemljo naj jih posadim (pri nas imamo ilovico zato bom jo vrjetno moral dognojit)- s čim naj jo dognojim (doma imamo nekaj gnoja)? Kako pogosto, kdaj naj jih poleti zalivam (pri nas skoraj da ni poleti padavin) in kdaj naj jih prvič obrežem oz. če jih lahko sploh ne obrezujem? V kolkih letih bodo sadike prvič obrodile?
2.) Latnik je na zelo sončni legi, kjer le redko piha veter, temperature poletne so tja do 30 stopinj, čez zimo pa le redko padejo pod 0 stopinj celzija.
Latnik stoji ob kar prometni cseti, od nje ga ločuje le živa meja.
3.) Kivijem nameravam napeljati tudi vodo in narediti enostaven namakalni sistem. Ima kdo kakšno idejo oz. izkušnjo kako bi to lahko izdelal (za ta namen sem si nabavil 1000l rezervar, pobočje pa je nekoliko nagnjeno)?
4.) Ker nameravam tudi k drugemu latniku nasaditi kivije, me zanima če je že komu uspelo narediti potaknjence iz kivija, ter če lahko natančno opiše postopek kako se to naredi?
5.) Prebral sem si tudi o cepitvi kivijev- na eni sadiki opraševalec in kivij, ali je komu že kaj takega uspelo? Lahko opiše ta postopek?
6.) Na eni oddaji so omenli da se lahko cepi trto in kivi, ali je res to mogoče, če je kako se to stori?
V naprej se zahvaljujem za vse odgovore.
Lep pozdrav